programmeren

7 grote programmeertalen voor je uitgelicht

Programmeren is een vaardigheid die steeds belangrijker wordt en waarmee je gegarandeerd een job vindt. Wil je webapps, mobiele apps of klassieke desktop apps leren bouwen? In ons uitgebreid aanbod vind je zeker wat je nodig hebt om je op weg te zetten. Wij laten je nu alvast kennis maken met de belangrijkste programmeertalen en hun toepassingen.

HTML/CSS

Wil je een website of app bouwen? Dan moet je HTML en CSS kennen. Zo simpel is het.
Het is een mature taal waar een grote community rond gebouwd is en het is relatief eenvoudig om aan te leren. Dit is een basistaal die iedere programmeur moet kennen. Bootstrap is dan weer een bekend framework. Het nadeel is dat de toepassing beperkt blijft tot statische webpagina’s.

Naar de opleiding
 

JavaScript

JavaScript is het logisch vervolg op HTML/CSS en vaak worden ze ook in één adem genoemd en spreekt men van Frontend Developer (HTML/CSS en JavaScript). Javascript zorgt voor de interactiviteit van je webpagina. Een winkelmandje? Een foto slider? Een interactieve video? JavaScript is overal vandaag de dag. Het was de populairste programmeertaal van 2018 en dat zal in 2019 niet veranderen. Bovendien kan JavaScript rekenen op een grote community. Het nadeel is dat er veel smaken van JavaScript zijn -Angular, Vue en React om er maar drie te noemen- zodoende is het Javascript landschap dan ook zeer gefragmenteerd. Dat maakt dat er terug een voorzichtige tendens is om te focussen op de onderliggende programmeertaal ipv het framework, maar voorlopig winnen de frameworks.
Ons advies is dat op z’n minst basiskennis van JavaScript een must is voor iedere developer. Want JavaScript zit al lang niet meer alleen in je webshop maar bv. ook in het CRM dat je op je werk gebruikt. En als je webapps wil maken, dan zal je toch minstens één framework grondig moeten kennen.

Naar de opleiding

Java

Allereerst, Java en Javascript hebben niks met mekaar te maken. Java is een robuuste, klassieke object-georiënteerde programmeertaal die vooral in grote bedrijven te vinden is. Denk maar aan banken, ziekenhuizen, universiteiten, …. Java kan voor zowat alles gebruikt worden. Het zit in embedded systemen, maar ook in webapps, desktop applicaties en mobiele apps. Laten we niet vergeten dat Android maar mogelijk is dankzij Java. Ook in data wordt Java gebruikt.

Naar de opleiding

PHP

PHP is en blijft één van de populairste talen als het om webapplicaties gaat. Denk maar aan WordPress, Facebook en Drupal. Allemaal zijn ze in PHP geschreven en enorm succesvol. Maar PHP is ook een beetje het slachtoffer geweest van zijn eigen succes. Het was eenvoudig voor de amateur, maar er ontbrak ook veel en het was dan ook niet geliefd bij de “echte” programmeur wegens gebrek aan namespaces, debugging, enz …
Dat is ondertussen allemaal fel verbeterd. Er zijn nu goede developer-omgevingen beschikbaar, goede frameworks zoals Symfony, Laravel, enz … Maar toch blijft PHP een beetje in het verdomhoekje zitten. En dat is onterecht. Want je kan er nog steeds straffe webapps mee bouwen.
 

Naar de opleiding

Python

Python is hot, en daar zijn een aantal goede redenen voor. Eerst en vooral is het een multi-purpose programming language en kan je het dus voor allerlei zaken gebruiken. Het is ook een zeer “leesbare” taal zodat ze toegankelijk is voor beginners en dus ideaal om te leren programmeren. Daarnaast is Python ook zeer in trek voor data analyse omdat het sterke wiskunde libraries aan boord heeft. Je kan er ook webapps mee bouwen en ga zo maar door …
Net zoals Java is het object-georiënteerd en heeft het een grote online community. Het is een mature programmeertaal met mature ontwikkeltools.

Naar de opleiding

C#

C# was vroeger dé taal om applicaties te schrijven voor een computer met Windows, maar dat is de laatste jaren sterk veranderd. Met C# kan je moderne webapps bouwen, mobiele apps en uiteraard ook nog steeds die klassieke desktop applicaties. Dankzij .NET Core is het nu wel een open source programming language en kan je dus ook applicaties bouwen voor Linux en Mac naast Windows. Voorbij is ook de tijd dat je monstersoftware zoals Visual Studio nodig had om C# code te schrijven. Dat kan nu gewoon in de gebruiksvriendelijke en enorm populaire Visual Studio Code editor die je snel en eenvoudig aan GitHub kan koppelen zodat je samen in team aan code kunt schrijven.
C# wordt actief ontwikkeld door één van de grootste softwarebedrijven ter wereld, nl. Microsoft. Het heeft een actieve en grote community en vele toepassingsgebieden. Als een bedrijf maatwerksoftware bestelt, dan wordt het niet zelden in C# geschreven.

Naar de opleiding

R

R is een relatief onbekende programmeertaal voor de meesten onder ons. Ze werd ontworpen aan de universiteit van Auckland.
R is een programmeertaal ontwikkeld voor statistiek en data-analysedoeleinden. Niks meer en niks minder. Het is daar bijzonder straf in en wordt dan ook actief gebruikt in big data en data science.
Data gaan er niet minder op worden, dus R heeft een mooie toekomst voor zich. 
Iedere data scientist, wiskundige of statisticus zal vroeg of laat te maken krijgen met programmeren in zijn of haar vakgebied. Dan kan je maar beter R of Python kennen.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

5 redenen waarom goed UX-design essentieel is

Als UX designer zorg jij ervoor dat gebruikers van websites en apps een vlekkeloze ervaring hebben. Zo zorg je voor meer gebruiksgemak, dat zich meteen vertaalt in meer leads en een hogere omzet.

Artikel

3 redenen om nu de sprong naar 3D-artist te maken

3D-graphics zijn overal en de vraag naar getalenteerde 3D-artists om te werken aan games en animatiefilms is niet meer bij te houden. Docent David Arroyo heeft jaren ervaring en werkte mee aan grote producties in de Verenigde Staten. Hij legt je uit waarom het een ideaal moment is om jezelf te verdiepen in deze topjob.

ictjob
Artikel

Met deze programmeertalen vind je sowieso een job!

Als je kan programmeren, gaan er op de arbeidsmarkt meteen een hoop deuren voor je open. Nieuwe apps schieten als paddenstoelen uit de grond, websites worden steeds ingenieuzer en steeds meer toestellen hebben smart-functionaliteiten.

WordPress bij Syntra AB
Artikel

9 Gouden Wordpress tips

Met WordPress bouw je echt unieke websites in alle vormen en formaten op een snelle en gebruiksvriendelijke manier. Ontdek hieronder onze 9 gouden WordPress tips.