voedingshygiëne op snijgereedschap

Experten in voedselhygiëne zijn hard nodig

In België wordt jaarlijks zo’n 3,6 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Meer dan 60% daarvan wordt gelinkt aan de voedingsindustrie. Voor een groot deel is dit het gevolg van voedselverontreiniging. Door strengere regels stijgt de vraag naar hygiëne-experten in de hele voedingssector.

Strengere regels voor de toekomst

Voedselverspilling kost de Europese commissie jaarlijks zo’n 143 miljard. Tegen 2025 wil Europa de verspilling met 30% reduceren. Dat zet de voedingssector nog meer onder druk om hun kwaliteit te bewaken en te zorgen dat iedereen de hygiëneregels naleeft. 

Voedselveiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen. Zowel leidinggevenden als medewerkers in productie, verwerking en horeca moeten weten wat de risico’s zijn van slechte handhygiëne, kruisbesmetting en foute bewaring van voeding, en welke schoonmaakmiddelen en -materialen kunnen worden gebruikt. 

 

Syntra AB creëert experten in voedselhygiëne

Bij Syntra AB in Leuven kan je de jaaropleiding Hygiëneverantwoordelijke in de voedingssector volgen. Je hebt één avond per week les, een 7-tal keer zijn het er twee. Je kan het dus combineren met je job. Na dat jaar kan je kiezen om je nog een jaar verder te verdiepen met de opleiding Hygiëneconsulent. Na elk van deze twee opleidingen krijg je een getuigschrift. Mits ook een cursus bedrijfsbeheer kan je na het tweede jaar als zelfstandig hygiëneconsulent aan de slag. 

Docenten van de cursussen zijn Raymond Caestecker, Anne Vandenborre. Raymond werkte jarenlang als zuivelconsulent bij het ministerie van Landbouw, en nadien bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Nog steeds volgt hij de wetgeving op de voet. Anne is bio-ingenieur, werkt bij de Belgische Boerenbond (KVLV-Agra) en gaf ooit les in secundair en hoger onderwijs. 

Wat zijn je troeven als je deze cursus volgt?

Raymond: “Wie deze cursussen met succes afrondt, creëert een grote meerwaarde voor zijn carrière. Mensen krijgen vaak al voor het einde een promotie aangeboden, omdat de nood aan kwaliteitscontrole in de voedingssector heel groot is. Ik herinner me een cursist die werkte in een ziekenhuiskeuken. Hij werd gepromoot tot chef dankzij de opleiding. En een operator van machines in de productie van een conservenbedrijf promoveerde naar de kwaliteitsdienst. Een aantal van onze cursisten is terechtgekomen bij het Voedselagentschap (FAVV) zelf. Met een getuigschrift van hygiëneverantwoordelijke of hygiëneconsulent op zak, heb je een streepje voor op andere kandidaten.

Anne: “Vergeet niet dat avondschool ook iets zegt over je motivatie. Vaak zijn het mensen met een fulltime job en een gezin. Zij krijgen ook nog opdrachten mee naar huis. Wie zo’n gedrevenheid aan een werkgever kan voorleggen, wordt met open armen ontvangen.”
 

Wat voor mensen volgen de opleiding?

Anne: “Om aan de cursus te beginnen, heb je een diploma A2 nodig, of moet je werkzaam zijn in de voedingssector. We zien vaak kwaliteitsverantwoordelijken, koks, mensen uit grootkeukens, laboranten, diëtisten… ook jonge afgestudeerden uit het agro-onderwijs, werkzoekenden en nieuwkomers die in hun thuisland al een diploma hebben behaald. 

Het zijn mensen die met plezier en passie hun werk doen. Onze opleiding is algemeen, maar we houden wel rekening met de situatie van de deelnemers. Grootkeukens kunnen bijvoorbeeld heel verschillend werken. Wanneer de cursisten Hygiëneconsulent een voedselveiligheidsplan maken, vormen ze kleine groepen. Naargelang ze wensen, zijn die homogeen of heterogeen. Ze zoeken gelijken op uit dezelfde branche, of besluiten om dat net niet te doen, om hun inzicht te verbreden.”

Raymond: “Voor heel specifieke vragen verwijzen we cursisten graag individueel door naar de juiste bronnen. We vinden het belangrijk om op de juiste golflengte te zitten. Onze cursisten komen uit kmo’s en we benaderen de materie vanuit dat gegeven. Als consulent wil je kleine zelfstandigen toch ook gewoon kunnen uitleggen hoe zij de dingen moeten aanpakken: waar en welke zeep koop je, wat voor materialen kies je… Je gaat niet gewoon de regelgeving citeren.”

Anne: “Raymond leest nog elke dag het Belgisch Staatsblad om de wetgeving op te volgen. Wanneer er iets verandert, stuurt hij oud-cursisten een mail om hen te verwittigen. Dat waarderen ze. Logisch dat er veel mond-aan-mond reclame over de opleiding bestaat!”
 

Mensen krijgen vaak al voor afronding van hun opleiding een promotie, omdat de nood aan kwaliteitscontrole heel groot is.

Welk voordeel heeft de opleiding voor werkgevers? 

Anne: “Om te beginnen moeten bedrijven die voedsel produceren of verwerken, mogelijke risico’s beschrijven in een voedselveiligheidsplan. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is een voedselveiligheidssysteem dat valt onder de Europese wetgeving. Waar zitten de gevaren? Je gaat kritische gevaren benoemen in je eigen omgeving. Het gaat in de eerste plaats om ziekteverwekkende bacteriën. Als je weet hoe een bacterie groeit, heb je inzicht in de hygiëneregels en ga je daar veel consequenter mee om. Daarnaast heb je het Voedselagentschap (FAVV), dat controles uitvoert in de hele voedingssector. Ze werken met een systeem van strafpunten wanneer dingen niet in orde zijn. Die worden opgeteld in een globaal rapport en zo riskeer je administratieve boetes. Daar is geen enkele zaakvoerder gelukkig mee. Iemand in huis hebben die de hygiëneregels kent, ze kan uitleggen en toepassen, helpt om dit te voorkomen.”

Raymond: “Een ander voordeel is dat je op een heel andere manier met de inspecteur kan communiceren. Het zijn mensen, net als iedereen. Je begrijpt wat ze zeggen, je kan gerichte vragen stellen. Je weet bijvoorbeeld ook dat er een klachtenboek in de zaak moet liggen. Je bent veel meer op je gemak bij een controle. Ooit belde een zaakvoerder mij in paniek op. Hij had een brief van het FAVV ontvangen met een deadline, maar begreep niet wat er van hem werd gevraagd. Uiteindelijk ging het om enkele tegels die moesten worden vastgekleefd.”
 

Jan Drooghmans behaalde in 2016 zijn getuigschrift Hygiëneconsulent

Jan: “Als verantwoordelijke voor bestellingen, logistiek en diëten bij een grote cateringfirma, wilde ik een update van mijn kennis over HACCP en informatie voor ons overkoepelend HACCP-plan. De cursus bleek veel meer te zijn dan dat. Ik leerde verrassend veel bij. Het werd nog interessanter in het tweede jaar. Er komt veel op je af, maar door het professioneel advies en de gestructureerde opbouw ging alles vlot. De docenten zijn heel betrokken en hebben overschot aan ervaring. Dat maakte zelfs de examens en de presentatie van het eindwerk minder zenuwslopend. Nog voor de cursus ten einde was had ik al een nieuwe job als ‘Quality specialist’ voor de grootste restaurateur van België!”
 

 

Klik hier voor meer info over de opleiding HYGIENEVERANTWOORDELIJKE IN DE VOEDINGSSECTOR en schrijf je vandaag nog in

Klik hier voor meer info over de opleiding HYGIENECONSULENT IN DE VOEDINGSSECTOR en schrijf je vandaag nog in

 

Wie de regels kent en kan toepassen, vermijdt boetes bij de inspectie.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Start je eigen koffiebar

De koffiebars rezen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ondertussen is deze markt matuurder geworden. De hobbyisten gaan er stilaan uit. Bij het runnen van een rendabele koffiebar komt meer kijken dan lekkere koffie en socialisen met klanten. 

Artikel

Opleiding eventmanager met docent Valerie Thys

Maak kennis met Valerie Thys, sinds kort docente bij Syntra AB. Valerie is een ervaren host en mediafiguur met een ondernemershart. Professionals en cursisten die zich willen verdiepen in Eventmanagement en Social media kunnen leren van haar expertise en jarenlange ervaring.

Artikel

Welzijn op het werk: de taak van een Vitaliteitscoach

Tatiana Demesmaeker komt uit de bedrijfswereld waar ze jarenlang werkte in verschillende kaderfuncties, waar haar interesse steeds uitging naar het optimaliseren van de dynamieken en de samenwerking tussen mensen. Die drive geeft ze nu ook door aan anderen in de opleiding Vitaliteitscoach bij Syntra AB.

Artikel

Opleiding Burn-out coach zit in de lift

Als de energie op is, spreekt men van een burn-out. Eén op de vijf werknemers heeft een verhoogd risico op burn-out, ook wel “de epidemie van de 21ste eeuw” genoemd. Als burn-out coach op de werkvloer kan je de epidemie mee helpen bestrijden.