met de trein rijden

Goederentransport per spoor, een besloten wereld?

Het goederentransport per spoor zit in de lift. Denk jij dat enkel de nationale spoorwegmaatschappijen hierin het monopolie hebben? Dan heb je het mis: er zijn in ons land tientallen privé-maatschappijen die actief zijn in het goederentransport per trein en gebruik maken van het openbare spoorwegennet. Zij zijn intensief op zoek naar gekwalificeerd personeel.

Velen denken inderdaad dat een job in de sector van het goederenvervoer per spoor alleen kan via de NMBS of een andere nationale spoorwegmaatschappij.

Het is wel zo dat de meeste functies in en rond het goedererenvervoer per spoor enkel “on the job” aangeleerd worden. Veiligheid is een sleutelwoord in deze sector. Daarom ook zijn alle spoorberoepen strikt gereglementeerd: de federale overheid bepaalt de taken die elke veiligheidsfunctie mag uitoefenen.

Ga voor een basisopleiding spoorwegtechnieken

Deze gaat in op de verschillende aspecten van deze veiligheidsfuncties die in diverse beroepen, al of niet gecombineerd, toegepast worden. Treinbestuurder en rangeerder zijn hier de meer gekende beroepen.

Wat is het doel van deze basisopleiding spoorwegtechnieken? Het behalen van de veiligheidsfuncties die toelaten de rangering te regelen en de daarbij horende taken uit te voeren voor het vormen van een treinstel.

Op het einde van de opleiding behaal je, als je slaagt in een examen, een getuigschrift dat je toelaat deze taken beroepsmatig te gaan uitvoeren. Hiermee kan je in tal van spoorwegondernemingen aan de slag als rangeerder of ground operator. Bovendien voldoet het attest aan de vereisten om de Europese Vergunning van treinbestuurder aan te vragen.

Hou er wel rekening mee dat je, afhankelijk van het beroep dat je wil gaan uitoefenen bijkomend fysieke en (voor treinbestuurder) psychotechnische testen moet afleggen voor je aan de slag kan. De normen voor deze testen zijn eveneens vastgelegd door de FOD Mobiliteit en Vervoer. Je zal wellicht begrijpen dat bv. kleurenblindheid niet verenigbaar is met een job in de spoorsector: de herkenning van de kleuren van de seinen is immers primordiaal. Je hebt ook minstens een diploma van het middelbaar onderwijs nodig.

Doorgroeimogelijkheden bij de vleet

De opleiding is tevens de basis voor de meer gevorderde opleidingen, zoals treinbestuurder, logistics coordinator en wagenschouwer of senior ground operator. Met het getuigschrift van deze opleiding op zak kan jij of je werkgever bij de Lineas Academy aankloppen om een verkorte opleiding voor deze beroepen te volgen.

De basisopleiding spoorwegtechnieken is een unieke maar zeer praktische opleiding met een sterk theoretisch karakter. Omdat we over veiligheidsfuncties spreken, wil dat zeggen dat iedere handeling bepaald wordt door strikte reglementaire voorschriften.

De opleiding bestaat in totaal uit 46 sessies verdeeld over 7 modules. Volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Omschrijving van de verschillende veiligheidsfuncties
  • Infrastructuur
  • Spoorwegexploitatie
  • Materieel en beperkte technische schouwing
  • Introductie tot de Belgische seingeving
  • Rangeren
  • Samenstellingsvoorwaarden van goederentreinen

Altijd al gedroomd van een job bij het spoor? In januari 2018 starten Syntra AB samen met de Lineas Academy een opleiding Basisopleiding Spoorwegtechnieken. Geïnteresseerd: laat je gegevens na op onze website via de knop "Hou me op de hoogte". Wij informeren je zo snel mogelijk over data, uren, locaties en inschrijvingsvoorwaarden.

Tijdens ons infomoment op maandag 28 augustus a.s. om 20 uur organiseren wij een speciale infosessie rond deze - voor België unieke - opleiding in onze campus te Antwerpen (Berchem). Kom langs en stel al je vragen aan de mensen van Lineas.

 

Klik hier voor meer info over de BASISOPLEIDING SPOORTECHNIEKEN bij Syntra AB

 

 

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Nieuws

Syntra en Jaguar Land Rover werken samen aan Duaal Leren

Syntra en Educam slaan de handen in elkaar met Jaguar Land Rover voor twee praktijkgerichte duale opleidingstrajecten.

25april

Event

Openklasweek voltijdse dagopleidingen (23 - 27 april)

Twijfel je nog aan je studiekeuze? Wil je graag een les bijwonen? Schrijf je in voor de open klasweek. Naast het bijwonen van een les, krijg je die dag ook een antwoord op al je vragen rond studiemogelijkheden, leerinhouden, stages en opleiding in een leerbedrijf.

werkplekleren
Artikel

Syntra, pionier in werkplekleren (duaal leren)

De leertijd (ook gekend onder leercontract) is hét systeem van werkplekleren bij uitstek. Jongeren leren de job al doende bij een ondernemer-opleider. Syntra AB gelooft sterk dat het nieuwe ‘duaal leren’ de vervanger zal worden van onze huidige leertijd.

zwaargewicht werk
Nieuws

Leerjongeren restaureren eigenhandig vrachtwagen

Onze jongeren uit de metaal en carrosserie opleidingen hebben de voorbije week niet enkel het einde van het schooljaar gevierd, ze stelden ook het resultaat van hun praktijkproef "project zwaargewicht" voor.  Een vrachtwagen die ze zelf hebben opgeknapt.