Duaal leren linkt onderwijs met de arbeidsmarkt

Duaal leren linkt onderwijs met de arbeidsmarkt

Van 24 tot 28 april introduceren de sectorfondsen Constructiv, Woodwize, Educam, Mtech+ en Volta de Week van Duaal, een initiatief om de huidige duale trajecten in Vlaanderen te versterken en mensen vertrouwd te maken met deze onderwijsvorm.

Duaal leren is dé praktijkvorm bij uitstek waarbij jongeren hun opleiding grotendeels krijgen op de werkvloer. Zo leren ze een vak, doen ze werkervaring op en kunnen ze hun diploma secundair onderwijs behalen.

Dit alternatief opleidingstraject voorkomt vroegtijdige schooluitval want jongeren die weinig affectie hebben met de schoolbanken kunnen hun competenties tonen in deze praktijkgerichte leervorm. De arbeidsmarkt kan dan weer elk talent gebruiken want de krapte beperkt zich vandaag niet langer tot technische profielen. Door duaal leren in de kijker te zetten, hopen de werkgevers om meer instroom te krijgen van leerjongeren die meestal na de opleiding een vaste job krijgen aangeboden.

Mix van vakkennis, werkervaring, attitude en motivatie

De jongeren in duaal leren zijn voor een langere periode aan de slag in de dagelijkse praktijk van een bedrijf of organisatie. Ze leren van ervaren collega’s het vak, doen stapsgewijs werkervaring op, leren de bedrijfscultuur kennen en draaien al snel mee als onderdeel van een team.

“Ook tijdens mijn weekendjob merk ik dat mijn werkervaring in duaal leren een voordeel is. Ik leerde er verantwoordelijkheid opnemen en initiatief te tonen. Ik ben nu minder bang om fouten te maken in vergelijking met het begin van mijn traject.”
Luna Vertommen, leerjongere bij HV Metal en jobstudent bij Carrefour

 

“De werkplek is de ervaring van ‘the real life’; de jongere maakt niet alleen qua kennis maar ook qua werkattitude en maturiteit grote sprongen.”
Ilse Verlinden, mentor van Luna Vertommen – HV Metal

Duaal leren zit in de lift bij Syntra

Bij Syntra, pionier in werkplekleren zit duaal leren in de lift. In cursusjaar 2022-2023 realiseren we een verdubbeling van het aantal leerlingen; ongeveer één op drie jongeren die een duale opleiding volgt, doet dit bij Syntra. Binnen de Syntra is Syntra Antwerpen – Vlaams-Brabant de grootste aanbieder met 306 leerlingen. Cijfers waar we trots op zijn maar veel belangrijker zijn de talrijke succesverhalen achter de cijfers.

Duaal leren zit in de lift (infographic)

Onze leerjongeren komen 1 dag per week naar de campus, de overige 4 dagen zijn ze aan de slag op hun werkplek waar we ze begeleiden. Onze 8 trajectbegeleiders en docenten doen er alles aan om jongeren te laten slagen in hun leertraject. De klasgroepen zijn klein en persoonlijk, we voorzien in begeleiding en ondersteuning, o.a. door co-teachers.

 

“De begeleiding door leerling- en trajectbegeleiders bij Syntra is echt super! Ze polsen ook actief of alles goed gaat, in het geval ze je niet veel horen. Je kan echt met alles bij hen terecht.”
Luna Vertommen, leerjongere Administratief medewerker/Commercieel assistent

 

“Onze trajectbegeleiders verstrekken informatie, doen de administratie tussen de verschillende partners en de overheid, zorgen voor een vlotte afstemming tussen Syntra en de werkplek, in het geval van problemen zijn we ‘problem solvers’ en desgewenst nemen we een zorgfunctie op naar de jongere. Kortom, we doen er alles aan om de jongere te laten meedraaien in het bedrijf en hen via deze weg ‘arbeidsrijp’ te maken wat de missie is van het werkplekleren.”
Kaat Van Dessel, teamleader Duaal leren

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
gasvormige brandstoffen
Nieuws

Vernieuwd labo installatietechnieken bij Syntra Mechelen nu erkend voor GI én GII

Het vernieuwde labo installatietechnieken van Syntra AB campus Mechelen is door het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid erkend voor de opleidingen Erkend Technicus Gasvormige Brandstoffen GI en GII. 

tips vastgoedfotografie
Artikel

7 tips uit de opleiding vastgoedfotografie om jouw panden beter in de kijker te zetten

Vrijwel alle kandidaat-kopers of huurders starten hun zoektocht op het internet. Met de opleiding vastgoedfotografie zorg je voor professionele foto's die opvallen, de interesse prikkelen en de sfeer in een woning zetten. 

Duurzaamheid bij Syntra AB en Syntra Bizz: geen blabla, wel boomboom! teaser
Artikel

Duurzaamheid bij Syntra AB en Syntra Bizz: geen blabla, wel boomboom!

10 actiepunten waarmee we duurzaamheid concreet maken bij Syntra AB en Syntra Bizz.

 

Artikel

HR-Officer: een onmisbare schakel in elk bedrijf

In de opleiding HR-Officer stoomt Sandra Deboes jou op een praktijkgerichte manier klaar voor een boeiende job in de wereld van HR. Ontdek haar aanpak.