
Internet of Things: de grote stap vooruit
Na smartphones en tablets staat de volgende grote evolutie al klaar. Internet of Things is een gigantisch netwerk van slimme toestellen die verbonden zijn met het internet en zo onderling kunnen communiceren.
Vandaag zijn al 20 miljard toestellen gelinkt aan het IoT en dat zal alleen maar toenemen. Voor bedrijven is het essentieel om hiervan te profiteren.

Nieuwe toestellen, nieuwe mogelijkheden
Hoewel we met z'n allen verknocht zijn aan onze smartphones, is de kans groot dat die binnenkort hun troon zullen moeten delen met andere toestellen, zoals wearables. Voor bedrijven biedt dit ongekende mogelijkheden in de relatie met klanten en werknemers. Een smartwatch kan zo bijvoorbeeld heel het fitness-schema van gebruikers delen met de lokale sportwinkel of gym, zodat die gerichte service kan bieden. Maar ook een truckchauffeur kan via zijn smartwatch instructies voor nieuwe routes doorkrijgen, nog nauwkeuriger getraceerd worden en zelfs rij- en rusttijden monitoren.
Voorkomen is besparen
Er is niets dat de efficiëntie van je onderneming meer kan tegenwerken dan slecht werkende apparatuur of software. Via IoT is het mogelijk om het gedrag van toestellen en programma's te analyseren, zodat er gereageerd kan worden voor er problemen opduiken. Uiteraard vertaalt zich dat ook naar klantentevredenheid. Wanneer een slimme koelkast of thermostaat defect zou raken, kan een hersteller al op afstand hulp bieden en op voorhand inschatten welke reparaties hij eventueel zou moeten uitvoeren. Gevolg: minder chauffeurs op de baan en tijd en geld bespaard voor beide partijen.
Stap mee in de toekomst
De voorbeelden hierboven zijn nog maar het topje van de ijsberg. Bedrijven als Microsoft, Telenet en Proximus bieden nu al pakketten op maat aan voor onderhoud, tracking en het meten van verschillende factoren.
Om te ontdekken hoe je jouw onderneming kan klaarstomen voor de toekomst, kan je bij Syntra AB terecht voor verschillende opleidingen over Internet of Things. Van praktische toepassingen tot de technische kant van het verhaal, docent Peter Leemans kent de business als zijn broekzak en loodst je er zo doorheen.