Microbrouwer zytholoog

Het borrelt in onze biercultuur

Sinds mei 2017 is het officieel: de Belgische biercultuur behoort tot het Unesco-werelderfgoed. Unesco wil dat ons bier zijn meerwaarde bewijst: het samenbrengen van mensen rond iets wat ze gemeen hebben, belangrijk vinden en verder willen laten evolueren.

De culturele identiteit en diversiteit van onze biercultuur behoort nu tot ons immaterieel erfgoed, net als bijvoorbeeld het carnaval in Binche en Aalst en de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke. 

Daar is ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz erg blij om. Hij is namelijk zelf zytholoog (bierkenner) en was ooit voorzitter van de Federatie van Belgische Brouwers. 

Volgens hem wordt de oneindige diversiteit van ons bier nergens ter wereld geëvenaard en hoeft bier hier qua kwaliteit en verscheidenheid niet onder te doen voor wijn of andere dranken. 

Er bestaat nu zelfs een observatorium dat de diversiteit van het bierbrouwen en de waardering ervan in België opvolgt. In Leuven vindt elk jaar in april het Zythos-bierfestival plaats, waar duizenden liefhebbers samenkomen om te proeven. Ze ontvangen er ook bezoekers uit China, Australia, Japan, Singapore, de VS, Brazilië, Mexico, India, Malta, Israël, Canada en andere landen.
 

Het borrelt in onze biercultuur 

Onze geschiedenis in het brouwen van bier is groot, maar ook onze toekomst. De biercultuur in België is levendiger dan ooit, dankzij de creativiteit van de brouwers, de keuze aan ingrediënten en de brouwmethodes. 

En dat bier mensen bij elkaar brengt, zie je niet enkel aan de vele zomerse terrasjes in ons land. Crowdfunding is ook in de brouwerijsector een hype: heel wat startende brouwers vragen om hun project te sponsoren.

Een mooi voorbeeld is het initiatief van de Antwerpse Brouwcompagnie, die voor het eerst in bijna 100 jaar opnieuw het Seefbier brouwt en via crowdfunding een heel nieuw brouwerijconcept uitbouwt op het Eilandje.

Meer hierover lees je hier. Filmpjes van de vooruitgang kan je bekijken op YouTube.
 

Iedereen kan microbrouwer worden

Dat het ‘brouwersgen’ bij veel mensen aan het gisten is, bewijst ook het succes van de opleiding ‘Microbrouwer’ bij Syntra AB in Leuven. Ze start op 20 september a.s. Ben je 18 of ouder en heb je voldaan aan de leerplicht? Dan kan deze opleiding volgen.Je hebt enkel een medisch attest nodig waarin je arts verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te behandelen.

Gedurende deze opleiding van twee jaar, ontdek je in één avond per week alles over bier en bierstijlen en doe je een stevige brok praktijkervaring op. Je verdiept je in de grondstoffen, gistingsmethodes en het brouwproces, en je leert kijken naar kostprijs, rendement en kwaliteit. 

In de praktijkmodules ga je dieper in op het recept, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie van 8 verschillende bierstijlen. Stap voor stap leer je de kneepjes en wat te doen als er problemen opduiken. Genoeg ervaring om ook je eigen recept te kunnen ontwikkelen!

Zelf starten?

Heb je de smaak te pakken en wil je ook je eigen microbrouwerij runnen? Tijdens het tweede jaar van de opleiding leer je alles over beheer, wetgeving en commerciële bedrijfsvoering, hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. En natuurlijk hebben we daarbij ook oog voor crowdfunding en het creëren van een community!

 

Klik hier voor de info over de opleiding Microbrouwer bij Syntra AB en schrijf je vandaag nog in

Geïnteresseerd in de opleiding tot Zytholoog (bierkenner) bij Syntra AB? Klik hier

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
sofie vanrafelghem
Artikel

Leer alles over bieren met Sofie Vanrafelghem

‘In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier’ is een leuze die je in veel biercafé’s terugvindt. België is dan ook hét land van de bieren met een grote diversiteit aan biersoorten en een rijke traditie van bierbrouwen die teruggaat tot de middeleeuwen.

microgroenten kweken
Artikel

Microgroenten kweken, hoe doe je dat?

Microgroenten winnen aan populariteit en dat is meer dan terecht! Met hun unieke smaken en texturen geef je al je gerechten een verrassende twist. Leer ze nu zelf kweken in onze opleiding van 1 sessie.

barista
Artikel

Start je eigen koffiebar

De koffiebars rezen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ondertussen is deze markt matuurder geworden. De hobbyisten gaan er stilaan uit. Bij het runnen van een rendabele koffiebar komt meer kijken dan lekkere koffie en socialisen met klanten. 

bakker
Nieuws

Erkende Syntra AB-opleidingen voor knelpuntberoepen

Ben je werkzoekend of wil je een carrièreswitch maken waarbij je een grote kans hebt om snel werk te vinden? Dan is een opleiding tot een knelpuntberoep zeker iets voor jou. Ben je graag met voeding of beauty bezig, of heb je liever iets technisch? In ons aanbod vind je vast wat je zoekt.