HR-Officer: een onmisbare schakel in elk bedrijf

HR-Officer: een onmisbare schakel in elk bedrijf

In de opleiding HR-Officer stoomt Sandra Deboes jou op een praktijkgerichte manier klaar voor een boeiende job in de wereld van HR. Ontdek haar aanpak.

Sandra Deboes heeft meer dan 25 jaar ervaring in HR, zowel in loondienst als consultant en leidinggevende. Ze is vooral actief in alles wat met soft HR te maken heeft; aanwervingen, evaluaties en zoveel meer. Die kennis geeft ze nu door in de opleiding HR-Officer.

“Ik probeer met mijn klanten op een heel praktijkgerichte manier te werken en hen zoveel mogelijk tools aan te reiken, zodat ze niet afhankelijk zijn van mij. Daarbij gebruik ik vooral cases vanuit mij eigen ervaring en licht ik toe wat voor mij wel en niet werkte.”

Waarom is het zo belangrijk dat bedrijven echt werk maken van een goed HR-beleid?

“Met een goed uitgebouwd HR-beleid zorg je ervoor dat je mensen effectief kan binden aan het DNA van je bedrijf. De grootste uitdaging voor bedrijven vandaag is de juiste mensen vinden, maar dat begint met goede mensen bij te houden. Als een ervaren medewerker vertrekt, is het op de huidige arbeidsmarkt bijna onmogelijk om die snel te vervangen. Zeker bij KMO’s heeft dat een enorme impact op de organisatie. Andere collega’s moeten zich dan flexibeler opstellen en werk overnemen, waardoor zij misschien ook ontevreden worden.

Daarnaast wil iedereen graag een job waar hij zich nuttig voelt en als bedrijf kan je daar een verschil in maken. Mensen kijken niet enkel naar de inhoud van het werk, maar ook naar de omgeving waar ze in terecht komen. Waar staat mijn bedrijf voor en wat zijn onze waarden? Als je medewerkers zich kunnen vinden in het DNA van je bedrijf, zijn ze minder geneigd om andere oorden op te zoeken, ook al kunnen ze daar misschien meer verdienen. Als die band tussen werknemers en werkgevers goed zit, dan kan je werken met een gemotiveerde, solide ploeg die elke dag het beste van zichzelf wil geven.”

Waaraan moet een HR-Officer in 2023 voldoen? De sector is immers sterk geëvolueerd.

“Vroeger was je een goede HR-Officer als je inzicht had in bepaalde modellen en die kon toepassen in je bedrijf. Tegenwoordig is HR ook voor een stuk een commerciële rol geworden. Het begint al bij de fase van de aanwerving. Het is niet genoeg om een kandidaat te kunnen doorlichten en peilen naar zijn of haar kwaliteiten. De sollicitant die voor jou zit heeft vaak immers de keuze tussen veel bedrijven en dan is het aan jou om jouw zaak aan hen te verkopen.

Vroeger waren mensen blij als ze ergens aan de slag konden en op het eind van de maand hun loonbrief kregen. Tegenwoordig is de work life-balans veel belangrijker en willen mensen ook vooral geboeid worden door hun job.

Flexibiliteit is ook een zeer belangrijke eigenschap voor HR-Officers. Alles verandert zo snel, niet enkel op het vlak van digitalisering, maar ook de wetgeving. Alles is continu in beweging en als HR-medewerker moet je daar snel op inspelen. Kijk maar naar het telewerk tijdens de coronacrisis. Veel bedrijven waren daar nog totaal niet mee bezig, maar de HR-dienst moest wel ineens mee op de kar springen.”

Voor wie is de opleiding HR-Officer vooral interessant? Heb je al een achtergrond in HR nodig?

“De opleiding is vooral interessant voor mensen zonder ervaring in de sector. In de opleiding krijg je immers de volledige scope van de HR-werking mee, zowel soft- als hard- HR. Ook mensen die al specifieke HR-jobs als payroll gedaan hebben, maar hun kennis willen uitbreiden, zullen ook veel opsteken.”

Kan je even schetsen hoe de lessen verlopen?

“Om meer in de diepte te kunnen werken, is het lessenpakket uitgebreid naar 12 sessies. Daarin werk ik niet met theoretische modellen, maar vertrek ik vanuit de dagelijkse praktijk op een HR-afdeling. Na de uitleg gaan we aan de slag met praktische oefeningen, zoals rollenspelen rond selectie- of functioneringsgesprekken. De opleiding volgt ook het volledige verloop van het aanwerven van een nieuwe medewerker tot het afscheidsgesprek. De hele cyclus wordt van A tot Z overlopen aan de hand van theorie en oefeningen.”

Deze opleiding is erkend in het kader van het Vlaams Opleidingsverlof.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Data science: SQL als jouw geheime wapen

Ontdek de voordelen van SQL om je data en databases te beheren.

Leer spreken op een uitvaart opleiding
Artikel

Leer spreken op een uitvaart

Je hebt één kans om een afscheidsviering goed te doen dus kan het geen kwaad om extra goed voorbereid te zijn.

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels
Artikel

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels

De overgang naar een fiscale vergroening van de mobiliteit gebeurt via 3 fases waarbij de datum van aanschaf doorslaggevend is om te bepalen onder welk fiscaal regime de wagen valt. De datum van aanschaf is de datum van ondertekening van de bestelbon bij de garage of de leasingmaatschappij.

Naast fiscale aftrekbaarheid van brandstoffen en de impact op Voordelen Alle Aard behandelen we in het webinar Autofiscaliteit nog andere topics zoals CO2-taks, btw, verkeersbelasting, fiscale stimuli enz.

Ben je klaar voor de energietransitie?
Artikel

Ben je klaar voor de energietransitie?

De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Overheden, bedrijven en particulieren streven naar een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er is ook de switch van een centrale naar een decentrale energieproductie waardoor we voor een stuk zelfvoorzienend worden en de afhankelijkheid van dure energie-import verminderen.