Berichten in juni 2015

Wat is nieuw in Adobe Creative Cloud 2015 ?

De jongens en meisjes van Adobe hebben ons verblijd met een nieuwe versie van Adobe Creative Cloud, net zoals elk jaar in juni trouwens. De CC 2015-versie is een ‘major update’. Later op het jaar volgen er nog enkele kleinere updates. Maar wat is er nieuw in de programma’s Indesign, Illustrator en Photoshop? 

Dirk Laurent,  Docent VDO Grafische vormgeving, zet de belangrijkste zaken op een rijtje!Indesign 

Laten we beginnen met Indesign, dat de belangrijkste update kreeg. Bij de installatie wordt standaard de oudere versie van CC (2014) verwijderd! In de voorkeuren van Adobe Creative Cloud kun je dit gelukkig wel uitzetten. 

1. Tabellen

In tabellen kun je nu afbeeldingen in een cel plaatsen. Een afbeelding krijgt in de tabel z’n eigen celtype. Deze cel werkt dan voor de rest zoals een afbeeldingskader. Super!  Ontdek hoe het werkt!

2. Arceringen

Je kunt alinea’s of delen van een alinea arceren met een kleurtje. Vroeger moest je daar de alinea-optie ‘opties voor onderstrepen’ voor gebruiken. Nu gaat dit een stuk gemakkelijker.  

3. Adobe Stock foto’s 


In de CC-bibliotheek krijg je meer opties voor tekstopmaak. Je kan ook naar Adobe Stock foto’s navigeren waar je een heleboel foto’s vertroebelden en illustraties kunt downloaden. Weliswaar tegen betaling. Tenslotte werkt Indesign veel sneller bij het scrollen en zoomen in de pagina. Het programma is geoptimaliseerd voor de grafische kaart die je Mac gebruikt. 

4. Adobe DPS 

Na installatie zijn er twee vensters verdwenen: ‘Folio Builder’ en ‘Folio Overlays’. Digitale magazines maken in Adobe DPS is er niet meer bij. In het menu venster is er wel ‘Overlays’, een nieuw deelvenster bijgekomen. Dit zal op termijn de oude Adobe DPS vervangen. 

5. Publish online 

Het deelprogramma is voor de moment nog in beta-fase. Je kan het venster dus nog niet gebruiken, tenzij je je inschrijft voor de testversie. En dan is er nog ‘Publish Online’. Hiermee exporteer je je InDesign-document naar een webpagina gehost bij Adobe. Alle interactiviteit die in een fixed layout ePub werkt, werkt ook op het web! Dit is ideaal om een ePub te delen zonder het bestand zlf te verspreiden. Maarrrrr De optie ‘Publish online’ werkt alleen nog maar in de Engelse versie. Jammer! 


Photoshop

Ook in Photoshop zitten er en paar belangrijke nieuwigheden die het ‘cross-mediaal pubiceren’ vergemakkelijken. 

1. Dehaze 

In Photoshop valt vooral de nieuwe ‘Dehaze’-functie op. Deze zit verstopt in het Camera Raw’ filter. Hiermee verwijder je ‘mist’ uit je foto, of voeg je deze juist toe! 

2. Tekengebieden 

Ontwerp je voor meerdere schermformaten, apps of websites dan kan je het canvas opdelen in verschillende tekengebieden. Je kunt uit een groot aantal vooraf ingestelde formaten kiezen (zelfs de Apple Watch zit er al bij!) of zelf een aangepast formaat voor je tekengebied instellen. Dit doe je met het gereedschap ‘tekengebieden’. 

