opleidingscoach

De opleidingscoach: onmisbaar in een modern bedrijf

Als opleidingscoach zorg jij ervoor dat bedrijven blijven groeien door te investeren in medewerkers. Levenslang leren is immers een must voor elk bedrijf. 

Tegenwoordig krijgen veel bedrijven vacatures steeds moeilijker ingevuld. Daarom is het cruciaal dat waardevolle medewerkers alle kansen krijgen om binnen het bedrijf door te groeien, zodat opgebouwde kennis en talent maximaal benut kunnen worden. Door de juiste in-house training voorkom je bore- of burn-outs.

Jobcrafting en inspraak

Het kan gebeuren dat mensen na verloop van tijd uitgekeken raken op hun job. Jobcrafting is daarbij een van de tools die een opleidingscoach kan inzetten om mensen nieuwe energie te geven. Enkele kleine wijzigingen in het takenpakket of een herschikking van verantwoordelijkheden, geven werknemers vaak de boost die ze nodig hebben om er opnieuw tegenaan te gaan. Belangrijk is dat de werknemers zelf actief deelnemen aan het proces door duidelijk te maken wat hun  behoeften zijn.

Over de cursus Freelance opleidingscoach

Docent Hanne Waumans reikt je in de opleiding Freelance Opleidingscoach een pakket hands-on technieken aan, waarmee jij als zelfstandige in hoofd- of bijberoep aan de slag kan.
“In de training bied ik vele (actuele) kaders aan rond didactiek. Vooral het thema 'differentiatie' wordt vaak over het hoofd gezien, terwijl dit net zéér interessant is om efficiënt op te leiden”, vertelt Hanne. “Met differentiatie bedoelen we de manier waarop je als coach of docent omgaat met de verschillen tussen je cursisten. Daarnaast belichten we in de opleiding ook het belang van e-learning en leren op afstand. Dat kan tegenwoordig steeds meer ingebed worden in de dagelijkse werking van bedrijven.” 
“Naast de theoretische kaders gaan we uiteraard ook actief oefeningen maken, waarbij de cursisten feedback verzamelen over zichzelf als lesgever. De cursisten werken aan enkele praktische opdrachten en voeren een bovendien een mondeling examen uit”, zegt Hanne.

Levenslang leren is een must

Door de steeds toenemende flexibilisering en het langer aan het werk blijven, is levenslang leren al lang geen optie meer, maar een absolute noodzaak. In de toekomst zullen er immers verschillende jobs verdwijnen of vervangen worden en bijna alle jobs zullen van inhoud veranderen. Bovendien zal de houdbaarheidsdatum van competenties gevoelig inkorten. Als opleidingscoach zal je dus zeker en vast geen werk tekort komen.
“Het principe van levenslang leren wordt in het bedrijfsleven steeds vaker opgepikt. We moeten ons blijven bijscholen, om concurrentieel te zijn tav andere bedrijven. In de beleidsnota van de nieuwe minister van onderwijs (Ben Weyts, N-VA) wordt hier ook op ingepikt. Kwaliteitsvol onderwijs moet inzetten op 'excellentie'. Talent uitbouwen door levenslang leren, dus”, besluit Hanne.
 

Wil jij bedrijven laten groeien?

 

 

Naar de opleiding Freelance Opleidingscoach

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
b&b starten
Artikel

Je eigen b&b starten, hoe begin je eraan?

Wil je een b&b starten of een familiehotelletje uitbaten? Denk je eraan kamers of een appartement te verhuren via Airbnb? In de 1-jarige avondopleiding Uitbater kleinschalige logies leer je wat er bij komt kijken, van opstart over uitbating tot positionering en promotie. De docenten zijn ervaren gastuitbaters die inzichten en wetgeving koppelen aan interessante b&b- en streekbezoeken.

rituelenbegeleider
Artikel

Rituelenbegeleider

Een mens is een sociaal dier en heeft nood aan rituelen om belangrijke gebeurtenissen met anderen te beleven. Een rituelenbegeleider helpt jou om de sleutelmomenten van het leven op een gepaste manier in te vullen.

Artikel

Welzijn op het werk: de taak van een Vitaliteitscoach

Tatiana Demesmaeker komt uit de bedrijfswereld waar ze jarenlang werkte in verschillende kaderfuncties, waar haar interesse steeds uitging naar het optimaliseren van de dynamieken en de samenwerking tussen mensen. Die drive geeft ze nu ook door aan anderen in de opleiding Vitaliteitscoach bij Syntra AB.

stress op de werkvloer
Artikel

Opleiding Burn-out coach zit in de lift

Als de energie op is, spreekt men van een burn-out. Eén op de vijf werknemers heeft een verhoogd risico op burn-out, ook wel “de epidemie van de 21ste eeuw” genoemd. Als burn-out coach op de werkvloer kan je de epidemie mee helpen bestrijden.