Data science: SQL als jouw geheime wapen

Data science: SQL als jouw geheime wapen

Ontdek de voordelen van SQL om je data en databases te beheren.

De hoeveelheid aan data die wereldwijd wordt geproduceerd, blijft aan een razendsnel tempo groeien. Mensen creëerden in 2018 2,5 exabyte aan data per dag, en er wordt voorspeld dat ze tegen 2025 een verbazingwekkende 463 exabyte per dag zullen creëren. Door deze toename is er ook een aanzienlijke groei in de toepassing van die data in alle bedrijfstakken. Van data science tot marketing tot gezondheidszorg, er is steeds meer vraag naar professionals met de SQL-vaardigheden. Die zijn nodig om met deze grote hoeveelheid gegevens om te kunnen gaan. Het is dus interessant om te kiezen voor het aanscherpen van je kennis van de programmeertaal die door meer dan 50 procent van alle ontwikkelaars wordt gebruikt: SQL.

SQL - of Structured Language Query - wordt in alle bedrijfstakken als een standaard beschouwd. Het is een alomtegenwoordige programmeertaal voor databases die wordt gebruikt om gegevens op te slaan, op te vragen en er toegang toe te krijgen. Tijdens zijn 45-jarig bestaan ​​is SQL geïntegreerd in alle aspecten van het bedrijfsleven. Het is uitgegroeid tot een van de meest cruciale vaardigheden voor iedereen in een datagestuurde rol.

Daarom een overzicht van de vijf belangrijkste redenen om je SQL-vaardigheden (verder) te onwikkelen:

1. Er is veel vraag naar SQL-vaardigheden en Data Science.

Alle grote databasebeheersystemen hebben integraties met SQL. Daardoor zijn profielen die kennis hebben van deze query-taal een meerwaarde voor teams die verschillende programmeertalen gebruiken. Deze kennis kan je ook een voorsprong geven op andere sollicitanten in een wervingsproces.

Onze opleiding SQL Fundamentals leert je alvast SQL-opdrachten te schrijven om databanken en tabellen te beheren. Maar ook om gegevens uit een databank op te vragen en te bewerken.

2. SQL wordt beschouwd als een industriestandaard.

In de jaren zeventig waren er veel verschillende soorten databases, allemaal met hun eigen besturingssystemen, waardoor migratie buitengewoon moeilijk was. Als gevolg hiervan werd het rommelig. SQL is ontworpen om het standaardplatform in de branche te zijn, waardoor databases gemakkelijker te gebruiken zijn voor iedereen, overal.

Wil je graag je SQL kennis naar een hoger niveau brengen? Dan is onze opleiding SQL voor gevorderden vast iets voor jou.

3. SQL is gemakkelijk te gebruiken.

Met meer dan 250 verschillende programmeertalen om uit te kiezen, waarom kiezen zo velen ervoor om in SQL te investeren? Wel, het is eenvoudig en gemakkelijk te leren in vergelijking met enkele van de meer complexe processen. Talen zoals Java vereisen bijvoorbeeld het onthouden van een reeks stappen om een ​​taak te voltooien, terwijl SQL instructies gebruikt om gegevens op te halen. In het geval van SQL werkt de zoekopdracht of niet. Je hoeft niet te begrijpen hoe het de gegevens ophaalt, want SQL doet al het zware werk.

4. SQL zorgt voor snelle toegang tot nuttige informatie.

Met miljoenen of zelfs miljarden gegevens staan ​​bedrijven voor de uitdaging om hordes aan informatie efficiënt te gebruiken. Als een bedrijf bijvoorbeeld met SQL wil toetsen hoeveel bestellingen er in een bepaalde regio zijn geplaatst, kunnen ze die informatie binnen enkele seconden ophalen. Aan de hand van data science in het algemeen kan het bedrijf beter onderbouwde beslissingen nemen voor de toekomst en ervoor zorgen dat inspanningen niet verloren gaan.

Niet enkel in de IT-sector is dergelijke kennis interessant, ook vakgebieden zoals marketing en de gezondheidszorg krijgen veel data te verwerken, waardoor zelfs een basis SQL-kennis ook in die sectoren een groot voordeel kan zijn.

5. SQL biedt een toegangspoort tot programmeren.

Als je al een tijdje geïnteresseerd bent in programmeren, is het leren van SQL een geweldige plek om te beginnen. Vanwege de eenvoudige taalstructuur, de status als open-source (d.w.z. gratis) applicatie en het feit dat bedrijven het al intensief gebruiken, kan SQL een geweldige eerste stap zijn op weg naar programmeren.

Het is een eenvoudige taal die Engelse woorden gebruikt om informatie uit een database te halen, waar andere codeertalen vaak bestaan ​​uit reeksen cijfers en letters die moeilijker zijn om te onthouden. SQL kan je helpen bij het gebruiken en interpreteren van gegevens en je een idee geven van de mentaliteit die nodig is om meer ingewikkelde coderingstalen te begrijpen.

Wil je liever direct in de programmeerwereld stappen, bekijk dan onze laatste nieuwe cursussen op het vlak van programmeren:

Ineens gebeten door data, data science en/of AI? Dan zijn deze opleidingen echt iets voor jou:

Schrijf je snel in voor een van bovenstaande opleidingen, of bekijk onze andere opleidingen rond informatica of ontdek deze boeiende sector.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

De opleiding Galeriehouder laat je meteen starten in de cultuursector

In de opleiding Galeriehouder geeft docent Paul Poelmans je een breed overzicht van de moderne culturele sector. De perfecte start voor een boeiende carrière.

teamwork
Artikel

Verbindende communicatie

Verbindende communicatie zorgt voor een betere sfeer en hogere motivatie op de werkvloer, met betere resultaten tot gevolg.

Artikel

Beleggen is voor iedereen

Beleggen is voor iedereen en je hebt er echt geen fortuin voor nodig. Docent Tinne Cools verklapt haar beste beleggingsadvies.

life coach cornelle sterk
Artikel

Life coach worden met Cornelle Sterk

In de opleiding life coach leert docent Cornelle Sterk je met open blik en op ludieke wijze alle aspecten van life coaching. Door goed te luisteren en gerichte vragen te stellen, laat ze mensen tot de juiste inzichten komen.