rouwcoach

"Een Rouwcoach zet mensen terug in beweging", docent Katrin Derboven

Katrin Derboven is docent in de opleiding Rouwcoach bij Syntra AB. Ze kan terugblikken op jaren ervaring in het werken met en spreken voor groepen. Haar persoonlijke aanpak zorgt ervoor dat mensen terug energie krijgen in hun job of privéleven.

Wat zijn de functies van een rouwcoach?

“Een rouwcoach is iemand die mensen begeleidt in het plaatsen van verdriet. Mensen kunnen vastzitten in hun rouw door allerlei oorzaken waar ze zelf niet uitraken. Als coach ga je dan vragen stellen en oefeningen doen om mensen terug in beweging te brengen. Op die manier kunnen ze vanuit zichzelf oplossingen genereren om nieuwe inzichten te krijgen en hun levenskwaliteit terug te verbeteren.

Het is trouwens een misverstand dat een rouwcoach er enkel is voor wie met een overlijden te maken hebben. Het kan evengoed gaan om het verlies van een job, een scheiding en een hoop andere situaties waarbij mensen ondersteuning nodig hebben.”

Wat is jouw achtergrond en hoe ben je er zelf ingerold?

“Ik kom uit een totaal andere sector, ik ben namelijk econoom van opleiding. Ik heb zelf twintig jaar een leidinggevende functie gehad. Toen ben ik op een bepaald moment heel plots mijn beide ouders verloren en dat heeft me aan het denken gezet. Ik was dan wel in het bezit van twee universitaire diploma’s, maar ik wist niet wat rouwen was. Door mijn eigen persoonlijke zoektocht naar omgaan met rouw ben ik een hoop opleidingen beginnen volgen. Ik besloot een carrièreswitch te maken  heb me volledig op coaching gericht.”

Voor welke doelgroepen is deze opleiding een aanrader?

“Voor hulpverleners is het sowieso een aanrader omdat zij er dagelijks mee geconfronteerd worden. Verder is dit zeker ook een aanrader voor coaches, hr-medewerkers en preventieadviseurs. Het belang van omgaan met rouw is iets wat in de bedrijfswereld nog te vaak onderschat wordt.”

Kan je dat even toelichten?

“Absenteïsme wordt dikwijls verkeerd geïnterpreteerd. Er is vaak veel meer rouw aanwezig op de werkvloer dan de meeste werkgevers of collega’s zien. Mensen weten vaak niet hoe ze met rouwende collega’s moeten omgaan en hebben schrik om de verkeerde dingen te zeggen of te vragen.

Maar als je als leidinggevende weet wat de behoeftes zijn, kan je er ook op inspelen. Toch worden zo’n gesprekken vaak vermeden, wat ertoe leidt dat de persoon zich ziek meldt en een hele tijd buiten strijd is. Zelf was ik directeur en tijdens mijn rouwperiode heb ik zelf een gesprek aangevraagd. Daarin heb ik mijn behoeftes vastgelegd en ben ik 4/5de beginnen werken. Als ik die beslissing niet had genomen, was ik waarschijnlijk maanden out geweest.

Daarom is het zo belangrijk om signalen te kunnen detecteren en zien wat je medewerkers nodig hebben. Zo geef je als organisatie duidelijk aan dat je inzit met je mensen en dat er wederzijds vertrouwen is.

Tijdens de lessen probeer ik dan ook zoveel mogelijk in te spelen op de eigen leefwereld en ervaringen van de cursisten, zodat ze concrete tips krijgen om in hun omgeving mee aan de slag te gaan.”

Haal jij energie uit mensen helpen en begeleiden?

 

 

Bekijk de opleiding

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Cursisten Zytholoog met glans geslaagd

De horecasector heeft zware klappen gekregen tijdens de coronacrisis, maar dat weerhoudt mensen met goesting er niet van om in het vak te stappen. Dat bewijzen onze cursisten Zytholoog die deze week hun examen 'bier tappen en schenken' aflegden.

Artikel

Permanente vorming bij Syntra AB

Permanente vorming is een essentieel onderdeel van het beroep van vastgoedmakelaars. Door de verplichting om zich continu bij te scholen, streeft de sector naar kwaliteit in de noodzakelijke vaardigheden om een hoogstaande dienstverlening te bieden.

Artikel

8 onmisbare competenties voor de wereld van morgen

De arbeidsmarkt verandert in een razendsnel tempo en levenslang leren is meer dan ooit een must. Met deze competenties ben je klaar voor de jobs van morgen!

Artikel

Duaal leren bij Syntra

Duaal leren is dé praktijkopleiding bij uitstek: je leert je skills op je werkplek gedurende 4 dagen per week, aangevuld met 1 dag les op een Syntra-campus.