Berichten in april 2016

“Mijn garage is nu een klein bakkerijtje”

Een eigen koffiehuis met vers gebak, daar droomde Nele Veelaert (20) van toen ze aan de voltijdse dagopleiding brood- en banketbakker begon. Ze bouwt ondertussen hard aan die droom. Enkele maanden na haar opleiding is ze al trotse eigenaar van bakatelier Koekenbak. “Als alles goed draait, kan ik later de stap naar een eigen koffiehuis zetten.”

“Ik koos voor de voltijdse dagopleiding, leerde het bakkersvak in 1 jaar tijd en behield mijn kindergeld, dus dat was perfect!”


“De praktijklessen in de bakkersopleiding vond ik het interessantst, we zijn echt vanaf nul gestart en leerden eerst alles volgens het boekje en we kregen daarna van de docenten ook de vrijheid om onze eigen creativiteit te gebruiken.  Ik zat ook in een enorm leuke klasgroep. De sfeer in de lessen en samenwerking met de docenten was super. Ik koos voor de voltijdse opleiding omdat ik dan in 1 jaar tijd het bakkersvak leerde en ook mijn kindergeld behield, perfect dus!

Na mijn opleiding ben ik meteen gestart met ‘Koekenbak’.  Ik bouwde een deel van de garage om tot een kleine bakkerij. Momenteel bak ik elke dag koekjes, die ik verkoop op markten en maak ik taarten en ander gebak op bestelling. “

“We leerden alles volgens het boekje, maar kregen ook de vrijheid om onze eigen creativiteit te gebruiken”

Hoe lopen de zaken?

“Ik ben nog niet zo lang bezig, dus het gaat nog niet fantastisch, maar ik heb op korte tijd toch al een heleboel vaste klanten bij ‘Koekenbak’. In de nabije toekomst wil ik meer overschakelen naar de bestellingen en hoop ik mijn uren op de markt een beetje af te bouwen. Momenteel ben ik dan ook druk bezig om bedrijven en scholen warm te maken voor ‘Koekenbak’.”

Heb je je droom om een koffiehuis te openen dan opgegeven?

“Nee, zeker niet. Een pand kopen of huren was als startende ondernemer een te grote investering. Met mijn keuze voor de markt, houd ik de kosten zo laag mogelijk: een bakkerijtje in mijn garage, een tent en enkele tafels voor de markt. Op deze manier werk ik aan mijn naambekendheid.  Als alles goed draait, kan ik later nog steeds de overstap maken naar een koffiehuis.”

Veel succes alvast!

 

Nele staat met koekenbak wekelijks op enkele markten in het Antwerpse. Ze maakt ook taarten en koekjes op bestelling. www.koekenbak.com

Wil je zelf ook brood- en banketbakker worden? Vraag dan snel je informatie aan op de campus (Leuven en Kempen) of bij het Klantencentrum.

 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Woocommerce - de plugin voor Wordpress

Woocommerce is een gratis plugin van Wordpress waarmee je op een eenvoudige manier een eigen e-commerce site kan ontwikkelen.

Het is de ideale oplossing voor kleine tot middelgrote webshops. Op basis van de aangeboden thema's, kies je een passende layout. Door de diversiteit van het systeem kan je een volwaardige shop bouwen. 

Woocommerce: mogelijkheden en karakteristieken

 • Gratis installatie en gebruik van de plug-in
 • Naadloze integratie, dankzij modulaire open source-software
 • Front-end in functie van je webshop: jouw kleuren, logo, …
 • Producten en categorieën sorteren en sorteermethode bepalen
 • Producten relateren
 • Dowloadbare producten maken
 • Voorraadbeheer
 • Follow-up mails versturen
 • Bedankpagina per product instellen
 • Instellen kortingsprijzen
 • Veilige betaaloplossing
 • Winst bekijken in de rapporten van Woocommerce

 

woocommerce plugin

 

 

 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Leiding geven, een vak apart.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar in de cursus Leiding geven, een vak apart die start op 19 april in onze lesplaats in Berchem (Antwerpen). Serge Dal Bosco, ervaren coach en gecertificeerd DISC trainer, geeft deze interactieve cursus op 4 dagen.

Een team leiden, betekent sturen en stimuleren. Niet gemakkelijk, de ene werknemer heeft misschien nood aan een andere leidingsstijl dan de andere. Je krijgt inzicht in de do's and don'ts van het leidinggeven. De theorie is beperkt, waardoor cursisten de kunst van het leiding geven al doende leren in de praktijksessies. Je oefent de inzichten al doende in met een beperkte groep. Hierdoor kan je de opgedane kennis makkelijker toepassen op de wervloer.

DISC kleurtraining

Wie zich aanpast aan de voorkeursgedragsstijl van de ontvanger (medewerker, klant, ...), kan beter en efficiënter communiceren.
In deze training leer je : 

 • wat jemeest natuurlijke gedragsstijl of kleur is
 • de beginselen van het DiSC model
 • de gevolgen van je gedragsstijl te begrijpen;
 • op een praktische manier de kenmerken van elke gedragsstijl te onderscheiden
 • de basisprincipes voor het inschatten van gedrag te begrijpen.

