De opleiding Galeriehouder laat je meteen starten in de cultuursector

De opleiding Galeriehouder laat je meteen starten in de cultuursector

In de opleiding Galeriehouder geeft docent Paul Poelmans je een breed overzicht van de moderne culturele sector. De perfecte start voor een boeiende carrière.

Paul Poelmans begon zijn carrière in de beeldende kunstensector bij CypresGalerie in Leuven. Tegenwoordig runt hij het kunstplatform CAPS (Contemporary Art Projects). Op diverse locaties in Vlaanderen en Brussel organiseert hij solo- en groepstentoonstellingen met zowel jong talent als “mid-career artists”. Zijn focus ligt vooral op schilderijen en tekeningen met occasionele uitstapjes naar beeldhouwkunst en fotografie. Door zijn deelname aan artfairs in binnen- en buitenland bracht hij al tal van Belgische kunstenaars onder internationale aandacht.
Sinds 10 jaar is hij docent in de opleiding Galeriehouder bij Syntra AB en Syntra Brussel.

Hoe verloopt de opleiding Galeriehouder?

“De opleiding loopt twee jaar, waarbij we de cursisten het eerste jaar volledig onderdompelen in kunstgeschiedenis en -actualiteit. Daarnaast komt ook materiaalkennis aan bod.

In het tweede jaar gaan we dieper in op kennis van de kunstensector. Dat gaat van auteursrecht en het kunstenaarsstatuut tot praktische zaken als de btw-regeling. Het grootste deel van het jaar zijn de cursisten bezig met het organiseren van een eigen tentoonstelling, waarbij je grondig begeleid wordt door toppers in het vak.

Die ervaring nemen de cursisten rechtstreeks mee naar de eindproef, waarin ze deelnemen aan een kunstbeurs. Daarin moeten ze zelf een kunstenaar presenteren. Ze doorlopen daarbij het hele traject, van het eerste atelierbezoek tot de uiteindelijke presentatie.”

Waar moet een goede galeriehouder aan voldoen?

“Als galeriehouder moet je een multi-talent zijn. Een encyclopedische kennis van kunst is cruciaal, want dat is je referentiekader om een werk naar waarde te kunnen schatten.

Langs de andere kant moet je ook volledig mee zijn met de digitale platformen om je netwerk uit te breiden. Visuele kanalen zoals Instagram zijn tegenwoordig onmisbare communicatiemiddelen voor een kunstgalerie. Verder verwachten we van de cursisten ook een goede talenkennis, en een stevige portie commercieel inzicht.

We merken trouwens ook dat veel van onze cursisten al een achtergrond of een studie afgerond hebben in de cultuursector. Voor hen is het interessant om even ‘over het muurtje te kijken’ en te zien hoe het er in de kunsthandel aan toe gaat. Daarnaast hebben we ook mensen die uit een andere sector komen, maar puur vanuit een passie voor de kunstwereld aan een nieuw avontuur willen beginnen.”

Waar kan je terecht na de opleiding galeriehouder?

“Een aantal cursisten van de opleiding galeriehouder hebben hun droom en ambitie kunnen waarmaken met het opstarten van hun eigen Art Gallery, je vindt ze o.a. in Antwerpen (Galerie Solo), Gent (VLASK), Brussel (Husk, Nationale8) en Voeren (Galerie Nr-71). Anderen vonden werk in de beeldende kunstensector bij o.a. De Museumpas en de Middelheimvrienden of konden aan de slag als curator en/of auteur.

Tot slot verwachten we van onze cursisten ook veel eigen initiatief. Bezoek naast de opleiding ook vaak musea, galeries en kunstbeurzen. Lees vaktijdschriften en zorg dat je je kennis steeds uitbreidt. Dat is voor een galeriehouder immers cruciaal.”

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Data science: SQL als jouw geheime wapen

Ontdek de voordelen van SQL om je data en databases te beheren.

Leer spreken op een uitvaart opleiding
Artikel

Leer spreken op een uitvaart

Je hebt één kans om een afscheidsviering goed te doen dus kan het geen kwaad om extra goed voorbereid te zijn.

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels
Artikel

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels

De overgang naar een fiscale vergroening van de mobiliteit gebeurt via 3 fases waarbij de datum van aanschaf doorslaggevend is om te bepalen onder welk fiscaal regime de wagen valt. De datum van aanschaf is de datum van ondertekening van de bestelbon bij de garage of de leasingmaatschappij.

Naast fiscale aftrekbaarheid van brandstoffen en de impact op Voordelen Alle Aard behandelen we in het webinar Autofiscaliteit nog andere topics zoals CO2-taks, btw, verkeersbelasting, fiscale stimuli enz.

Ben je klaar voor de energietransitie?
Artikel

Ben je klaar voor de energietransitie?

De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Overheden, bedrijven en particulieren streven naar een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er is ook de switch van een centrale naar een decentrale energieproductie waardoor we voor een stuk zelfvoorzienend worden en de afhankelijkheid van dure energie-import verminderen.