3. Apparaatvoorvertoning en Preview CC app 

Bekijk realtime-voorvertoningen van je Photoshop-documenten op meerdere iOS-apparaten met de nieuwe functie ’Apparaatvoorvertoning’ in Photoshop en de ‘Adobe Preview CC’ mobile-app. Wijzigingen die je aanbrengt in Photoshop CC, worden in realtime weergegeven in Preview CC. Je kunt meerdere iOS-apparaten op betrouwbare wijze met Photoshop verbinden via USB of Wi-Fi. Als je een document met meerdere tekengebieden hebt, wordt met ‘Apparaatvoorvertoning’ geprobeerd het juiste tekengebied weer te geven op basis van de afmetingen en positie van het tekengebied en het schermformaat van het aangesloten apparaat. Je kunt ook met de navigatiebalken een voorvertoning van een bepaald tekengebied op het apparaat weergeven of door tekengebieden bladeren in de volgorde waarin deze zijn vermeld in het deelvenster Lagen van Photoshop. Meer info

4. Ruis herstellen in vervaagde beelden 

Om vervaagde gebieden er realistischer te laten uitzien kun je ruis herstellen en de foto er ‘korreliger’ laten uitzien. Soms ziet het vervaagde gebied van een afbeelding er kunstmatig of onnatuurlijk uit na het toepassen van een effect uit de galerie Vervagen. Je past de ruis op zo’n vervaagd gebied toe en zorgt ervoor dat het er realistischer uitziet. Je stelt in op het tabblad Ruis in het deelvenster Effecten 

5. Preview ontwerp ruimte 

Ontwerpruimte (Preview) is een moderne ontwerpervaring die is afgestemd op de behoeften van webdesigners en ontwikkelaars voor mobiele apps. Met Ontwerpruimte (Preview) kan je verschillende ontwerpgereedschappen gereedschappen gebruiken in een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface.

Ontwerpruimte (Preview) is momenteel alleen in het Engels beschikbaar. Ontdek hoe het werkt! 


Illustrator 

De vernieuwingen in Illustrator zitten vooral onder de motorkap. Illustrator werkt performanter. Je kan sneller pannen en zoomen met een veelsterkere zoomvergroting. Omdat je tot 64.000% kunt inzoomen (tien keer meer dan voorheen), kun je met een nog grotere precisie aan je beeldmateriaal werken.

Bekijk de verbeteringen in volgend filmpje!

1. Automatisch herstellen

Herstel je werk als Illustrator vastloopt en je je werk niet hebt opgeslagen. Je start het programma gewoon opnieuw op en je bestand wordt automatisch hersteld.› 

2. Integratie met het nieuwe Adobe Comp CC 

Je maakt snel lay-outs voor afdrukken, het web en mobiele projecten op je iPad. Neem vanuit de gedeelde Creative Cloud Bibliotheken ontwerp elementen op in Comp en stuur je lay-outs in een oogwenk naar Illustrator. Al je tekst, afbeeldingen en illustraties zijn ‘live’ en volledig bewerkbaar. 

3. Creative Cloud-grafieken (Preview) 

Maak in een eenvoudige, intuïtieve interface aangepaste grafieken, diagrammen en infographics van je eigen gegevens. Je kunt grafieken gemakkelijk aanpassen door de standaardgrafiekontwerpen te vervangen door Illustrator-illustraties om prachtige gegevensgestuurde visualisaties te maken. Ontdek hoe het werkt!

4. Aftrekken/Samenvoegen nieuwe vrijevormmodus

Aftrekken/Samenvoegen voor het gereedschap Shapebuilder en aanpassingen in het gereedschap Kromming om flexibeler te kunnen tekenen. 

 

Zin om een Adobe opleiding te volgen? Neem dan een kijkje in ons aanbod

Bij Syntra-AB kan je ook een lange opleiding volgen die leidt tot het beroep 'grafisch vormgever'

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Vakantie in zicht: alle info over proclamatie, puntenafhaling en herkansingen

Het is zover! Je hebt je examens en eindproeven afgelegd en ook wij hebben de deliberaties afgerond. Nog een paar dagen in spanning afwachten om te weten of je geslaagd bent en dan kan je genieten van een welverdiende vakantie

We zetten voor jullie alle informatie over puntenafhaling, proclamatie en herkansing nog even op een rijtje.

Avondopleiding

Puntenattest afhalen

Op maandag 29 juni kan je van 18u tot 21u je puntenattest afhalen op je campus. Je docenten en de campusmedewerkers zullen aanwezig zijn en kunnen je een antwoord bieden op inhoudelijke en praktische vragen. Kan je je puntenattest niet komen afhalen? Geen probleem, we sturen dit de dag erna op via de post.

Inschrijven vervolgjaren

Vanaf 29 juni om 18u kan je je ook inschrijven voor een eventueel vervolgjaar. Zo verzeker je je van je plaats volgend jaar. Je wordt nooit automatisch ingeschreven voor een vervolgjaar. De praktische details ontvang je op de puntenafhaling of per brief met je laatste puntenattest. De lessen voor je volgende cursusjaar beginnen vanaf 7 september, je ontvangt je lessenrooster de eerste lesdag.

Proclamatie

Proficiat je hebt je opleiding met succes afgerond! Je bent van harte welkom op de proclamatie. We verwachten al onze laureaten van alle campussen op dinsdag 30 juni vanaf 18u30 in de Stadsschouwburg in Mechelen (Minderbroedersgang 5). Je ontvangt hierover een mail, met een link waar je je aanwezigheid kan bevestigen.

Over enkele maanden kan je je erkend getuigschrift afhalen op je campus. Je wordt door de campus gecontacteerd zodra je getuigschrift beschikbaar is, naar verwachting rond eind oktober 2015.

Wat bij een herkansing?

De tweede zittijd voor theoretische en praktijkexamens gaat door op maandag 17 augustus om 19u in je campus. Je moet je expliciet inschrijven voor de 2e zit en zal de richtlijnen hiervoor ontvangen samen met je laatste puntenattest. Indien je niet bent geslaagd op je eindproef, dan volgt de herkansing hiervoor in november of december 2015. Ook hiervoor zal je de richtlijnen ontvangen samen met je laatste puntenattest.

Voltijdse dagopleiding (VDO) en Leertijd

Proclamatie en puntenafhaling

Je kan je punten afhalen op een feestelijke receptie op je campus op dinsdag 30 juni. Hieronder vind je het juiste uur.

  • Campus Metropool: 19u
  • Campus Kempen:  Cursisten VDO: 16u, Leertijd: 19u
  • Campus Leuven: 19u
  • Campus Mechelen: 18u30 in de Stadsschouwburg (Minderbroedergang 5, Mechelen)

Vergeet ook niet te bevestigen dat je komt, dit kan via mail naar je campus.

Over enkele maanden kan je je erkend getuigschrift afhalen op je campus. Je wordt door de campus gecontacteerd zodra je getuigschrift beschikbaar is, naar verwachting rond eind oktober 2015.

Wat bij een herkansing?

De tweede zittijd voor theoretische en praktijkexamens gaat door op maandag 17 augustus om 19u in je campus. Je moet je expliciet inschrijven voor de 2e zit en zal de richtlijnen hiervoor ontvangen samen met je laatste puntenattest.

Ben je niet geslaagd op je eindproef, dan volgt de herkansing hiervoor in november of december 2015. Ook hiervoor zal je de richtlijnen ontvangen samen met je laatste puntenattest.

 

Heb je een vraag of is er iets onduidelijk, dan kan je contact opnemen met je campus of het Klantencentrum.

PS: Kreeg je nog niet genoeg van ons aanbod? In augustus organiseert Syntra AB de Summerschool, een uitgebalanceerd aanbod aan kortlopende cursussen.

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Word ondernemer-opleider in de leertijd.

Als ondernemer-opleider in de leertijd krijg je de kans om je vakkennis aan jongeren door te geven.
Leerjongeren leren het vak in jouw bedrijf al doende. Hiermee verhoog je hun kansen op tewerkstelling na hun opleiding.

