Blended learning is een pedagogische aanpak die het sociale aspect van klassikaal lesgeven combineert met de technologische mogelijkheden van zelfstandig online leren.

Syntra AB en blended learning

Ook bij Syntra AB lopen al een aantal opleidingen waarbij lessen in groep met online leren worden gecombineerd. Vaak gaat het om initiatieven die bij de cursisten en docenten zelf zijn ontstaan.

Voor Syntra is de “goesting” om te leren heel belangrijk. En we willen dat onze opleidingen toegankelijk zijn. Zowel onze cursisten als docenten zijn professioneel actief. Met blended learning kunnen we inspelen op zowel hun praktische als inhoudelijke wensen. We koppelen tijd en ruimte gedeeltelijk los. Zo ontstaat een methodiek die de verschillen tussen de cursisten respecteert en die de sterktes van de opleiding behoudt.

Wat zijn de belangrijke taken van Syntra AB bij de uitbouw van blended learning?

  • het groeps- en online gebeuren op elkaar afstemmen
  • docenten begeleiden naar een andere vorm van lesgeven
  • interactieve ondersteuning door de docent verzekeren
  • begeleiding bij de methodiek van online zelfstudie
  • aangepaste opleidingen en methodieken evalueren

Syntra AB gebruikt open source tools om dit leren te ondersteunen. Wij kozen voor de leeromgeving, Moodle. Dit is een open source LMS met heel wat mogelijkheden. Competenties en leerpaden zijn bijvoorbeeld twee zaken waar Moodle uitstekend mee overweg kan.

Digitale leerpaden ontwikkelen we in Xerte en koppelen we vervolgens aan Moodle. Xerte is een open source tool die toelaat om op een simpele manier interactieve leerpaden te ontwikkelen.

Syntra AB gebruikt Moodle en Xerte

Blended learning is een middel, geen doel

Als opleidingsorganisatie houden we van innovatief denken. We willen in nog meer van onze opleidingen de voordelen van blended learning benutten. Met respect voor ieders eigenheid en waakzaam voor continue verbetering.

Van blended learning een vaste waarde maken in onze opleidingen, gaat niet over één nacht ijs. Een speciale stuurgroep van Syntra zal richting geven aan het proces.

Daar zullen we ook jullie bij betrekken: via sociale media en contact met cursisten en docenten zullen we naar input en reacties vragen.