Berichten in juni 2016

Jong en ondernemersplannen? Syntra AB helpt je op weg!

Ben je jong, werkzoekend en heb je ondernemersplannen? Wacht niet langer en zorg er samen met Unizo VDAB en Syntra AB voor dat de plannen werkelijkheid worden! We organiseren voor het tweede jaar op rij het project Jongeren en Ondernemerschap. Het project heeft zijn succes al bewezen. Alle starters van vorig jaar zijn na 8 à 10 maanden nog actief in hun zelfstandige activiteit.


Aanpak jeugdwerkloosheid
Het project Jongeren en Ondernemerschap kadert in een ruime aanpak van de jeugdwerkloosheid in de provincie Antwerpen. Naast werken in loondienst in een bedrijf moet zelfstandig ondernemerschap  een volwaardige piste worden in de loopbaan van een jongere.

Doelgroep van het project zijn werkzoekende jongeren tussen 18 en 30 jaar met een concreet ondernemersidee die bereid zijn om een zelfstandige zaak op te starten in hoofdberoep. Van de 12 starters die vorig jaar met het project zijn gestart zijn er 7 die uiteindelijk een eigen zaak hebben opgestart én met succes. Na 8 à 10 maanden zijn ze nog actief.

Uitgebreide ondersteuning
De jonge werkzoekenden krijgen eerst de mogelijkheid om hun ondernemersidee te onderzoeken op haalbaarheid en indien nodig een attest bedrijfsbeheer te halen bij Syntra AB. Vervolgens worden ze gecoacht door startersadviseurs en experten van UNIZO via workshops en individuele gesprekken rond ondernemende thema’s.


“Wij vonden het project uiterst leerzaam. Het was verrijkend om niet alleen een aantal lessen/workshops te volgen, maar ook om met andere startende ondernemers te kunnen schakelen”, zeggen Nick en Gaëtan van Urban Wraps. “Door het stap voor stap uitwerken van je eigen idee word je met je neus op de feiten gedrukt en toets je de haalbaarheid van het idee. Dit heeft ons in die mate geholpen dat ons initieel idee afgevoerd werd wegens niet haalbaar/rendabel. Wij hebben toch doorgezet en zijn met een nieuw idee (Urban Wraps) aan de slag gegaan, om daar des te gelukkiger mee te zijn. Dit had nooit gebeurd, mochten wij de begeleiding niet gehad hebben.”

Een nieuwe groep werkzoekenden wordt nu begeleid door Syntra AB en UNIZO. Bedoeling is dat ze tegen het einde van het jaar hun eigen zaak in hoofdberoep opstarten.

Meer leuke getuigenissen van dit project vind je in volgend filmpje over het jongerentraject.

Meer informatie vind je bij onze medewerkers Cara en Eline!

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Kruidje roer me wel - cursussen kruidenleer.

Het gebruik van kruiden is in opmars. Meer en meer mensen kweken een eigen kruidentuintje en gebruiken kruiden als smaakversterker in de keuken of als helende kracht voor de gezondheid.
Kruidengeneeskunde biedt het voordeel van een veilige en toch efficiënte werking, met weinig of geen neveneffecten of bijwerkingen.

Wil je graag kruiden herkennen en verwerken in de keuken of als geneesmiddel? Heb je interesse in plantkunde, kruiden- en voedingsleer? Maak je keuze uit ons ruim aanbod aan cursussen over kruiden.

Herborist

Word deskundige op het gebied van geneeskrachtige planten en kruiden. In deze boeiende, theoretische opleiding verdiep je je in anatomie, plantkunde en kruidenleer. We zoomen ook in op de recente wetgeving over het gebruik en de verkoop van kruiden.

Herborist in de praktijk

In 4 sessies ga je aan de slag en maak je basisbereidingen, shampoo en zalf.

Kruidenteler - NIEUW

Een opleiding voor de land- en tuinbouwsector, de omscholende of bijscholende fruitteler, landbouwer, herborist. Je leert alles over de chemie van kruiden, de deontologie, de teelttechnieken, het bodembeheer, enzovoort. 

Kruidenverwerker - NIEUW

In dit specialisatiejaar leer je alles over het verwerken en commercialiseren van kruiden. We scheken aandacht aan de verwerking van plantaardige grondstoffen tot voedingssupplementen, cosmetica en fytotherapeutica.

(Wilde) kruiden en hun essentiële, beschermende voedingsstoffen - NIEUW

We belichten de essentiële beschermende voedingsstoffen van een aantal kruiden, hoe ze eruit zien, waarop ze inwerken en hoe ze te gebruiken.

Praktijklessen in de kruidentuin

De praktijklessen van de Syntra-cursisten uit Antwerpen gaan door in de Dodoenstuin in Schilde. Deze ommuurde tuin van een halve hectare is een historische reconstructie van een geneeskruidentuin uit de 16e eeuw. Hij werd ingericht volgens de instructies van de Vlaamse kruidendeskundige Rembert Dodoens (1517-1585). Hij bevat de 500 kruiden die Dodoens destijds oplijstte in zijn boek, en nog tientallen andere en minder gekende keuken-, cosmetica- en verfkruiden.

Onze spildocent Patrick Oostvogels is één van de mensen die zich inzet voor de inrichting en het onderhoud van deze unieke kruidentuin, die hij zit als een 'laboratorium voor cursisten'.

Video 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Aan de slag als administratief bediende.

Hou je van administratieve taken, maar ben je er nog niet voor opgeleid? Dan zijn onze administratieve opleidingen iets voor jou!

Je leert alle administratieve vaardigheden die je nodig hebt om zelfstandig mee te draaien in een bedrijf en om een gevarieerd takenpakket aan te kunnen. Daarin spelen ook talen een grote rol. Je krijgt geen academische lessen, wel leer je werken, schrijven en spreken in het Frans, Engels en Duits.

Als Administratief bediende kan je in veel organisaties aan de slag. Elke organisatie, groot of klein, heeft administratief medewerkers nodig.

Opleidingen administratie

 

De snelste weg naar werk

Een grondige beroepsopleiding, meertaligheid en werkervaring zijn sterke troeven om aan de slag te geraken. In de voltijdse dagopleiding Meertalig administratief bediende doen cursisten ervaring op bij een bedrijf of organisatie gedurende een stage van 4 weken.
Deze stage is vaak de aanloop naar een vaste job. Docent Liesbeth Pieck van campus Leuven laat ons - met trots - weten dat 1/3 van afstuderende cursisten reeds een jobaanbieding op zak heeft, nog vóór ze hun eindproef moeten afleggen.

Volgende 6 cursisten kregen een werkaanbod op hun stageplaats:

1) Kimberly Adams: BIA group in Overijse biedt Kimberly een verdere werkervaring aan van 50 dagen als student, waarna ze op 1/9/2016 zal starten als Administrator Officer (afdeling Aftersales)

2) Laura Eerlingen: is op 6/6/2016 gestart als Serviceadvisor bij de Mercedes-Benz groep Claes&zonen te Tienen

3) Eveline Barbier: kreeg een job aangeboden als onthaalmedewerker vanaf 1/9/2016 bij het Davidsfonds te Leuven (twijfelt wel nog om ze aan te nemen, gaat misschien nog verder studeren).

4) Britt Schepers: zal vanaf 1/9/2016 starten als administratief medewerker in het Zaventems Vrij Onderwijs/ZAVO.

5) Dorien Papen: startte op 6/6/2016 als administratief medewerker bij VAN HESSEN NV.

6) Whitney Meesschaert is op 6/6/2016 gestart als Recruitment Consultant bij Accent Jobs te Leuven.

Docent Liesbeth haalt nog aan dat gemiddeld alle cursisten een hoog niveau behaalden, met professionele presentaties van eindproeven en lovende feedback van stagementors op de werkvloer. Hieruit blijkt dat een Syntra-opleiding als eerste stap naar een job, geen holle slogan is, maar realiteit.

Wij feliciteren alle cursisten graag met deze mooie resultaten!

Cursist Anne Jolien getuigt

Cursist Meertalig administratief bediende Anne Jolien Sportel bleef na haar stage aan het werk bij de fruit- en groenteveiling van Hoogstraten.

getuigenis administratie

 

'Mijn opleiding bij Syntra heeft me goed voorbereid. Frans, Engels en Duits heb ik kunnen gebruiken bij het contact met chauffeurs van verschillende nationaliteiten. Ik heb ook veel profijt gehad van de informaticalessen. Word, Excel en PowerPoint gebruik nu nog zeer veel.'

Ben je al aan de slag in de administratie, maar wil je je graag bijscholen? Ontdek onze bijscholingen in MS Office, Talen of Management.

 

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

Kleuren kiezen voor je interieur.

Of je nu graag vanuit een technisch oogpunt bezig bent met decoratie en interieur, of eerder vanuit een liefde voor sfeerschepping, in de sector Ontwerpen kom je creatief aan je trekken en ontplooi je je tot een professional.

Kleur is één van de grootste sfeermakers in een interieur. Je kan er kamers visueel mee vergroten en zorgen voor heel wat sfeer en gezelligheid.
De docent van de opleiding Kleuradviseur geeft tips rond het gebruik van kleuren.

Kleuradviseur

  • Warme en donkere tinten maken een ruimte knusser en intiemer. Lichte en koelere kleuren geven een gevoel van ruimte.
  • Schrik voor het eindresultaat? Koop eerst verfstalen. Bekijk de stalen op diverse momenten van de dag, zowel bij natuurlijk als kunstmatig licht.
  • Gebruik donkergrijze verf en geen zwart voor een muur, want dat slorpt de kamer op.
  • Contrasterende combinaties zoals groen-roze, geel-blauw, blauw-rood en paars-oranje versterken elkaar en geven een levendig interieur.
  • Harmonieuze kleurcombinaties, combineer je best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
  • Ton-sur-ton is ideaal om subtiele nuances te leggen. Pas je het toe in een witte inrichting, dan voelt de ruimte een pak aangenamer aan.

 

kleuradviseur

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Reacties weergeven

HRM: 10 cursussen die je niet wil missen.

Mensen maken het verschil.

Syntra zet dit najaar in op onderstaande HR-cursussen.
Ben je actief in HR? Wil je graag een HR-beleid uitstippelen, sociale documenten beter invullen, het loonbeleid optimaliseren of de medewerkers in je organisatie beter begeleiden om spanningen of burn-out te vermijden?

Maak je keuze uit onderstaande selectie. Alle cursussen worden gegeven door vakexperten die theoretische kennis combineren met concrete voorbeelden of praktijkcases. 

1 Aanwerven van je eerste medewerker - 2 sessies (NIEUW)

Je bedrijf groeit en je wil een medewerker aanwerven. Hoe vind je het juiste profiel? Wat zijn de moeilijkheden en hoe pak je zoiets concreet aan?

2 Basisopleiding sociaal recht - 10 sessies

Aan welke sociale documenten moet je bedrijf of organisatie voldoen? We geven een overzicht van alle sociale documenten en behandelen topics als soorten arbeidsovereenkomsten, lonen, vakantiedagen, loopbaanonderbreking, ziekte- en zwangerschapsverlof, ontslag, rechten en bescherming van de werknemer.

3 Blunders bij ontslag, fouten die je wil vermijden - 1 sessie (NIEUW)

Kennis van het ontslagrecht, zeker na het Eenheidsstatuut, is een vereiste voor elke personeelsmanager. Na deze sessie bent u weer helemaal mee.

4 Evaluatie- en functioneringsgesprekken - 4 sessies

De cursus behandelt verschillende beoordelingssystemen en je krijgt tips om op een professionele manier functionering en evaluatie te organiseren.

5 Flexibel verlonen, opslag geven zonder armer te worden - 1 sessie (NIEUW)

Flexibel verlonen kent een opmars binnen HR. Werknemers krijgen de keuze om zelf hun loonpakket samen te stellen afhankelijk van het beschikbare budget aan bestaande extralegale voordelen. 

6 HR-Officer - 17 sessies

Een uitgebreide cursus die een volledig beeld schetst van wat HRM inhoudt. We geven je een degelijke basis voor het opzetten en optimaliseren van een HR-beleid. Aan de hand van de volledige 'levensloop' van een medewerker, lichten we alle relevante HR-domeinen toe. 

7 Personeelsadministratie - 3 sessies

Correcte loonresultaten en goed ingevulde sociale documenten zijn bepalen voor de sociale resultaten binnen een onderneming. Na deze opleiding weet je hoe een personeelsadministratie werkt en wat de belangrijkste documenten en handelingen zijn.

8 Selectiegesprekken anno 2016 - 4 sessies

Een praktische cursus waarbije je o.a. leert om snel cv's te screenen, vraagstellingstechnieken in te oefenen en de STAR-interviewtechniek (Situatie - Taak - Actie - Resultaat en Reflectie) waardoor je een betrouwbaar beeld krijgt van de kandidaat. 

9 Vermijd burn-out bij je werknemers - 2 sessies

Hoe kan je stresssignalen herkennen en medewerkers sturen tot zelfzorg? Een cursus met concrete tips, oefeningen en handvaten die bijdragen tot het voorkomen van stress en burnout en het stimuleren van werkvreugde.

10 Vertrouwenspersoon basis - 10 sessies

Als vertrouwenspersoon heb je een breed scale van juridische, psychologische en organisatorische kennis en communicatieve vaardigheden nodig. Daar word je in deze training op voorbereid. We oefenen voldoende op communicatieve vaardigheden want die zijn cruciaal om delicate gesprekken aan te gaan.

 

HR-manager

"Ik verwierf bij SYNTRA de nodige kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan in HRM. Ik ben een echte people-persoon. Ik vind het geweldig om mensen te informeren, hen te begeleiden in hun ontwikkeling en hen te motiveren. Ik ben verantwoordelijk voor het personeelsbeheer voor de medewerkers van de technische dienst, het containerpark, de mileudienst en brandweer van de gemeente Puurs die 180 mensen te werk stelt."

Kathy Winckelmans- Cursist HR-opleidingen

Tags en Rubrieken

Dit bericht werd ingedeeld in: Blogberichten

Dit bericht werd getagged met: hrm

Reacties weergeven