beroepskosten zelfstandige

Beroepskosten zelfstandige: welke zijn fiscaal aftrekbaar?

Beroepskosten voor zelfstandigen zijn legitiem en essentieel om de hoge belastingsdruk in ons land enigszins te verminderen. Als zelfstandige betaal je immers belasting op je winst, niet op de beroepskosten die je maakt om winst te realiseren. Wij checkten met Peter Maginelle, docent en financieel expert enkele 'indianenverhalen' rond beroepskosten.

Beroepskosten: wat valt hieronder?

De beroepskosten van een zelfstandige in hoofdberoep of bijberoep zijn onderworpen aan 4 voorwaarden, dit is de basis:

1 beroepskosten zijn kosten gedaan om inkomsten te verwerven of te behouden
2 kosten moeten gerechtvaardigd zijn door een boekhoudkundig document zoals bijvoorbeeld een factuur
3 de kosten moeten betrekking hebben op de correcte periode (voorbije boekjaar)
4 de betaling moet je kunnen aantonen.

Dus het veelgehoorde verhaal van het inboeken van restaurantbonnetjes van vrienden is niet correct. Dit is geen aftrekbare beroepskost aangezien je de betaling niet kan aantonen via een rekeninguittreksel.

Ik adviseer elke zelfstandige om de fiscale aftrek te optimaliseren gezien de hoge belastingsdruk in ons land. Als accountant krijg ik bijna dagelijks pertinente vragen van klanten rond topics als autokosten, restaurantkosten, beroepskledij, hospitalisatieverzekering, pensioenopbouw, aftrek voor huur in privé-woning…
Syntra organiseert ook een cursus rond dit topic: Het ABC van fiscaal aftrekbare kosten.

beroepskosten zelfstandige

Beroepskosten: is kledij fiscaal aftrekbaar ?

Neen de FOD Financiën afdeling fiscaliteit stelt dat elk kledingstuk dat buiten de beroepspraktijk kan gebruikt worden, niet als beroepskost kan aangemerkt worden.
Bijvoorbeeld een toga van een advocaat is beroepskledij, een maatpak niet.
Tenzij er op het maatpak een logo van een onderneming staat, dan is het wel aftrekbaar.

Beroepskosten: heb je nog een tip voor de zelfstandige?

Veel zelfstandigen willen een direct een auto in de zaak, maar het is vaak fiscaal gunstiger om deze privé aan te kopen en je kilometers door te rekenen aan je zaak. Dit kan tot 20.000 km of € 8000 belastingsvrij die je zo uit je zaak kan halen.

Beroepskosten zelfstandige: hoe zal het evolueren onder de nieuwe regering?

De vergroening zet zich wellicht verder door zowel wat het wagenpark als de huizen betreft. Renovatie (opbouw en afbraak) gaat wellicht in btw verlagen.

Gerelateerde financiële basics voor zelfstandigen

Hier vind je alle opleidingen rond boekhouden.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Gratis opleidingen voor werkzoekenden: in één sprong naar je toekomst

Bij Syntra AB geloven we in de kracht van voortdurende ontwikkeling en professionele groei. Als erkend opleidingscentrum hebben we een unieke kans voor werkzoekenden die zich via VDAB willen omscholen naar een veelgevraagd knelpuntberoep. Ben je werkloos en ingeschreven bij VDAB als werkzoekende? Wil je je werkloosheidsperiode ombuigen tot een vruchtbare investering in je toekomst? Lees dan zeker verder!

 

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels
Artikel

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels

De overgang naar een fiscale vergroening van de mobiliteit gebeurt via 3 fases waarbij de datum van aanschaf doorslaggevend is om te bepalen onder welk fiscaal regime de wagen valt. De datum van aanschaf is de datum van ondertekening van de bestelbon bij de garage of de leasingmaatschappij.

Naast fiscale aftrekbaarheid van brandstoffen en de impact op Voordelen Alle Aard behandelen we in het webinar Autofiscaliteit nog andere topics zoals CO2-taks, btw, verkeersbelasting, fiscale stimuli enz. Ook de opleiding "Fleet- en mobilitymanagement" raakt dit topic aan.

25april

Event

Openklasweek voltijdse dagopleidingen (23 - 27 april)

Twijfel je nog aan je studiekeuze? Wil je graag een les bijwonen? Schrijf je in voor de open klasweek. Naast het bijwonen van een les, krijg je die dag ook een antwoord op al je vragen rond studiemogelijkheden, leerinhouden, stages en opleiding in een leerbedrijf.

Ben je klaar voor de energietransitie?
Artikel

Ben je klaar voor de energietransitie?

De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Overheden, bedrijven en particulieren streven naar een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er is ook de switch van een centrale naar een decentrale energieproductie waardoor we voor een stuk zelfvoorzienend worden en de afhankelijkheid van dure energie-import verminderen.