
7 redenen om voor de logistiek te kiezen
De logistieke sector is enorm uitgebreid en daarom kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Toch beschikt de sector over een pak voordelen die het zowel voor jongeren als voor ervaren medewerkers een aantrekkelijke werkplek maken.
Veel bedrijven vragen in hun vacature al meteen om enkele jaren relevante ervaring binnen hun gebied. Niet evident voor starters natuurlijk en al helemaal niet ineen vakgebied waar je op het middelbaar amper mee in aanraking komt.
Dat is niet het geval in de logistiek. Met een basisopleiding ben je vaak voldoende voorbereid om te starten in de sector, de rest leer je on-the-job of via extra opleidingen.
Om een product van de plaats van oorsprong tot de uiteindelijke bestemming te krijgen, zijn er een pak mensen nodig met heel verschillende kwaliteiten en onderwijsniveaus. Daarom vind je in de logistiek jobs voor zowel de administratie als de planning en het fysieke werk. Magazijniers, logistiek bedienden, dispatchers, douanepersoneel, … De mogelijkheden zijn quasi eindeloos en je vindt binnen de sector zeker een job die aansluit op je competenties en verwachtingen.
In de logistiek ligt de wereld aan je voeten. Bij veel functies sta je dagelijks in contact met mensen van over heel de wereld, wat je blik enorm verruimt. Een beetje talenkennis is dus zeker mooi meegenomen. Veel logistieke bedrijven hebben ook kantoren en magazijnen in verschillende landen, waardoor zakenreizen geen uitzondering zijn. De logistieke sector is dus vaak de ideale eerste stap voor wie een boeiende internationale carrière zoekt, of zelfs in het buitenland wil gaan werken.
De logistiek is vaak pionier in het inzetten van nieuwe technologieën om hun processen te optimaliseren. De e-commerce speelt hier ook een belangrijke rol in. Klanten verwachten steeds snellere service en daarom worden stukken van het proces overgenomen door machines. Denk bijvoorbeeld maar aan Amazon dat pakjes via drones wil laten leveren.
Automatisering betekent ook niet per se jobverlies. Integendeel, om alle machines vlot aan te sturen, defecten op te lossen en nieuwe oplossingen te bedenken, blijven er mensen nodig. Hier liggen uiteraard mooie kansen klaar voor jongeren met interesse in de nieuwste technologische ontwikkelingen.
Bij veel jobs in de logistieke wereld zijn geen twee dagen hetzelfde. Als expediteur verstuur je de ene dag misschien een container vol Legoblokjes en de andere dag een partij levende dieren. Dezelfde job, maar toch vraagt het een totaal andere aanpak. Als chauffeur kom je dan weer elke dag in een ander land met zijn eigen specifieke regels. Bovendien duiken er altijd wel ergens onverwachte omstandigheden op, waardoor je snel moet reageren om tot een oplossing te komen. Je moet er een beetje flexibel voor zijn, maar je komt gegarandeerd met boeiende verhalen thuis.
Doordat de sector zo uitgebreid is, kan je er een leven lang in werken en nog steeds niet elk facet gezien hebben. Bovendien is het in de logistiek eerder gebruikelijk om de eigen medewerkers via opleidingen te promoveren, in plaats van nieuwe mensen aan te werven. Dat komt omdat ervaring en kennis van het bedrijf enorm belangrijk zijn. Met de juiste kwaliteiten en inzet kan je dus heel snel opklimmen naar een leidinggevende functie.
Eigen aan de logistiek is dat je vaak in startersfuncties al een grote verantwoordelijkheid hebt. De hele supply chain moet vlot draaien en als er ergens iets misloopt, valt het proces stil. Het is dus zeker belangrijk dat je steeds nauwkeurig en met oog voor detail werkt. Dat geldt trouwens voor elke functie in de logistiek.
Goederen die slecht ingeladen zijn, een fout ingevuld document zoals de CMR of een deadline die niet gehaald wordt, … Het zijn allemaal zaken die je absoluut moet vermijden. In bediendefuncties sta je bovendien vaak helemaal zelf in voor de complete afhandeling van een dossier van A tot Z. Zo krijg je alle kansen om jezelf te bewijzen.