8 onmisbare competenties voor de wereld van morgen

8 onmisbare competenties voor de wereld van morgen

De arbeidsmarkt verandert in een razendsnel tempo en levenslang leren is meer dan ooit een must. Met deze competenties ben je klaar voor de jobs van morgen!

Naast het aanleren van nieuwe hard skills is ook de ontwikkeling van je soft skills zeer belangrijk. Onze menselijke kwaliteiten maken ons uniek waardoor ze niet zomaar kunnen geautomatiseerd worden door robots of artificiële intelligentie.

1. Digitale competenties

Digitaal is de norm geworden en de pandemie heeft de digitale (r)evolutie nog versneld.
Bedrijven zoeken naar gespecialiseerde digitale competenties op het vlak van programmeren, data management, digitale marketing, artificial intelligence en cybersecurity.

Bekijk opleidingen Informatica
Bekijk opleidingen Digital Marketing

2. Aanpassingsvermogen

In een complexe, snel veranderende wereld is het cruciaal om snel en efficiënt nieuwe dingen te kunnen toepassen. Werknemers met de juiste mindset zien verandering als een opportuniteit en hebben het vermogen om nieuwe concepten en competenties aan te leren. En geef toe, altijd het zelfde doen, is toch ook niet echt wat je wilt?

Bekijk opleidingen Persoonlijke Ontwikkeling

competenties
Charles had groot gelijk met zijn quote!

3. Kritisch denken

De feiten goed kunnen analyseren en objectief beoordelen, leidt tot betere bedrijfsoplossingen. De digitale economie levert een tsunami aan data waaruit we moeten kunnen filteren en bepalen wat het meest relevant is om snel beslissingen te nemen.

Bekijk opleidingen Data & AI
Bekijk opleidingen Algemeen Management
Bekijk opleidingen Leiding Geven

4. Creativiteit

Creativiteit is natuurlijk een must in creatieve sectoren of beroepen, maar een dosis ervan is aangewezen in elke functie om taken en problemen op een originele manier te benaderen. ‘Out of the box denken’ of ‘Problem solver’ zijn dan ook competenties die je veel terugvindt in vacatures. Creativiteit vraagt een nieuwsgierige en flexibele mindset die je kan trainen in specifieke cursussen zoals:

Creatief schrijven
Creatief layouten
Bedrijfsprocessen visualiseren
Storytelling
of alle opleidingen rond Adobe software

5. Emotionele intelligentie

Medewerkers met een groter empathisch vermogen kunnen vlotter in teams werken en hebben een betere interactie met collega’s. De werkvloer is divers geworden met een mix aan generaties, culturen en competenties. Een gezonde dosis EQ is een must in elk team!

Bekijk de opleidingen coaching

6. Teamwork

Samen bereik je meer. Elkaar aanvullen en motiveren, bevordert de groepssfeer en het geluksgevoel van ieder individu. Gelukkige medewerkers presteren beter en dragen bij aan een bloeiende bedrijfscultuur.

Bekijk de opleidingen Management

7. Communicatievaardigheden

Vlot en empathisch communiceren, is essentieel om medewerkers te briefen, opdrachten te duiden, veranderingen te kaderen of anderen van je mening te overtuigen. Naast verbale of schriftelijke communicatie, zijn er de non-verbale communicatiesignalen die minstens evenveel vertellen.

Versterk je communicatie

8. Zin voor ondernemen

Een ondernemende attitude is cruciaal om je te ontplooien. Je eigen talenten ontdekken, opportuniteiten zien en verkennen, de uitvoerbaarheid van ideeën onderzoeken zijn competenties die je helpen bij zelfsturing en het maken van keuzes in steeds veranderende situaties.

Start of sleutel met de juiste tools aan je onderneming

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
gasvormige brandstoffen
Nieuws

Vernieuwd labo installatietechnieken bij Syntra Mechelen nu erkend voor GI én GII

Het vernieuwde labo installatietechnieken van Syntra AB campus Mechelen is door het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid erkend voor de opleidingen Erkend Technicus Gasvormige Brandstoffen GI en GII. 

tips vastgoedfotografie
Artikel

7 tips uit de opleiding vastgoedfotografie om jouw panden beter in de kijker te zetten

Vrijwel alle kandidaat-kopers of huurders starten hun zoektocht op het internet. Met de opleiding vastgoedfotografie zorg je voor professionele foto's die opvallen, de interesse prikkelen en de sfeer in een woning zetten. 

Duurzaamheid bij Syntra AB en Syntra Bizz: geen blabla, wel boomboom! teaser
Artikel

Duurzaamheid bij Syntra AB en Syntra Bizz: geen blabla, wel boomboom!

10 actiepunten waarmee we duurzaamheid concreet maken bij Syntra AB en Syntra Bizz.

 

Artikel

HR-Officer: een onmisbare schakel in elk bedrijf

In de opleiding HR-Officer stoomt Sandra Deboes jou op een praktijkgerichte manier klaar voor een boeiende job in de wereld van HR. Ontdek haar aanpak.