Omgaan met klachten en moeilijke klanten

Over deze cursus

Hoezeer je als onderneming ook mag uitblinken in klantgerichtheid, vroeg of laat krijg je toch te maken met een klacht of een moeilijke klant.

Door dit op een positieve manier aan te pakken kan een klacht uitmonden in een grotere klanttevredenheid en maak je van een lastige klant je trouwste supporter.

Hoe je dat doet, leggen we je uit in de opleiding omgaan met klachten en moeilijke klanten. We staan stil bij de verschillende aspecten van klachten en geven je concrete tips om er op een constructieve manier mee om te gaan. We werken het liefst met je eigen voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Leren omgaan met klachten

Als onderneming kan je klachten of moeilijke klanten niet vermijden, hoe goed je ook je best doet.

Maar onthoud: elke klacht is een kans om de klant alsnog tevreden te stellen en de relatie te versterken.

Bovendien kan een klacht wijzigen op een probleem in je organisatie. Zo is een klacht een opportuniteit tot verbetering, want uit elke klacht valt er wel iets te leren.

Er bestaan enkele basistips om op een positieve manier met klachten en lastige klanten om te gaan.

In eerste instantie toon je begrip voor de klant en luister je aandachtig naar zijn verhaal. Je neemt elke klacht best serieus. In tweede instantie schrijf je de klacht nauwkeurig op. Vraag desnoods verheldering of extra informatie. Vervolgens zoek je naar de oorzaak van de klacht en hoe je deze zo snel mogelijk kan oplossen. Zoek een oplossing waarmee je de klant opnieuw tevreden stemt, of nog beter één die zijn verwachtingen overtreft. Zo kan je een hechte klantrelatie opbouwen.

De laatste stap wordt vaak vergeten, maar is even belangrijk als de vorige: service en nazorg. Bezorg de klant een attentie en contacteer hem één of twee weken na de klacht met de vraag of de klacht goed is afgehandeld. Zo toon je interesse en betrokkenheid. Je zal zien dat het wonderen doet op vlak van klanttevredenheid en klantentrouw!

Over de opleiding omgaan met klachten en moeilijke klanten

In de opleiding omgaan met klachten en moeilijke klanten leer je op een constructieve manier met klachten omgaan. We geven je heel wat praktische tips om te reageren op klachten en lastige klanten.

Voor wie?

Doelgroep: 

Onthaalmedewerkers, commerciële medewerkers, andere KMO-medewerkers en zelfstandigen die wel eens met klachten te maken hebben en deze op een positieve manier willen benaderen.

Programma

Na deze opleiding, kan je:

-Op een constructieve manier kijken naar klachten

-Concreet reageren op klachten

Startdata & Locaties

Type opleiding

 • Attest lesvolging
 • Bijscholing

De opleiding duurt 2 sessies

Overzicht per lesplaats

 • Antwerpen

  • Startdatum 28/04/2017 Bekijk lesdata
   Lessenrooster
   DatumStartTot
   vr 28/04/201709:0012:00
   vr 28/04/201713:0016:00
   Dit is louter informatief en kan wijzigen. Consulteer je campus bij vragen.

Prijs

€242,00
(incl. 21% BTW)
Inschrijvingsgelden incl. BTW€ 223,85
Deelname in de werkingskosten incl. BTW 21%€ 18,15

Bespaar op je opleiding

 • Kmo portefeuille ?
 • Opleidingscheques ?
 • Unizo korting ?

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht