Berichten in december 2015

Wat bedoelt je kat nu juist?

Eigenaars van een kat merken al snel dat hun huisdier heel wat speciale en unieke gedragingen heeft. Het is dan ook leuk en boeiend om de taal van de kat te leren begrijpen.

Ben je geen kattenliefhebber? Dan herken je volgende situatie zeker en vast. Je komt ergens waar ook een kat woont en negeert de viervoeter volledig, maar toch ben jij degene die de kat uitkiest als aandachtspunt. Hij draait rond je, geeft kopjes en durft zelfs op je schoot springen. Katten houden er namelijk niet van om aangekeken te worden en voelen zich hierdoor bedreigd. Mensen die aandacht van de kat proberen te krijgen zullen door het beestje dan ook straal genegeerd worden, en zij die weinig aandacht voor hem hebben wil hij belonen met wat extra, al dan niet gewenste, kattenliefde.

Het is niet gemakkelijk om te verstaan wat je kat eigenlijk bedoelt. Wist je dat je van de stand van de staart al heel wat kan afleiden over het humeur van je kat?

wat zegt de staart van een kat

 • Begroeten: staart helemaal stijf rechtop.
 • Nieuwsgierig: staart omhoog zonder dat de haren zijn opgezet maar het puntje is iets gebogen.
 • Boos: staart rechtop en alle haren uit.
 • Defensief: staart iets gebogen en haren uit. (aanval is ook bij katten vaak een goede verdediging)
 • bang: Staart naar beneden.
 • Geïrriteerd: het zwiepen van de staart. Vaak wordt gedacht dat de kat dan boos is, maar hij weet gewoon niet zo goed wat hij met de situatie aan moet en gedraagt zich alsof hij op een evenwichtsbalk staat die heen en weer beweegt. Zwiept de staart alleen aan het uiteinde: dan heeft hij het echt niet naar zijn zin en er is grote kans dat er een uithaal volgt.

 


Ook kan je kat soms bepaalde gedragingen hebben die wij als mensen niet kennen:

 • Trappelen

Kittens die nog melk bij de moeder drinken, maken trappende bewegingen hun voorpootjes. Zo stimuleren ze de melkproductie. Als katten ouder zijn durven ze nog wel eens aan melktrappen te doen, wanneer ze in de zetel gezellig tegen hun baasje aan zitten. De scherpe nageltjes kunnen dan best pijn doen. Maar je kat begrijpt er natuurlijk niets van als jij hem wegduwt.

 • Op de rug draaien


Als een kat jou heel erg vertrouwt, kan ze bij je binnenkomst op haar rug draaien. Dit verwijst ook naar de kitten-tijd. Op deze manier maakt je kat haar buik vrij zodat die moeder hem daar kan likken, wat ook weer een plezierig gevoel geeft aan de kat. Het vertrouwen moet echter wel heel ver gaan om jou ook daadwerkelijk op die buik te laten kriebelen. De buik is namelijk een kwetsbare plek waar een kat enkel de moeder aan laat komen.

 • Hij wrijft zijn hoofd  tegen je aan

Op die manier neemt hij jou op in zijn territorium. Door zich tegen u aan te wrijven, laat een kat hormonale afscheidingen achter op uw enkels. Deze worden geproduceerd door de klieren onder zijn oren. Hij deelt zijn geur met jou, en laat je merken dat hij tevreden is. Dit doen katten ook bij mekaar en zelfs bij andere diersoorten.

kat geeft kopjes aan hond

Heb je de smaak te pakken en wil jij graag alles weten over het gedrag van je kat. Of begrijp je niet helemaal hoe je katten onderling met mekaar omgaan en wat dit juist betekent? In de opleiding 'kattengedrag en kattentaal' die start op 19 januari 2016 in campus Metropool leer je in vier lessen de belangrijkste communicatie tussen een kat en de mens en katten onderling. We bekijken ook hoe je het beste omgaat met verschillende katten in huis en hoe je je geliefde huisdieren gelukkiger kan maken. Schrijf snel in, het aantal plaatsjes is beperkt! 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Nieuwe campus opent deuren in januari!

Met trots melden wij u dat de nieuwe campus in Antwerpen, site Post X in Berchem, vanaf januari 2016 haar deuren opent. De medewerkers van de Centrale Zetel verhuisden de voorbije dagen al naar hun nieuwe kantoren. Vanaf januari is het ook mogelijk om een les- of vergaderlokaal te huren.


Campus Antwerpen (Berchem)

 • Adres: Binnensingel (op de site Post X) – postadres: Borsbeeksebrug 32, 2600 Berchem
 • Modernste faciliteiten voor opleiding – training – lokaalverhuur
 • Vlot bereikbaar met openbaar vervoer (aan het tramknooppunt en vlakbij Berchem station)

 

Campus Berchem

Lees meer over de nieuwe campus. Ontdek de voordelige tarieven uit het lanceeraanbod lokaalverhuur en download onze brochure.

