Berichten in maart 2016

Nieuwe opleiding voor ventilatieverslaggevers!

Om een goede luchtkwaliteit in de woning te garanderen wordt het belang van een goede ventilatie-installatie steeds groter. Op 1 januari 2016 trad er een nieuwe Vlaamse wetgeving in werking die moet zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van ventilatiesystemen in residentiële gebouwen.

Naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving, organiseert Syntra AB de korte opleiding ‘Ventilatieverslaggever’.

Wist u dat een installatie geen negatieve impact mag hebben op het comfort (tochtgevoel, lawaaihinder, geurhinder, stofhinder, enz…). Bovendien moet de installatie gemakkelijk te onderhouden zijn zodat ze steeds perfect blijft functioneren. Met het oog op een gezonde leefomgeving zal het belang van een goed werkende en goed onderhouden ventilatiesysteem dus enkel maar toenemen.

De opleiding

De opleiding Ventilatieverslaggever bij Syntra-AB is speciaal ontwikkeld voor alle partijen die betrokken zijn bij het bouwproces of bij ventilatie-installaties (architecten, studiebureau’s, EPB-verslaggevers, luchtdichtheidsmeters, ventilatie-installateurs, ...) en die zich kunnen laten erkennen als ventilatieverslaggever binnen het kwaliteitskader van BCCA vzw. De voorschrijver van het kwaliteitskader (vandaag enkel het Vlaamse Gewest) kan echter bepalingen vastleggen in verband met wie in aanmerking komt.

De opleiding vindt plaats in campus Mechelen duurt 8 uur en bestaat uit een theoretisch en praktisch oefenluik. Het theoretisch luik wordt gegeven door onze ervaren docent Gunter Beullens. Voor het praktijkgedeelte werken we bij Syntra-AB samen met de firma Testo, die zowel een uitgebreide didactische stand ter beschikking stellen, alsook enkele van hun ervaren trainers.  In dit praktijkgedeelte leren de cursisten aan de hand van de uitgebreide didactische stand hoe ze metingen uitvoeren. We beschikken hiervoor over geschikte meetapparatuur, maar uiteraard mag iedereen eigen materiaal meebrengen.

Het examen 

Dankzij onze praktische opleiding ‘Ventilatieverslaggever’ bent u optimaal voorbereid voor het verplichte examen. Het examen wordt georganiseerd door een onafhankelijke instelling, BCCA, en bestaat uit twee onderdelen:

-         Theoretisch examen: alle ventilatiesystemen (online examentool)

-         Praktisch examen: meten mechanische debieten en elektrisch vermogen

KMO-portefeuille 

Deze opleiding komt in aanmerking voor steun via de KMO-portefeuille. Meer info vindt u op www.kmo-portefeuille.be. Het erkenningsnummer van Syntra AB is: DV.O102557.

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Houd je werk onder controle: Time- en stressmanagement

Heb je ook het gevoel dat je een hele dag druk bezig bent om 's avonds vast te stellen dat je helemaal niets van je to do-lijstje kan schrappen?

Een opleiding Time-en stressmanagement bij Syntra-AB kan hulp bieden! 

druk druk druk

Wij geven alvast deze 5 tips weg! 

1.    Werk iets afvoor je aan het volgende begint

Niets verstoort je concentratie meer dan verschillende taken combineren! Werk in alle rust de ene opdracht af voor je aan het volgende item op je lijstje begint.

2.    Maak een realistische planning

Een goede planning houdt niet alleen rekening met prioriteiten en met de tijd die je aan elke taak zal besteden, maar ook met factoren die je zelf niet helemaal in de hand hebt. Weet je dat je op maandag waarschijnlijk meer telefoontjes en dringende mails zal moeten beantwoorden. Kies dus voor een eerlijke en realistische planning. 

3.    Controleer niet de hele tijd je e-mails en zet je telefoon regelmatig even uit

Het is moeilijk om je op een taak te concentreren als er heel de tijd mailtjes en telefoons binnenkomen die je meteen beantwoordt.Toch is het de enige manier om je even op iets anders te concentreren. En je correspondenten vinden het heus niet erg om pas een paar uur later antwoord te krijgen op hun mail.

4.    Neem een break als je voelt dat je concentratie verslapt

Uren doorwerken zonder pauze is slecht voor je concentratie. Neem op tijd een break, al is het maar om even iets te drinken te halen of een luchtje te scheppen.

5.    Eet op tijd

Met een hongergevoel verdwijnt je focus snel. Zorg er dus voor dat je iets bij de hand hebt om te eten en maak even tijd om dat in alle rust naar binnen te werken. De tijd die je zo verliest is verwaarloosbaar, en je zal zien dat je daarna veel geconcentreerder weer aan het werk kan. Vergeet ook niet om lunchpauze te nemen. snel snel eten achter je computer zorgt ook voor verlaagde concentratie.

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Wijzigingen permanente vorming EPB-verslaggevers

In 2015 werd een erkenningsregeling voor verslaggevers ingevoerd. Dit jaar wijzigt deze EPB-regelgeving opnieuw, met als gevolg dat het EPB-eisenpakket verstrengt. Voor het jaar 2016 legt VEA (Vlaamse Energieagentschap) 14 uur permanente vorming op aan alle erkende verslaggevers die in 2017 hun erkenning willen behouden.

Concreet betekent dit dat de EPB-verslaggever dit jaar uit een erkend aanbod acht vormingsuren over vrij te kiezen onderwerpen dient te volgen, aangevuld met zes uur verplicht lespakket.

Gelet op de ingrijpende uitbreiding en aanpassing aan de EPB-regelgeving met betrekking tot de nieuwe rekenmethodes, zal het verplicht onderdeel aldus vier uur over EPN-methoden voor niet-residentiële gebouwen behandelen en twee uur over de wijzigingen aan de EPW-methode vanaf 2017.

Syntra AB als erkende opleidingsinstelling

Syntra AB is erkend door het VEA als opleidingsinstelling voor permanente vorming voor verslaggevers. Tijdens onze interactieve permanente vormingen willen we de nieuwe materie verduidelijken aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Verder belichten we ook de mogelijkheden en uitdagingen om aan de verstrengde EPB-eisen te voldoen.

Meer info over de vrije en verplichte vormingen bij Syntra-AB vindt u vanaf 28 mei in ons opleidingsoverzicht.

KMO-portefeuille

Onze permanente vormingen komen in aanmerking voor  steun via de KMO-portefeuille. Meer info vindt u op www.kmo-portefeuille.be. Het erkenningsnummer van Syntra AB is: DV.O102557. 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Hou een spiegel voor je onderneming.

Syntra organiseert een 2-daagse retraite met ondernemers in de Ardennen. Even weg van de onderneming en onder gelijkgestemden kan je volop nadenken en brainstormen over jouw bedrijf en leren van de aanpak van anderen.

De focus ligt op creativiteit, financieel advies en strategisch inzicht.   

Meer info over 'Hou een spiegel voor je onderneming'. 

Wat houdt je bezig als ondernemer?

Samen met collega-ondernemers behandelen we een aantal topics rond het strategisch management van je bedrijf.  

  • reflecteren over missie, visie en strategie
  • het ondernemerschap - welke keuzes dien je te maken, wat is de financiële impact van deze komes
  • hoe zie je je onderneming in de toekomst op organisatorisch en financieel vlak
  • financiële en fiscale inzichten: cash-flow, afschrijvingen, aftrekposten, enz.
  • persoonlijk financieel inzicht in je boekhouding (resultatenrekening en balans)

 

Jouw coaches gedurende deze 2-daagse zijn

 

We verblijven op een rustige stek in de Ardennen.

retraite ondernemerschap ardennen

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Oud-cursist netwerkbeheerder Ben Springael getuigt

Wie de skills van het netwerkbeheer in de vingers wil krijgen, heeft een hands-on praktijkopleiding nodig. En dat is nu net waar we bij Syntra-AB naar streven. Oud-cursist Ben Springael (24), system engineer en zelfstandig IT-specialist, vertelt waarom hij koos voor onze voltijdse dagopleiding.

Hoe kwam je bij Syntra en in de opleiding netwerkbeheerder terecht?

“Ik volgde eerst twee jaar de bachelor toegepaste informatica, maar had het gevoel dat ze mensen niet echt klaarstoomden om aan de slag te kunnen als system engineer. Het lessenpakket bestond voornamelijk uit programmeren, boekhouden en analytisch denken. Allemaal heel nuttige en interessante vakken, maar ik wilde een meer technische opleiding waar de focus lag op netwerken in al zijn aspecten. Die vond ik bij Syntra. In de VDO netwerkbeheerder werkten we in elk vak van theorie naar praktijk, dat vond ik zeer goed.”

Aan welke vakken heb je het meeste gehad?

“Ik vond alle vakken boeiend en interessant, maar als ik echt zou moeten kiezen zeg ik Hardware  en Linux/netwerken. De vakken werden gegeven door twee docenten die met veel ambitie in het bedrijfsleven staan en die deze ambitie samen met hun kennis wisten over te brengen op de cursisten. Hen zou ik graag willen laten weten dat hun werk en manier van lesgeven jonge mensen zoals ik, inspireert om hetzelfde te doen.”

We zullen de boodschap overbrengen aan de docenten. Zijn er verder nog zaken die je zijn bijgebleven van de opleiding?

“Dat ik op gebied van netwerken en hardware van een PC  in 1 jaar dagopleiding bij Syntra meer heb bijgeleerd dan tijdens de twee jaar op de hogeschool. Ik heb dan ook geen spijt van mijn keuze!”

En nu de belangrijkste vraag. Heb je met je getuigschrift een job gevonden?

“Zeker! Ik ben momenteel aan de slag als junior system engineer bij Aertssen. Daarnaast ben ik gestart als zelfstandige in bijberoep. Met BS-it bied ik een hele waaier van IT-dienstverlening aan.”

Ben je zelf ook geïnteresseerd? Neem dan zeker een kijkje tussen onze voltijdse dagopleidingen!

 

Noteer alvast 23 april 2016 in je agenda. Van 13u tot 16u verwelkomen we je op onze campussen tijdens het infomoment voor de Leertijd en de Voltijdse dagopleidingen.


Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven