Vraag en antwoord. - Algemene informatie

Algemene informatie. Bv. hoe kan ik inschrijven? Hoe vind ik een opleiding? Hoe vraag ik een vrijstelling aan?

Syntra AB biedt 4 soorten opleidingen aan: ondernemerschapstrajecten (lange opleiding), korte opleidingen, bedrijfstrainingen en de Leertijd.

-Ondernemerschapstrajecten

Dit noemen we ‘lange opleidingen’. De inhoud van deze cursussen is vastgelegd door Syntra Vlaanderen en de opleidingen zijn daardoor officieel erkend door de Vlaamse Gemeenschap. Na het succesvol afronden ontvang je een getuigschrift of diploma dat gecertificeerd is door Syntra Vlaanderen en erkend wordt door het Vlaams ministerie van Werk.

We richten onze pijlen met deze opleidingen op iedereen die professionele ambities heeft. De bedoeling is dan ook dat je na het volgen van een lange opleiding meteen aan de slag kan, in loondienst of als zelfstandige. De opleidingen duren 1, 2 of 3 jaar.

Korte opleidingen

Met dit aanbod richten wij ons in eerste instantie tot zelfstandigen en medewerkers in KMO’s. 
Het gaat meestal om opleidingen van korte duur. Na afloop krijgen de cursisten een attest van deelname.

Speciaal!! Bijscholingen

Dit zijn korte opleidingen die erkend zijn als bijscholing door een Paritair Comité en/of een beroepsvereniging. Als voorbeeld : de bijscholingen voor schoonheidsspecialisten bij Syntra AB zijn erkend, cursisten ontvangen hiervoor zelfs een opleidingsvergoeding.

Bedrijfstrainingen en maatopleidingen

De accountmanager en de coördinator bedrijfstrainingen werken een programma uit op maat van een onderneming of afdeling. De opleiding vindt plaats in een Syntra-campus, in het bedrijf of op een locatie naar keuze. Ook de duur en de grootte van de groepen kan gekozen worden.

Leertijd

De leertijd, ook wel leercontract genoemd, is de ideale voorbereiding op een professionele loopbaan als werknemer of als ondernemer. Jongeren tussen 15 en 25 kunnen op deze manier een diploma secundair onderwijs halen én tegelijkertijd een beroep leren. 4 dagen per week gaan ze aan de slag bij een ‘patron’, 1 dag per week volgen ze les.

Deze diploma’s zijn erkend door het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Via de startpagina

- In het midden van de startpagina vind je een grijze zoekbalk. Geef een trefwoord in en je krijgt alle gerelateerde opleidingen te zien. Nadien kan je de zoekresultaten verfijnen per campus, per startdatum, enzovoort. Het beste resultaat krijg je wanneer je sorteert op ‘relevantie’, maar als je de resultaten liever alfabetisch oplijst, kan dit ook.

- Naast de zoekbalk vind je de knop ‘Kies je sector’, daar kan je een bepaalde sector die je interesseert aanduiden. Je krijgt dan alle opleidingen te zien die er in die sector georganiseerd worden.

Ben je op zoek naar een opleiding die snel start?

Dan vind je wat je zoekt in de blokjes met naam ‘Deze maand’ en ‘volgende maand’. Daar krijg je, zoals de titels het al aangeven, een overzicht van de cursussen die deze maand of volgende maand starten.

Ben je op zoek naar het aanbod in een specifieke campus?

Rechts onder de zoekbalken zie je een blokje met ‘Opleidingen per lesplaats’. Er staat een link naar elke campus. Daar vind je een lijst met alle opleidingen die op die locatie georganiseerd worden.

Je kan inschrijven via de website, via het inschrijvingsformulier in onze opleidingsgids of aan de balie van de campus.

Hulp nodig bij het inschrijven? Je kan hiervoor terecht bij het klantencentrum op het nummer 078/15 99 99.

Via website

Dit is de snelste manier. Je gegevens worden namelijk meteen naar ons systeem doorgestuurd.
zoek je opleiding, klik vervolgens op ‘inschrijven’ en doorloop de wizard.

Ben je van plan om meerdere opleidingen te volgen? Maak dan een Mijn Syntra AB profiel aan. Eens aangemeld hoef je bij het inschrijven niet telkens al je gegevens opnieuw in te vullen.

Ter plekke

Ook aan de balie van onze campussen kunnen onze medewerkers je inschrijving verwerken. Je kan hier ook meteen betalen, zowel cash als met bancontact. Ook je opleidingscheques kan je hier omruilen.

Hou wel rekening met onze openingsuren.

Alle persoonsgegevens op het inschrijvingsformulier moeten ingevuld te worden.

Firmagegevens hoef je enkel in te vullen als je zelfstandige bent of als je op kosten van je werkgever een opleiding volgt. Dan wordt het verzoek tot betaling ook naar hen verstuurd.

Ben je geboren in het buitenland? Noteer dan eerst je geboorteplaats en tussen haakjes het land. 

Als je het nummer ingeeft, kijk dan goed of het geslacht ook correct is aangeduid.
Anders wordt je rijksregisternummer niet aanvaard.

Zolang de inschrijvingsknop groen is, kan je inschrijven voor een opleiding. In principe kan dit voor een lange opleiding tot de 4de lesweek en voor een korte opleiding tot net voor de eerste les.

We raden je toch aan om zo snel mogelijk in te schrijven. Zo hebben we sneller zekerheid of een opleiding doorgaat en ben jij zeker van je plaats.

Is er een rode knop 'volzet', dan is de opleiding volzet. Je kan dan wel inschrijven op een wachtlijst.

Annuleert er iemand voor deze opleiding? Dan nemen we contact met je op en kan je alsnog deelnemen.

Zijn de inschrijvingen volledig afgesloten? Dan vind je de rode knop ‘Hou me op de hoogte’. Via deze knop kan je jezelf registreren en brengen we je op de hoogte als er nieuwe edities van de opleiding georganiseerd worden.

Voor onze lange en korte opleidingen 

We hanteren 1 belangrijke algemene voorwaarde: om in te schrijven voor deze opleidingen moet je 18 jaar zijn of voldaan hebben aan de leerplicht.

Daarnaast kan Syntra Vlaanderen voor bepaalde opleidingen nog bijkomende toelatingsvoorwaarden stellen. Deze kan je vinden in onze informatiebrochures of op onze website bij het detail van de opleiding.

Stellen we extra diploma-eisen, dan geef je deze documenten af bij je inschrijving, of tijdens de eerste les. We controleren deze tijdens de eerste lesweken.  

Soms organiseren we ook een toelatingsproef voor een opleiding. Met deze proef willen we zeker zijn dat cursisten al voldoende voorkennis hebben om te starten met een opleiding.  Slaag je niet voor deze proef, dan mag je niet deelnemen aan de opleiding.

Specifieke informatie over toelatingsvoorwaarden en –proeven kan je opvragen aan de balie van de campus waar je opleiding plaatsvindt.

Om een vrijstelling aan te vragen dien je ingeschreven te zijn voor de opleiding. De aanvraag gebeurt via de balie van de campus waar je opleiding plaatsvindt. Je vraagt een aanvraagformulier op en bezorgt dit voor de 4de lesdag van het vak aan de baliemedewerker.


Let op: We zijn hier heel streng, aanvragen na de vierde lesdag komen niet meer in aanmerking!


De centrale zetel beslist dan of je aanvraag goedgekeurd wordt. Dit duurt ongeveer een maand. In afwachting van die beslissing ben je verplicht om de lessen te volgen, dan heb je niets gemist als we je aanvraag toch niet kunnen goedkeuren.


We raden je aan om zo snel mogelijk je aanvraag in te dienen. Bij de start van onze lange opleidingen in september krijgen we heel veel aanvragen binnen en dan kan het ook iets langer duren voor je antwoord krijgt.

De prijs van de opleiding vind je in de folder of op de website.

Hou er wel rekening mee dat het cursusmateriaal en de studieboeken niet altijd inbegrepen zijn in die prijs. Dit verschilt per cursus.

Syntra AB organiseert jaarlijks honderden opleidingen, het merendeel ervan vindt plaats zonder problemen. Maar het kan ook gebeuren dat er echt te weinig deelnemers zijn. Dan kunnen we niet anders dan die opleiding te annuleren. Wie al ingeschreven is, wordt hiervan zeker op de hoogte gebracht, ook het inschrijvingsgeld betalen we volledig terug.


Wij kunnen bij de start van de inschrijvingen nooit met 100 procent zekerheid zeggen of een opleiding zal plaatsvinden. Maar hoe meer inschrijvingen, hoe sneller we zeker zijn.


Wachten met inschrijven tot je zeker ben dat de opleiding  georganiseerd wordt, is dus geen goede keuze, misschien ben jij net wel die ene deelnemer die we nog nodig hebben om aan het minimum te komen om een opleiding op te starten? Reserveer dus snel je plaats! 

Instappen in een opleiding kan tot 4 weken na de start van een lange opleiding en tot na de eerste les bij  korte opleidingen. Daarna worden de inschrijvingen gesloten. Soms zijn opleidingen ook volzet, dan kan je enkel nog registreren voor de wachtlijst.


Je herkent dit soort ‘niet-actieve opleidingen’ aan de rode knop rechts bovenaan (hou mij op de hoogte).


We kiezen ervoor om deze opleidingen toch niet van de website te halen omdat deze opleidingen wel in ons aanbod blijven. De praktische gegevens (zoals lesplaats, lesuren, data, prijs) wijzigen om het half jaar (korte opleidingen) en om het jaar (lange opleidingen). Als er nieuwe lesdata zijn vastgelegd openen de inschrijvingen weer en maken we meteen ook alle informatie bekend. 

In enkele opleidingen moeten cursisten eerst een basisjaar volgen voor ze aan de specifieke opleiding beginnen. Dit is onder meer het geval voor bouwopleidingen en schildersopleidingen.


Beschik je al over genoeg theoretische en praktische basiskennis? Dan kan je deelnemen aan de vrijstellingsproef. Slaag je voor deze proef dan mag je meteen starten met de specifieke opleiding.


Meer info en data kan je op volgende link terugvinden: http://www.syntra-ab.be/instapproeven

Cursisten en docenten zijn verzekerd voor lichamelijke letsels opgelopen tijdens de lesuren, tijdens lesopdrachten buitenshuis en op weg van en naar de les.

Je bent niet verzekerd voor stoffelijke schade en diefstal.  Raak je gekwetst op weg van of naar de les , maar ben je dronken of onder invloed van drugs, dan komt de verzekering ook niet tussen.

Stage

Doe je stage, dan sluit je een arbeidsovereenkomst met je werkgever en val je tijdens je stage-uren onder de verzekering van de werkgever.

Als je een ondernemersschapstraject en BBH samen volgt krijg je een korting van € 85.

Je kan inderdaad een eigen zaak opstarten.
Let er wel op dat je een diploma hebt waarop vermeld staat dat je BBH tijdens je opleiding hebt gehad. Ga eerst langs bij een ondernemingsloket om zeker te zijn dat je met dit diploma je eigen zaak kan opstarten. 

Opgelet: Sommige diploma's van bedrijfsbeheer uit het secundair onderwijs zijn maar enkele jaren geldig.

Je kan de opleiding e-bedrijfsbeheer volgen.
Tijdens deze opleiding maak je het businessplan.

Voor de 2 handboeken betaalt u € 80,00.

Prijs haalbaarheidsstudie (boek) is € 35,00.

Boeken mogen niet gekopieerd worden, dit vanwege de copyrights die erop gelden. Cursussen kunnen wel gekopieerd worden. Dit kan aan de balie van de campus. Het kopieertarief is € 0,25/blad.

Neen. We verwachten dat onze cursisten de lessen bijwonen, zeker in onze praktijkgerichte opleidingen leer je ook het meeste in de les. We vragen ook 2/3de aanwezigheid in de lessen om te mogen deelnemen aan de examens. 

Syntra AB verstuurt geen spam. Wij geven ook nooit gegevens van onze klanten door aan derden.
Wij versturen 2 soorten mails:

MIjn Syntra AB  --> dit zijn mails op basis van gegevens die onze klanten zelf bepalen.

sectornieuws (op basis van je favoriete sectoren)
onze nieuwsbrief (op basis van het vinkje nieuwsbrief in je profiel)

Cursistenprofiel --> op basis van je cursistengegevens in ons crm pakket

melding dat er een les wijzigt
melding dat er een nieuwe cursus is die aansluit bij je vorige cursus
verjaardagsmail (voucher met korting op je verjaardag) 

Meer weten? Lees de volledige privacyverklaring.

1. Annuleren kan enkel schriftelijk: via email, per aangetekend schrijven of via een ondertekend annulatiedocument op de campus. De datum van ontvangst door Syntra is de datum die geldt voor toepassing van de annulatievoorwaarden. Het niet-betalen van de inschrijving, geldt niet als annulatie.
2. Kosteloos annuleren kan enkel 14 dagen vóór aanvang van de cursus.
3. Nadien worden annulatiekosten aangerekend:


bij een cursus met minder dan 10 sessies, betaal je het volledig verschuldigde bedrag (100%).


bij een cursus vanaf 10 sessies of meer, betaal je de helft van het volledig verschuldigde bedrag tot en met 6 dagen na aanvang van de cursus (50%). Schrijft een cursist pas in na het eerste geplande lesmoment (opleiding > = 10 lessen), dan kan de cursist annuleren aan 50% tot en met 6 kalenderdagen na zijn/haar eerste les.


bij een cursus vanaf 10 sessies of meer, betaal je het volledig verschuldigde bedrage vanaf de 7e dag na aanvang van de cursus (100%)

Bijvoorbeeld een cursus van 10 sessies of meer die start op 20/9 kan ten laatste op 26/9 geannuleerd worden aan 50%.


 


1. Annuleren kan enkel schriftelijk: via email, per aangetekend schrijven of via een ondertekend annulatiedocument op de campus. De datum van ontvangst door Syntra is de datum die geldt voor toepassing van de annulatievoorwaarden. Het niet-betalen van de inschrijving, geldt niet als annulatie.
2. Kosteloos annuleren kan enkel 14 dagen vóór aanvang van de cursus.
3. Nadien worden annulatiekosten aangerekend:


bij een cursus met minder dan 10 sessies, betaal je het volledig verschuldigde bedrag (100%).


bij een cursus vanaf 10 sessies of meer, betaal je de helft van het volledig verschuldigde bedrag tot en met 6 dagen na aanvang van de cursus (50%). Schrijft een cursist pas in na het eerste geplande lesmoment (opleiding > = 10 lessen), dan kan de cursist annuleren aan 50% tot en met 6 kalenderdagen na zijn/haar eerste les.


bij een cursus vanaf 10 sessies of meer, betaal je het volledig verschuldigde bedrage vanaf de 7e dag na aanvang van de cursus (100%)

Bijvoorbeeld een cursus van 10 sessies of meer die start op 20/9 kan ten laatste op 26/9 geannuleerd worden aan 50%.


 

Nee, Syntra-ab geeft nooit telefoonnummers van cursisten of docenten door. Dit schrijft de wet op de privacy ons voor. Cursisten en docenten kunnen en mogen onderling wel gegevens uitwisselen.