Lore Mutsaers, docent van de opleiding creatief schrijven

Hoe onze docent van de 'opleiding creatief schrijven' romanschrijfster werd.

Lore Mutsaers, docent van de opleiding creatief schrijven, legt uit hoe ze romanschrijfster is geworden. Al haar eigen ervaringen steekt ze nu in deze praktijkgerichte opleiding.

Als kind wilde ik prinses worden, daarna zangeres en dan pas leerkracht. Aan schrijfster had ik niet gedacht. Ik besefte al snel dat ik om prinses te worden met een prins moest trouwen en er zat geen prins in mijn klas. Om zangeres te worden moest ik kunnen zingen. Hoewel ik een publiek had dat mij geregeld complimenteerde over mijn eigen liedjesteksten, ging het nooit over mijn stem. Om leerkracht te worden moest ik het goed kunnen uitleggen. Dat kon ik.

De eerste les die ik gaf ging over seizoenen. Een vijftal knuffels en mijn broer zaten op krukjes in de logeerkamer en luisterden aandachtig naar hoe de lente de zomer werd, de zomer de herfst en hoe de herfst uiteindelijk moest knielen voor de winter. Seizoenen keerden jaar na jaar terug, maar waren nooit écht hetzelfde. Dat vond ik fascinerend. Volgens mijn vader – hij speelde de spitsvondige en filosofische klusjesman van de school - kon de tijd ons ook inhalen. Voor je het wist, zou je ouder worden, zo oud dat je niet meer stil zou staan bij het eerste meiklokje of de eerste zomerzoen. Je zou geen herfstblad meer van de grond oprapen om het thuis op een wit papier te leggen zodat je de contouren nauwkeurig met een stiftje kon volgen. 
“Er komt een tijd waarin jullie niet meer in de sneeuw gaan liggen zonder jas,” zei ik met de woorden van mijn vader. De knuffels vielen bijna van hun krukjes. 

Die les over de seizoenen ging niet over verandering of loslaten, maar over vasthouden. Over goed leren kijken, luisteren, voelen, proeven en ruiken. Over niet vergeten wat een seizoen met zich had meegebracht en vasthouden wat anders als een zijden sjaaltje door je vingers glipt. Om niet te vergeten, begon ik te schrijven. Ik creëerde personages die op me leken en zette ze in een setting. Heel vaak was dat een bos, een woonwijk, een school, een boerderij. De omgeving waarin ik opgroeide. Ik werd een leerkracht die autofictie schreef. 

Lore Mutsaers

Als negentienjarige kwam ik terecht op een schrijfevenement in Brussel en ontmoette ik verschillende schrijvers. Ik volgde een workshop rond de literaire bouwstenen van een roman. De schrijfdocent van die workshop legde uit dat er naast uitgeverijen, organisaties bestonden die schrijfcursussen organiseerden, schrijfgroepen en manuscriptbeoordelaars. De jaren nadien ging er een wereld voor me open. Ik volgde verschillende cursussen, kreeg feedback van medecursisten, liet me begeleiden door schrijfcoaches. Mijn kot begon op een bibliotheek te lijken. Zo werd ik een economiestudent die schreef. Een manuscript in het genre chicklit en een historische roman later, werd mijn derde manuscript uiteindelijk de roman waarmee ik zou debuteren. Je zal me nooit horen zeggen dat het toen begonnen is, mijn schrijverscarrière. Het begon in een logeerkamer van een huis in een dorp omgeven door bossen.

Vandaag ben ik een schrijfster die lesgeeft. 

De opleiding ‘creatief schrijven’ is de shortcut die ik zelf had willen nemen na de workshop in Brussel. Natuurlijk hebben alle cursussen, vakliteratuur en feedback me geholpen, maar het kwam in willekeurige volgorde op me af waardoor ik soms zijpaden volgde en sprongen moest maken. Dat is niet erg, avontuur hoort erbij, ik ontdekte alles gaandeweg. Toch had het fijn geweest om vooraf aandacht te besteden aan mijn drijfveren, de voorbereiding, de mogelijkheden. Daarom selecteerde ik voor deze cursus de belangrijkste lessen uit mijn eigen leerproces. 

Lore Mutsaers

In de opleiding creatief schrijven beginnen we bij het begin: je leert jezelf kennen als schrijver, reflecteren over je aanpak, je inspiratiebronnen en je schrijfproject. Je krijgt zowel denk- als schrijfoefeningen. Vooral die denkoefeningen ontbreken vaak in andere cursussen. We gaan dieper in op schrijftechnieken en literaire bouwstenen en je past de leerstof toe op een nieuw idee of op een bestaand schrijfproject. Elke bouwsteen is echter een cursus op zich. Merk je tijdens de cursus dat je meer kennis wil opdoen over personageontwikkeling of spanningsbogen? Of wil je eerst geloofwaardige dialogen leren schrijven? We brengen je noden en werkpunten in kaart, zodat je na de cursus goesting en richting krijgt om je verder te ontwikkeling als schrijver. Want dat je een schrijver bent, dat weet je waarschijnlijk al wel langer dan vandaag. Na deze cursus word je een schrijver die schrijft.

Bekijk de opleiding creatief schrijven
 

Een passie voor taal? Bekijk alle opleidingen uit de sector.

Syntra AB biedt tientallen opleidingen aan rond taal & copywriting. Je kan deze op onze campussen (en soms ook online) volgen. Daarnaast kan je vaak ook kiezen uit verschillende niveaus.

Bekijk alle opleidingen

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Taalcursussen - meertalig op je werk
Artikel

Taalcursussen - meertalig op je werk

Met onze flexibele taalcursussen overwin je je professionele taaldrempel. We werken in kleine groepjes en focussen op spreektaal. Je bent 80% van de tijd aan het woord.

bloggen
Artikel

5 redenen om te bloggen

Is het anno 2018 nog interessant om te beginnen bloggen? En wat levert een blog dan mogelijk op? Het antwoord is: JA. Wij geven jou de 5 belangrijkste reden om nu te beginnen met bloggen.

Ben je klaar voor de energietransitie?
Artikel

Ben je klaar voor de energietransitie?

De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Overheden, bedrijven en particulieren streven naar een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er is ook de switch van een centrale naar een decentrale energieproductie waardoor we voor een stuk zelfvoorzienend worden en de afhankelijkheid van dure energie-import verminderen.

logistiek
Artikel

7 redenen om voor de logistiek te kiezen

De logistieke sector is enorm uitgebreid en daarom kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Toch beschikt de sector over een pak voordelen die het zowel voor jongeren als voor ervaren medewerkers een aantrekkelijke werkplek maken.