Voor deze betrokkenheid en jouw inspanningen krijg je ook unieke voordelen:

  • leergierige handen die jouw taken verlichten;
  • een ambitieuze jongere die volledig in de onderneming meedraait;
  • minimumvergoeding en gunstige RSZ-voorwaarden;
  • een eventuele toekomstige medewerker van goud;
  • een startbonus van €500 of €750 (onder bepaalde voorwaarden);
  • RSZ-vermindering wanneer de opleiding wordt verzorgd door een monitor

Kortom, je geeft een leerjongere een kijkje in zijn/haar droomberoep en je krijgt er een gemotiveerde en leergierige werknemer voor terug. 

leertijd

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Cursisten meertalig administratief bediende liggen goed in de markt.

Vorige week hadden we het al over knelpuntberoepen in de sectoren informatica, automotive en elektro: veel openstaande vacatures, maar weinig geschikte kandidaten om de jobaanbiedingen in te vullen. 

Daar staat tegenover dat sommige sectoren veel minder werkzekerheid bieden. 
Maar in tegenstelling tot deze trend geven de administratieve opleidingen van Syntra-AB wel uitzicht op tewerkstelling.

Misschien leuk om even een blik te werpen op de statistieken.
Vorige week vernam docente Inge Maeyninckx dat 8 van de 25 cursisten Meertalig administratief bediende van de voltijdse dagopleiding al meteen na hun stage een job aangeboden kregen.
7 van deze 8 cursisten werden door hun stageplaats gevraagd om - al dan niet tijdelijk - voor hen te blijven werken omdat ze tevreden waren over het talent en de vaardigheden van hun stagiairs.
Een mooie stap naar een professionele carrière!

Onze cursisten meertalig administratief bediende vonden werk in zeer uiteenlopende sectoren: van de politie zone Neteland tot de Haven van Antwerpen.
Een fijne beloning voor hun harde werk het afgelopen jaar en mooie vooruitzichten voor cursisten die docente Inge volgend cursusjaar zal verwelkomen tijdens haar lessen. 

TIP: check ook onze managementsopleidingen die in het najaar van start gaan bij Syntra-AB.
Ideaal om je skills bij te schaven en misschien haal je hierdoor zelfs een mooie promotie binnen. 

 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

500 toeschouwers tijdens Modedefilé 2015

Dag iedereen,

Afgelopen zaterdag zetten de medewerkers en modecursisten van campus Metropool weer een modedefilé neer om 'U' tegen te zeggen.
Het was mijn eerste Syntra AB modeshow en daarom vrij moeilijk om me louter op basis van de voorbereiding een beeld te vormen van het uiteindelijke event.
Het defilé was echter 'piek-fijn' uitgewerkt en ik ben dan ook zeer trots op de collectieve prestatie die iedereen zaterdag neerzette.

Het modedefilé in cijfers.
De iets meer dan 500 toeschouwers zagen op de catwalk in een propvolle zaal 170 modellen, gekleed door  50 modecursisten.
De bezoekers vonden in de brochure, opgemaakt door onze cursisten grafisch vormgever, tekst en uitleg over de ontwerpen. 
De show was op technisch vlak tot in de puntjes geregeld door 16 cursisten podiumtechniek.
Back-stage bundelden 7 cursisten kapper, 5 cursisten visagist en 9 docenten hun krachten om de voorbereidingen tijdens de dag zelf vlot te laten verlopen.
Daarnaast werd dit alles gecapteerd door 3 cameraploegen  

Het fijnste vond ik de feedback van de aanwezige docenten uit andere richtingen: “De show was top en het is ook heel fijn om zien dat campus Metropool doordrongen is van een positieve drive.”
En dat is de verdienste van ons allemaal.

Ambitieus als we zijn sluit ik af met de premisse voor volgend jaar, nl.een minstens even straffe show organiseren. 

Zij die er niet bij waren: jullie hebben een geweldig event gemist, maar niet getreurd, speciaal voor jullie hebben we sfeerbeelden van de avond gesprokkeld.

Tot volgend jaar! 

Maarten Gillis
Campusmanager Metropool

 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven