tinne cools beleggen

Beleggen is voor iedereen

Beleggen is voor iedereen en je hebt er echt geen fortuin voor nodig. Docent Tinne Cools verklapt haar beste beleggingsadvies.

Beleggen is niet moeilijk, het kan veilig en je hoeft er geen fortuin voor te hebben. Dat is wat Tinne Cools je toont in haar beleggerscursussen bij Syntra AB. Je komt zoveel praktische dingen te weten, dat je met vertrouwen je eigen portefeuille kunt laten groeien.

“Wees maar zeker: beleggen brengt op, zelfs in coronatijd! In 2020 haalde de gematigde belegger 13 tot 15% rendement! Corona zorgde voor een enorme groei in sommige sectoren. Je moet alleen weten waar je moet zijn. Waarom zou je banken met jouw spaargeld laten spelen als het je niks opbrengt? In Amerika betaal je voor je spaarrekening. De dag komt dat dit ook bij ons het geval is. Dat is toch te zot voor woorden.”

Al 35 jaar is Tinne professioneel actief in beleggingen. Ze leerde het vak bij KBC en startte in 1997 haar eigen, onafhankelijk kantoor. “Ik ben een rebel in beleggen. Ik wil mensen laten zien dat ze dat onafhankelijk kunnen doen en de risico’s in de hand kunnen houden. Het resultaat dat je haalt, hangt natuurlijk samen met je profiel. Maar ook wie nog onbeslagen is, kan zelf zijn beleggingen beheren.”

Tinne Cools

Zelfstandig kiezen

“Elke bank heeft meer en minder interessante beleggingsproducten. Niemand is in alles de beste. Bankkantoren krijgen vaak de opdracht om beleggers vooral naar bepaalde producten te leiden. Hun voorstel is dus niet altijd zo op maat als jij denkt. Ik help je ontdekken wat bij je past en in de vingers krijgen waar je daarvoor moet zijn.”

Een praktische, Vlaamse uitleg

“Als je met mensen praat over beleggen op de beurs, in goud, in vastgoed… dan hoor je vaak ‘ik heb dat nooit gedurfd, ik neem liever geen risico’. Je bent misschien niet helemaal mee in de uitleg die je kreeg, en beleggen voelt daarom als een sprong in het duister. Dat is nergens voor nodig. Ik geef je een praktische, Vlaamse uitleg over hoe je het aanpakt en jezelf indekt. Wanneer maak je winst? Alleen als je hem pakt. Ook in vastgoed kun je je winst binnenhalen. Mensen zijn soms zo bang van een investering, dat ze nog liever huren en het huis van een ander afbetalen.”

Beleggen als een Europeaan

“Laat je niet wijsmaken dat je als Belg enkel in eigen land bij een bank terechtkunt. Ik werk met banken in Engeland, Frankrijk, Nederland, Zwitserland,… her en der in Europa. Er is een open platform waar je snel kunt zien welke beleggingsproducten een aanrader zijn, en wanneer je best koopt of verkoopt. Ik vertel op welke informatie je moet letten.”

Beleggen past bij ieder huishouden

“Mijn spaarrekening is zo goed als leeg, ik beleg wat ik kan. Ik heb belegd voor mijn kinderen en zelfs voor mijn kleinkinderen heb ik al beleggingen lopen. Als ze 11 zijn, zullen ze bij me komen zitten en leer ik ze hun beleggingen beheren. Jongeren zouden zo’n dingen op school moeten leren.”

De cursus: leren en reflecteren

“In de eerste twee sessies kom je vooral veel te weten. Er zijn twee basisregels: je belegging beveiligen en de winst pakken als hij daar is. Als je op één dag 50% van je inzet verliest, moet je nadien 100% winst halen om terug bij je startbedrag te komen. Je kunt verlies automatisch inperken. Welke soorten beleggingen zijn er? Welke vragen stel je? Waar let je op? Met al deze kennis gaan cursisten reflecteren over hun eigen situatie. In de laatste sessie gaan we in op specifieke vragen. In de cursus ‘Beleggen op de beurs’ werken we met een pseudo-portefeuille.”

Een jaarlijkse opfrissing houdt je op koers

“Ik open de ogen van cursisten en maak hen gevoelig voor sectoren die hot zijn. Het cursusgeld is in een mum van tijd terugverdiend, dat krijg je op een briefje. Meer nog, ieder jaar een opfrissing van 1,5 dag is ideaal om je beleggingstraject met succes verder te zetten. Je evalueert je aanpak, weet welke fondsen een hype zijn en welke nieuwe mogelijkheden er liggen.”

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Aan de slag met video en videomarketing

Wist je dat meer dan 60% liever kijkt naar beeld dan tekst, YouTube de tweede grootste zoekrobot is na Google en meer dan een half miljoen mensen dagelijks video kijkt op Facebook? In 2023 zal het belang van video enkel nog toenemen.

De 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB
Artikel

De 10 populairste opleidingen van 2022

Een overzicht van de 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB, gebaseerd op het aantal inschrijvingen.

Artikel

Hoe onze docent van de 'opleiding creatief schrijven' romanschrijfster werd.

Lore Mutsaers, docent van de opleiding creatief schrijven, legt uit hoe ze romanschrijfster is geworden. Al haar eigen ervaringen steekt ze nu in deze praktijkgerichte opleiding.

Artikel

Aan de slag in HR of Payroll

Syntra AB biedt verschillende opleidingen aan op het vlak van HR en payroll. Wil je jouw kennis uitbreiden of starten in een job in deze boeiende sector, dan geven onze docenten je alle kennis die je nodig hebt.