wordpress tips

9 Gouden Wordpress tips

Met WordPress bouw je echt unieke websites in alle vormen en formaten op een snelle en gebruiksvriendelijke manier. Ontdek hieronder onze 9 gouden WordPress tips.

Het succes van WordPress

WordPress is een CMS, kort voor Content Management Systeem, waarmee je websites eenvoudig kan bouwen en beheren. Meer dan de helft van alle websites wordt al gebouwd met een CMS, en dat is erg goed want het zorgt voor een bepaalde structuur op de achtergrond van je website. Je maakt dan sneller en gemakkelijker kleine aanpassingen, zonder dat je het risico loopt van je hele website om zeep te helpen.

Het populairste CMS is WordPress en dat is al een aantal jaren zo. Meer nog, WordPress blijft nog steeds groeien. Een onderzoek bij de top 10 miljoen meest bezochte websites (die gebouwd zijn met een CMS) wijst uit dat 61,2% daarvan gebruik maken van WordPress. En van januari 2019 tot augustus 2019 werd er een stijging waargenomen van 1,5%. De eerstvolgende concurrenten eindigen elk op minder dan 5%.

We raden jou dus ook zeker aan om je website te bouwen met een CMS, zodat je die achteraf zelf gemakkelijk up-to-date kan houden. En aarzel niet om voor WordPress te kiezen, niet voor niets het grootste CMS! Scroll snel verder naar onze WordPress tips.

9 gouden WordPress tips

Zelf een WordPress website maken is eenvoudiger dan je denkt! Het CMS is erg gebruiksvriendelijk en zit logisch in elkaar. Hieronder delen wij onze 9 gouden WordPress tips om je daarbij te helpen.

Beveiliging

Het is natuurlijk belangrijk om een veilige website te bouwen. Niet alleen om je eigen content te beschermen, maar ook om je bezoekers te beveiligen. Heb je bijvoorbeeld een contactformulier waar bezoekers hun contactgegevens kunnen doorgeven? Dan kan die data gestolen worden, als je niet oppast. En als je met een webshop werkt die online betalingen aanneemt, dan moet je nog beter oppassen om ook de betaalgegevens van je bezoekers goed te beschermen. Daarom geven we je hier ook een aantal WordPress tips om je website goed te beschermen:

  • Wijs iedereen een aparte gebruikersnaam toe en gebruik unieke, sterke wachtwoorden

  • Update regelmatig je WordPress software en al je plugins. Als er een nieuwe WordPress update beschikbaar is, zal je daarvan op de hoogte worden gebracht wanneer je inlogt. De plugin updates zal je zelf moeten bijhouden door regelmatig op je WP-Dashboard naar je plugins te gaan en ze bij te werken wanneer nodig.

  • Gebruik de gratis Wordfence plugin om je website te beschermen tegen hacker aanvallen.

  • Kies voor een veilige hosting voor je WordPress website. Wij zouden managed hosting aanraden, omdat die over het algemeen veiliger is.

Laadsnelheid

Dat de online aandachtspanne van internetgebruikers veel korter is, dat wist je waarschijnlijk al. Gemiddeld nemen ze slechts 3 seconden de tijd om te beslissen of ze vinden wat ze zoeken op jouw pagina. Dat wil dus zeggen dat je maar 3 seconden de tijd hebt om ze te overtuigen te blijven. En als je website dan erg traag laadt en dat meer dan 2 seconden in beslag neemt, dan kan je het vergeten. Dan zal het grootste deel van je bezoekers meteen weer wegwezen en je webpagina zelfs niet bekijken. Daarom moet je dus ook werken aan de laadsnelheid van je pagina's. Dat wil zeggen dat je niet te veel zware, vertragende elementen op je website mag zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan foto's van professionele kwaliteit of onnodige plugins.

Gelukkig bestaan er ook hulpmiddelen voor om je daarmee te helpen! Analyseer je laadsnelheid met PageSpeed van Google. Merk je dan dat de laadsnelheid beter kan? Bekijk dan onze 8 WordPress tips om je laadsnelheid te verbeteren.

Leesbaarheid

De volgende van onze gouden WordPress tips draait om leesbaarheid. Schrijven voor het web is niet hetzelfde als schrijven voor een offline medium. Online moet je meteen met de deur in huis gaan vallen. Je zet dus meteen je conclusie of belangrijkste punten bovenaan. Zo kan je de aandacht van je lezer grijpen en ze aanmoedigen om verder te lezen. Dat is belangrijk omdat we online ook niet hetzelfde lezen als op papier. Onze aandachtspanne online is veel korter, en als een bezoeker binnen 3 seconden niet vindt wat hij zoekt, zal hij al weer meteen weg gaan.

Verder raden we je ook aan om regelmatig tussentitels te zetten. Dat breekt je tekst op in kleien, hapklare stukken. Bovendien geeft het ook visueel snel weer waar je tekst over gaat. Wie dan slechts een stukje wil lezen, kan meteen naar de juiste tussentitel scrollen. Zorg er ook voor dat je alinea's niet te lang zijn, gemiddeld 300 woorden maximum, en schrijf met korte zinnen en in een duidelijke taal. Vermijd jargon en lange zinsconstructies.

Om je hiermee te helpen kan je de plugin Yoast SEO installeren. Deze plugin houdt ook rekening met de leesbaarheid van je teksten en zal je tips geven om die te verbeteren. Zoals het gebruik van korte zinnen, niet teveel lijdende werkwoorden, genoeg verwijswoorden, korte paragrafen, en meer.

Mobiel

Wist jij dat meer dan 50% van al het internetverkeer tegenwoordig via mobiele toestellen verloopt? Smartphones en desktops worden steeds vaker gebruikt door internetgebruikers. Daarom moet je er dus ook zeker aan denken om jouw website te optimaliseren voor mobiele schermen! De meeste WordPress thema's zijn al ontwikkeld met een desktop en een mobiele variant, maar kijk het voor de zekerheid nog even na. Test elke verandering op je website ook op je eigen smartphone en controleer of alles mooi leesbaar is en werkt zoals het zou moeten.

Nog één van onze WordPress tips die we je graag meegeven is om AMP te gaan gebruiken voor mobiele optimalisatie. AMP staat voor Accelerated Mobile Pages, en wordt vooral gebruikt voor nieuwsitems en blogartikels. Je gaat dan eigenlijk een statische, eenvoudigere versie van je webpagina creëren. Deze AMP versie bestaat dan langs je gewone pagina, en zal enkel op mobiele schermen gebruikt worden. De pagina laadt veel sneller en houdt dus ook een betere gebruiksvriendelijkheid in. Hoe dat allemaal in detail werkt, hebben we je hier al uitgelegd: Waarom je best AMP gebruikt op je website. Als je op WordPress.org zoekt naar AMP, vind je meteen de officiële AMP plugin die je daarvoor kan gebruiken. Zorg dat je zeker de officiële plugin kiest, die is ontwikkeld door Google om jouw mobiele zichtbaarheid op hun zoekmachine te optimaliseren.

Plugins

Plugins zijn uitbreidingen die je kan toevoegen aan je WordPress website om je functionaliteiten uit te breiden. Het zijn stukjes software die de basisfuncties van het WordPress CMS uitbreiden. Wil je bijvoorbeeld sociale media links toevoegen op je website, of een mooie carousel slider toevoegen op je homepagina? Daar bestaan plugins voor! Maar er bestaan niet alleen plugins om je website mooier te maken of uit te breiden, je kan het jezelf ook gemakkelijker maken. Zo bestaan er bijvoorbeeld plugins waarmee je meerdere afbeeldingen tegelijkertijd kan opladen en optimaliseren voor het web (zodat de kwaliteit en grootte ideaal zijn voor jouw website). En vergeet natuurlijk ook de verschillende plugins voor de veiligheid van je website niet!

Op Wordpress.org vind je een hele bibliotheek aan plugins, zowel gratis als betalend, met elke functie uitbreiding die jij je maar kan indenken. Een tijdje geleden hebben we ook de 5 beste WordPress plugins van 2018 opgesomd. Daarvoor schreven we ook al over 5 degelijke plugins voor WordPress die je zeker eens moet bekijken!

SEO

SEO is de afkorting van Search Engine Optimisation, ofwel zoekmachine optimalisatie. Deze reeks technieken en WordPress tips helpen je om je website aan te passen zodat die door zoekmachines zoals Google beter gevonden kan worden. Dat is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website naar voren komt in de zoekresultaten van Google wanneer iemand op zoek is naar jouw producten of diensten - om nieuw verkeer op je website binnen te halen dus. Zo moet je leesbaar schrijven (zie hieroder) en de juiste zoekwoorden gebruiken (zie hieronder). Maar ook hiervoor kan je vertrouwen op de WordPress community. Ze hebben namelijk de Yoast SEO plugin ontwikkeld, een van onze favorieten. Wanneer je aan het schrijven bent, zal deze plugin namelijk je teksten analyseren en je vertellen wat er beter kan. Deze plugin werkt ook voor Nederlandse teksten!

Heb je een e-commerce website? Dan raden we je aan om geen Yoast SEO te gebruiken, maar wel het Alles-in-één SEO pakket. Deze plugin heeft vergelijkbare functies, maar is specifiek ingesteld om e-commerce te optimaliseren. Wil je nog een andere SEO plugin proberen? Lees dan ons artikel waarin we een aantal WordPress SEO plugins vergelijken.

Thema's

Een WordPress thema bepaalt de algemene lay-out van je website, je homepagina en zelfs je menustructuur. Het is dus de template die je gaat gebruiken om je website mee te bouwen. Dit is één van de belangrijkste keuzes bij het bouwen van je website, want als je van thema wisselt, zal je ook je website grotendeels van het begin opnieuw moeten opbouwen. Op Wordpress.org heb je de keuze tussen honderden verschillende thema's. Dat gaat van eenvoudige gratis thema's tot uitgebreide betalende thema's. Statische of dynamische thema's, in zwart-wit of met kleuren, met één, twee of meerdere kolommen, met veel of weinig afbeeldingen, ... Blader hier rustig door en probeer er zeker een aantal uit, vooraleer je definitief je keuze maakt.

Wil je graag wat meer hulp? Bekijk dan hier de 4 beste WordPress thema's van 2018.

Webshop

Wil jij een WordPress website bouwen met een webshop? Dan raden we je aan om voor de WooCommerce webshop plugin te kiezen. WooCommerce is een WordPress plugin waarmee je jouw webshop kan bouwen. Deze plugin werkt perfect samen met WordPress en is even gebruiksvriendelijk en handig. Bovendien bevat deze plugin ook heel veel analysetools in het dashboard waarmee jij jouw webshop op de voet kan opvolgen.

Houd je webshop wel goed in je achterhoofd bij het bouwen van je volledige website. Zorg bijvoorbeeld dat je een thema kiest dat compatibel is met WooCommerce. Zo zal je webshop er even mooi en verzorgd uitzien als de rest van je website! Daarnaast zal je ook nog een aantal extra plugins nodig hebben, zoals de Mollie WooCommerce plugin om veilig en eenvoudig online betalingen te verrichten. Hier vind je nog een aantal handige gratis WooCommerce plugins en bekijk ook deze 5 betalende WooCommerce plugins die wij je kunnen aanraden.

Zoekwoorden

Wanneer je een website bouwt is het belangrijk dat je dit doet met je bezoeker in het achterhoofd. Je werkt dus niet vanuit jezelf naar de bezoeker toe, maar je vertrekt altijd vanuit je bezoeker of klant. Zij komen namelijk op je website terecht omdat ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Om ervoor te zorgen dat ze je gemakkelijk kunnen vinden, moet je dan ook dezelfde woorden gebruiken als je klanten. Hiervoor raden we je een zoekwoordenonderzoek aan. Hiermee kan je op zoek gaan naar de specifieke woorden die Google-zoekers gebruiken.

Gelukkig hoef je hiervoor geen enquêtes te gaan opmaken, of al je klanten op te bellen. Google heeft hiervoor ook een tool ontwikkeld, namelijk de Keyword Planner. Hier kan je enkele woorden ingeven, ze vergelijken met elkaar en nieuwe opties vinden in de suggesties van de krachtige zoekmachine. Je zal hiervoor wel eerst een account moeten aanmaken in Google Ads, maar geen zorgen, je hoeft geen geld uit te geven om toegang te krijgen. Gewoon even een Gmail account aanmaken, je website koppelen, en dan kan je terecht in de Planner. Ga zo op zoek naar de juiste woorden, en gebruik die voor je website!

Zin om zelf aan de slag te gaan met WordPress? Bekijk nu onze opleidingen

 

 

Naar de opleidingen WordPress

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
De 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB
Artikel

De 10 populairste opleidingen van 2022

Een overzicht van de 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB, gebaseerd op het aantal inschrijvingen.

Artikel

Technisch tekenen met AutoCAD, Revit of SketchUp

Leer technisch tekenen met de beste programma's op de markt. Ontdek de voordelen en verschillen van SketchUp, AutoCad en Revit en maak de juiste keuze.

Artikel

Leren programmeren bij Syntra AB: Python, Java, C#, PHP, …

Wil jij graag leren programmeren? Goed, want dan ben je bij Syntra AB aan het juiste adres! Yes! Dankzij ons ruim aanbod heb je keuze uit de meest courante programmeertalen en kan je kiezen waar, wanneer (overdag of ’s avonds) en hoelang (enkele sessies, 1 jaar of 2 jaar) je een opleiding volgt. Lekker handig, toch?

Artikel

Welke Adobe-opleiding heb jij nodig?

Bij Syntra AB kan je terecht voor een hoop praktijkgerichte Adobe-opleidingen. Heb je interesse in videobewerking? Of wil je misschien liever aan de slag als grafisch vormgever? We geven hieronder alvast een overzichtje van de verschillende programma’s uit de Creative Cloud, zodat jij makkelijk kan zien wat je nodig hebt.