 

disc kleurtraining

 

Getuigenis Marketing manager

In deze cursus krijg je inzichten en handvaten aangereikt om een team te motiveren en op een positieve manier aan te sturen. In gevarieerde rollenspelen leer je al doende met o.a.

- oefeningen in actief luisteren en het stellen van open vragen

- hoe slecht nieuws te brengen

- te communiceren vanuit de ik-boodschap

- om te gaan met verschillende persoonlijkheden (introvert, extrovert, assertief, ...)

Lieve Struyf, Marketing manager.

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Hoe ga je als werkgever om met een burn-out?

Een burn-out is de beroepsziekte van de 21ste eeuw. Wist je dat bijna één op de drie afwezigheden erdoor worden veroorzaakt?  Het is zeer belangrijk om op tijd op de rem te gaan staan en te vermijden dat je voor lange tijd out bent. Bij Syntra-AB kan je enkele opleidingen volgen die je handvaten aanreiken om burn-outs zowel bij jezelf als bij je werknemers te vermijden.

Enkele belangrijke tips:

1. Hou de werkdruk en het takenpakket werkbaar voor je personeel. Meer doen met minder mensen zorgt er misschien voor dat je minder loonkosten hebt, maar pas op met het overladen van je werknemers. Ontvang je van je werknemers signalen dat het te veel voor ze wordt, negeer deze dan niet!

2.Stel duidelijke werkuren op en verplicht je werknemers om geregeld pauzes te nemen. Lunchen achter je bureau is dus geen goed idee!

3. Probeer een vinger aan de pols te houden op elke afdeling, vraag de leidinggevenden om ook de gezondheid en het welzijn van hun werknemers op te volgen. 

Symptomen van een burn out

Een van de duidelijkste symptomen van een burn-out is chronische vermoeidheid of uitputting. Die krijg je niet van de ene dag op de andere: er gaat een hele periode van stress en overspannenheid aan vooraf. Veel burn-out patiënten getuigen ook dat ze zelfs met tien uren slaap doodmoe wakker worden. Anderen slapen zeer onrustig en hopen dit in de eerste instantie met slaapmiddeltjes op te lossen. 

Wat als het al te laat is? 

Het belangrijkste is tijd. Geef je personeel het gevoel dat ze alle tijd kunnen nemen die nodig is om te herstellen. Als je werknemer aangeeft om terug te komen, bekijk dan met hem of haar hoe je het takenpakket of de verantwoordelijkheden kan aanpassen. In jobs waar weinig verandert na een terugkeer is het risico op herval namelijk zeer groot. 

Opleidingen bij Syntra-AB

Voor werkgevers: Vermijd burn-out bij je werknemers

Voor iedereen: Zelfzorg: hoe voorkomt u dat uw batterijen leeglopen?

 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Verplichte verzekeringen in de bouwsector.

De bouwsector is onderworpen aan verschillende soorten verzekeringen (beroepsaansprakelijkheid, BA, ABR, rechtsbijstand, controleverzekering, ...).
In de cursus van 1 sessie 'Verzekeringen in de bouwsector' zoomen we in op de verschillende aansprakelijkheden voor architecten, aannemers, bouwheren en veiligheidscoördinatoren.

verzekeringen in bouwsector

Verplichte verzekering van aansprakelijkheid

Minister van Middenstand en Landbouw Sabine Laruelle pleit voor een verplichte verzekering van de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer en wil de wetgeving die de toegang tot heel wat bouwberoepen regelt, moderniseren. Bouwunie ziet een verplichte verzekering niet zitten. In tegenstelling tot de architecten kunnen aannemers de gevolgen van hun fouten zelf rechtzetten. Zij zijn trouwens voor ernstige fouten 10 jaar aansprakelijk. Als de fouten duidelijk zijn, doen aannemers die te goeder trouw handelen er alles aan om deze zo snel mogelijk recht te zetten, in onderling overleg met de klant en zonder veel formaliteiten. Dit zal met een verplichte verzekering niet meer het geval zijn, omdat de aannemer dan naar zijn verzekering zal moeten verwijzen. Een verplichte verzekering zal bovendien een meerkost betekenen die de aannemer zal doorrekenen. Voor een doorsnee woning gaat het hier al gauw om zo’n 600 euro. 

Bouwunie ziet wel heil in een verbeterde vestigingswetgeving. Deze moet een kwaliteitslabel worden dat de consument de nodige waarborgen voor degelijk afgeleverd werk biedt. De vestigingsreglementering zorgt ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hebben. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. Zeker in de bouwsector. Het behoort volgens Bouwunie tot de taak van de overheid om het risico op slecht uitgevoerde bouwwerken – met vaak dramatische gevolgen voor de gezinnen die daarmee geconfronteerd worden – zoveel mogelijk te beperken en de veiligheid van de consument te helpen waarborgen. De vestigingsattesten worden in België door een neutraal organisme zoals SYNTRA afgeleverd. Zonder dergelijke reglementering komen zeer snel private (vaak sectorale) instrumenten (kwaliteitslabels en erkenningsregelingen allerhande) in de plaats waarbij de neutraliteit soms ver te zoeken is.

Ontdek onze vakopleidingen en bijscholingen in de sector bouw & hout. 

Bron: Bouwunie - lees het volledige artikel.

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven