Bakkersatelier in campus Antwerpen

Gloednieuwe infrastructuur voor bakkersopleidingen in Antwerpen

Wie houdt er niet van de geur van versgebakken brood en pistolets? Zelfs Vlaams minister Muyters gaf bij de opening van het Bakkersatelier in de Syntra-campus van Antwerpen toe dat de geur van vers brood hem gelukkig maakt.

Vlamingen zijn culinaire genieters en nergens vind je zo’n rijk aanbod aan brood en banket dan bij onze warme bakkers. Toch zijn er nog niet genoeg van, want ze staan nog steeds op de knelpuntberoepenlijst van de vdab.

Dankzij de samenwerking met Alimento, Bakkers Vlaanderen en leveranciers uit de sector, beschikt onze campus in Berchem over een gloednieuw, op en top uitgerust lokaal: het Bakkersatelier.

Hier worden zowel door Alimento als door Syntra AB opleidingen gegeven aan ervaren vakmensen en jonge talenten uit de bakkerij-, banketbakkerij- chocolade- en suikersector, maar ook avondopleidingen voor bv. mensen die zich willen omscholen. Het lokaal beschikt bovendien over een uitrolbare tribune waarmee zo’n 50 mensen workshops en demonstraties van meester-bakkers kunnen volgen.

Bakker worden doe je vooral door ervaring op te doen

Docent Peter Moorthamers is heel enthousiast. Hij heeft bij Syntra al veel jonge bakkers opgeleid.

“Bakker worden doe je vooral door veel ervaring op te doen. Vandaag krijgen nieuwe bakkers een allround opleiding in zowel brood- als banketbakken en al wat daarbij komt kijken, ook bv. chocolade maken. Met dit nieuwe lokaal hebben we de gedroomde uitrusting om onze jongeren alles aan te leren. Natuurlijk doen zij tijdens de opleiding belangrijke ervaring op tijdens het werkplekleren bij een bakker, maar één dag per week zijn ze op de campus. Hier kunnen wij hen heel concrete zaken bijbrengen."

Ik wil ook mijn eigen bakkerszaak, maar eerst ga ik nog ijsbereiding leren

Regelmatig ziet Peter ook jongeren met migratie-achtergrond in de opleiding, die het vak met veel passie komen leren. Anas was vijftien toen hij in zijn eentje uit Syrië in België aankwam. Hij heeft ondertussen zijn bakkersopleiding voltooid. “Ik ben heel blij met wat ik heb meegekregen. Bedrijfsbeheer zit daar bijvoorbeeld ook bij. Ik werk graag in de bakkerij van mijn leerbegeleider, we hebben een heel goede band. En ik wil ook mijn eigen bakkerszaak, maar eerst ga ik nog ijsbereiding leren.”

Ook Shkelqim uit Kosovo is nog maar vijf jaar in ons land en behaalde al zijn bakkersdiploma bij Syntra. En ook hij broedt op plannen om zelfstandig als bakker aan de slag te gaan.

Beide jongens kwamen met veel plezier en uit waardering voor hun docent helpen op de plechtige opening van het Bakkersatelier op 20 september 2017.

Anas
Shkelqim

Heb jij ook zin om via werkplekleren de opleiding brood- en banketbakker te volgen? Stuur dan een mail naar sabah.asad@syntra-ab.be. Sabah legt je met plezier uit hoe alles in zijn werk gaat. Zodra er een match is gevonden tussen jou en een leerbedrijf, wordt een 'overeenkomst alternerende opleiding' afgesloten en word je in de lessen ingeschreven. 

Hier lees je meer over duaal leren: www.syntra-ab.be/blog/syntra-pionier-werkplekleren-duaal-leren.

Bekijk al onze bakkersopleidingen

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Syntra, pionier in werkplekleren (duaal leren)

De leertijd (ook gekend onder leercontract) is hét systeem van werkplekleren bij uitstek. Jongeren leren de job al doende bij een ondernemer-opleider. Syntra AB gelooft sterk dat het nieuwe ‘duaal leren’ de vervanger zal worden van onze huidige leertijd.

Artikel

Experten in voedselhygiëne zijn hard nodig

In België wordt jaarlijks zo’n 3,6 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Meer dan 60% daarvan wordt gelinkt aan de voedingsindustrie. Voor een groot deel is dit het gevolg van voedselverontreiniging. Door strengere regels stijgt de vraag naar hygiëne-experten in de hele voedingssector.

Artikel

Het borrelt in onze biercultuur

Sinds mei 2017 is het officieel: de Belgische biercultuur behoort tot het Unesco-werelderfgoed. Unesco wil dat ons bier zijn meerwaarde bewijst: het samenbrengen van mensen rond iets wat ze gemeen hebben, belangrijk vinden en verder willen laten evolueren.

28juni

Event

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Onlangs vierden minister Muyters, Syntra Vlaanderen en Agoria Vlaanderen de 10.000 ste erkende werkplek voor duaal leren. In een duaal opleidingstraject kan de cursist een diploma behalen en tegelijkertijd werkervaring opdoen.