Interesse om op deze nieuwe site een lokaal te huren? Vraag een offerte aan via lokaalverhuurmetropool@syntra-ab.be.

Wij hopen u binnenkort te mogen ontmoeten in onze nieuwe campus! 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Oud-cursist test luchtdichtheid van nieuwe campus

Onze verhuizing naar de nieuwe campus in Berchem staat nu echt voor de deur, vanaf januari 2016 ontvangen we er de eerste cursisten! Onlangs ontdekten we dat er ook oud-cursisten bijdragen aan deze bouwwerken.

Campus Berchem

Afgelopen weekend kwamen de mensen van Liry Tom een luchtdichtheidstest doen van het gebouw. Liry Tom is aangesteld door de projectcoördinator en dus zonder onze inmenging. Maar al snel liepen we een oude bekende tegen het lijf. Harry Schuijt van Liry Tom volgde bij Syntra-AB zijn opleidingen tot energiedeskundige. Het was voor ons dan ook zeer fijn om tussen de vakmannen op onze werf een oud-cursist tegen te komen.

klaslokaal Syntra Berchem

En Liry Tom bracht ons ook leuk nieuws: de luchtdichtheid voor de nieuwe campus blijkt zeer goed te zijn. Volgens de eisen in ons EPB-dossier zouden we een n50 waarde van maximaal 2 ACH (Air Changes Per Hour ) mogen halen, maar de berekening toonde aan dat onze N50 waarde op 0.80 ACH ligt. Hoe lager een n50 waarde is, hoe energiezuiniger een gebouw zal zijn. Een opsteker dat onze investeringen resultaat halen. We geven bij Syntra AB dus niet enkel opleidingen rond duurzaam bouwen, maar passen deze zaken ook toe in onze eigen infrastructuur.

Wij tellen al af naar het nieuwe jaar en wensen oud-cursist Harry en zijn bedrijf Liry Tom nog veel succes! 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

'Slow coffee', een nieuwe trend in koffieland

Koffie is big business, de hippe koffiebars schieten als paddenstoelen uit de grond en termen als latte, espresso en cappuccino zijn algemeen bekend. Sinds dit voorjaar is ‘Barista’ door de Vlaamse regering zelfs een erkend beroep. En tussen al deze technieken met en zonder melkschuimpjes en latte art is er weer een nieuwe trend de koffiewereld binnengeslopen.

Daar waar de authentieke koffiemachines nog echt als kunststukken gezien worden, grijpen de barista’s nu terug naar de ouderwetse manieren om ‘een bakje troost’ te zetten. ‘Slow Coffee’ heet het fenomeen. Denk daarbij aan de typische filterkoffie, maar dan natuurlijk hipper en specialer. De stroming is ontstaan nadat koffieliefhebbers en barista’s ontdekten dat elke zetmethode een ander smaakprofiel geeft aan koffie. 

Zoals de naam al verraadt zal je iets meer geduld moeten hebben. Een espresso zetten duurt gemiddeld een halve minuut. Voor een tasje ‘slow coffee’ reken je best 3 tot 5 minuten.  Enkele gebruikte technieken zijn onder andere de Aeropress, Chemex, en een cafetière. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe en maken ze gebruik van een waterkoker en een filter. 

chemex-koffie

Koffie-opleidingen

Benieuwd naar de nieuwe stroming en beschik je over voldoende geduld? In de JAVA Coffee Company in Rotselaar kan je nu een opleiding ‘Slow Coffee’ volgen. Ontdek daar welke verschillende smaken en aroma’s je uit je tasje koffie kan halen door hem ‘slow’ te zetten. 

Ook voor een traditionele cursus Barista kan je bij Syntra-AB en de JAVA Coffee Company terecht. In Antwerpen organiseren we deze opleiding bij Cuperus. Ben je creatiever aangelegd? Dan is de opleiding Latte Art misschien wel jouw ding. 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Initiatie zakelijk Japans

De wereld is ons dorp.
KMO-medewerkers of bedrijfsleiders komen steeds vaker in contact met klanten en leveranciers uit de hele wereld.
Vanuit economisch oogpunt is het een must om goede contacten te leggen, wereldwijd.

Want het is altijd fijn om je gespreks- of handelspartner aan te spreken in zijn eigen taal.
Het breekt de barrière en je toont een zekere mate van respect.
Tijdens deze initiatie-opleiding maak je kennis met de Japanse taal.
Je start van nul en vergroot stelselmatig je kennis. Op het einde van de opleiding ben je in staat om een eerste zakelijk contact te leggen in het Japans.

Om af te sluiten nog enkele weetjes. Wist je nl. dat...

 •  … de Japanse taal uit verschillende lettergreepschriften bestaat, nl. Hiragana, Katakana, Kanji? Deze bestaan alle drie uit verschillende karakters. 
 •  … in tegenstelling tot het Nederlandse alfabet in het Japans elk karakter voor een lettergreep staat, die een klinker en een medeklinker kan bevatten?


Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven