De juiste bedrijfsstrategie voor je bedrijf

De juiste bedrijfsstrategie voor je kmo

Als verantwoordelijke moet je vroeg of laat knopen doorhakken die een grote impact kunnen hebben op je bedrijf. In deze opleiding deelt Alexander Goemans speciale technieken die de meest performante bedrijven en strategieconsultants in de praktijk gebruiken om hun moeilijkste vraagstukken op te lossen.

 

Als bedrijfsleider krijg je regelmatig te maken met strategische vragen waarrond je belangrijke, zakelijke beslissingen dient te nemen.

  • Hoe kan ik sneller groeien?
  • Moet ik mijn concurrent overnemen?
  • Waarom gaat mijn marktaandeel achteruit?
  • Waarom gaat mijn rendabiliteit achteruit?
  • Moet ik een nieuw product lanceren?
  • Hoe bepaal ik de optimale prijs?
  • Is de investering de moeite waard?

Het bepalen van een bedrijfsstrategie voor je KMO vereist inzicht van je bedrijf, de markt en de concurrentie. Een hands-on framework en structuur helpen om die inzichten scherp te krijgen en zo gefundeerde beslissingen te nemen.

Alexander Goemans is actief als strategisch consultant en werkte o.a. bij McKinsey, één van de grootste strategie consultantiebureaus wereldwijd. Hij deelt in een 3-daagse training Strategisch beleid voor de KMO de technieken die hij toepast bij multinationals om dit soort van vraagstukken zelf te kunnen oplossen voor je eigen bedrijf. Zo hoef je als KMO geen (dure) consultant in te huren, maar ben je in staat zelf gefundeerde beslissingen te nemen met dezelfde aanpak als deze van multinationals.

MECE laat je strategisch denken en handelen

Word strategisch consultant voor je bedrijf of organisatie. Een specifieke kennis bijvoorbeeld een financiële of juridische achtergrond is niet nodig. De opleiding leert cursisten technieken en structuur aan om het probleemoplossend vermogen te vergroten. We werken volgens het MECE-concept - ‘Mutually exclusive, collectively exhaustive’ - dat vaak wordt gebruikt om management, probleemoplossing en analyse informatie te structureren en te ordenen op een manier die logisch, duidelijk en compleet is.

“We splitsen elk probleem of vraagstuk op in verschillende onderliggende subvragen en deelstapjes om zo tot een opbouwend antwoord te komen. En we leren breder en creatiever denken om complexe concepten te begrijpen. Bij de intro van de cursus peil ik naar standaard technieken en charts die cursisten al kennen, maar wij gaan in deze cursus een stap verder en leren om voor elk individueel probleem zelf een eigen framework te ontwikkelen. Een framework dat erop gericht is een concreet antwoord te bieden op jouw strategische vraag, wat met standaard tools zelden lukt.” - Alexander Goemans

Docent bij Syntra AB, Alexander Goemans

De cursus is interactief; je leert de MECE-methode aan en past deze toe in verschillende opdrachten. Je leert ook van de aanpak van je medecursisten en natuurlijk is er ook ruimte om je eigen vragen te behandelen en jouw concrete bedrijfscases in te oefenen.

“Voorbeeld van een oefening is; je bent een schoendesigner en hebt een damesschoen met afneembare hak ontwikkeld. Wat moet de prijs van deze schoen zijn? Door breed, creatief en gestructureerd te denken, hou je rekening met alle elementen die belangrijk zijn om de juiste prijs te bepalen. Kortom je leert tot plausibele, realistische oplossingen te komen ook bij erg uitdagende cases.” - Alexander Goemans

De techniek is niet alleen waardevol om meer vertrouwen te krijgen bij je eigen beslissingsvaardigheden, maar helpt ook om communicatie te verbeteren, meetings beter te structureren en management te optimaliseren.

Zin om je in te schrijven?

Ben je beslissingsnemer in een start-up of scale-up? Sta je met je KMO voor een strategische omwenteling of wil je zakelijke opportuniteiten ontdekken? Schrijf je dan snel in voor deze hands-on training van vakexpert Alexander Goemans.

Opleiding bekijken

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
De 10 populairste opleidingen van vorig jaar
Artikel

De 10 populairste opleidingen van 2023

Een overzicht van de 10 populairste opleidingen van vorig jaar bij Syntra AB, gebaseerd op het aantal inschrijvingen.

Learning & development een meerwaarde in je organisatie
Artikel

Learning & development, een absolute meerwaarde in je organisatie

Ervaren L&D manager Steven De Graeve werkte een 2-daagse training uit, boordevol insteken vanuit de praktijk, die jou op weg zet naar een performant learning & development beleid.

Leer spreken op een uitvaart opleiding
Artikel

Leer spreken op een uitvaart

Je hebt één kans om een afscheidsviering goed te doen dus kan het geen kwaad om extra goed voorbereid te zijn.

gasvormige brandstoffen
Nieuws

Vernieuwd labo installatietechnieken bij Syntra Mechelen nu erkend voor GI én GII

Het vernieuwde labo installatietechnieken van Syntra AB campus Mechelen is door het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid erkend voor de opleidingen Erkend Technicus Gasvormige Brandstoffen GI en GII.