financiƫle tips eigen onderneming

Je eigen onderneming starten met deze 5 financiƫle tips in het achterhoofd

Met deze 5 financiƫle tips geven we jou een duwtje in de rug om je eigen onderneming te starten.

Na al die jaren is het zover! Je hebt een goed idee en gaat nu je eigen onderneming oprichten. Zoals je waarschijnlijk al door had, komt daar heel wat bij kijken. Een goede bedrijfsnaam bedenken, een creatief marketingplan hebben en een aantrekkelijke website creƫren. Maar hoe zit het met de financiƫle kant van je droom? Die is natuurlijk minstens even belangrijk. Met deze vijf financiƫle tips geven we jou als ondernemer alvast een duwtje in de rug.

Tip 1: Beslis over de ondernemingsvorm

Als ondernemer is ƩƩn van de eerste beslissingen die je moet maken die van de ondernemingsvorm. Ga je een eenmanszaak of een vennootschap (met keuze uit verschillende vormen) oprichten? De rechtsvorm die je kiest, heeft niet alleen een juridische impact op je onderneming, maar ook een financiƫle. Elke vorm heeft immers zijn positieve en negatieve effecten op de financiƫn van je onderneming.

Zonder hier alle verschillen uit te leggen, is het grootste verschil tussen beide ondernemingsvormen waarschijnlijk de aansprakelijkheid. In een eenmanszaak ben je 100% aansprakelijk. Kom je met je bedrijf in de financiƫle problemen? Dan kunnen schuldeisers ook beslag leggen op je persoonlijke bezittingen, zoals bijvoorbeeld je huis of auto. In de meeste vennootschapsvormen daarentegen ben je als aandeelhouder maar beperkt aansprakelijk, waardoor schuldeisers niet kunnen aankloppen om aanspraak te maken op je privƩvermogen.

Tip 2: Stel een doordacht business- en financieel plan op

Een feit waar we niet omheen kunnen: je startup staat of valt met een businessplan. Een doordacht en goed business- en financieel plan is dan ook nodig om zelf een overzicht over je ideeƫn te bewaren, maar vooral ook om banken en investeerders aan te trekken en te overtuigen.

Welke elementen mogen niet ontbreken in jouw businessplan?

  • Een aantrekkelijke beschrijving van jouw idee: welke producten of diensten ga je op de markt brengen en waarom zijn die van jou uniek in de markt?
  • Een goede voorstelling van je bedrijf, maar ook van jou als ondernemer.
  • Een duidelijke strategie met een krachtige missie, visie en SMART-doelstellingen.
  • Een marktanalyse van je sector, concurrenten, doelgroepen, alsook van je eigen onderneming.
  • Een creatief marketingplan: hoe ga je jouw producten promoten, tegen welke prijs, aan wie en waar ga je ze aanbieden? Tip: check zeker onze Marketing & communicatie.
  • Een financieel plan dat duidelijk uitlegt hoeveel startkapitaal je nodig hebt en waar je dat geld zal halen. Daarin vermeld je ook een korte en lange termijn overzicht van je kosten (eenmalig, vast en variabel) en verwachte inkomsten. Zit je nu al met de handen in het haar? Bekijk of onze cursus Budgetteren en forecasten iets voor jou is.

Zitten al deze elementen in jouw businessplan? Dan kan je gemakkelijk zien of jouw acties volgens plan verlopen, welke er goed en welke er minder goed gaan, en vormt het een leidraad voor eventuele bijsturingen en toekomstige beslissingen.

Tip 3: Ga op zoek naar financiering

Wie een onderneming opstart, heeft vaak wat startkapitaal nodig. Je gaat misschien op zoek naar kantoorruimte, je moet de inrichting verzorgen, je moet materiaal aankopen en noem maar op. Hoewel ook noodzakelijk, ga je waarschijnlijk niet alles kunnen bekostigen met de eigen middelen die je in jouw zaak stopt. Dat betekent dat je ergens anders zal moeten aankloppen voor geld.

Het meest voor de hand liggende zijn dan banken, waar je terecht kan voor allerlei soorten kredieten, zoals een bedrijfslening, hypothecaire lening of persoonlijke lening. Ook investeerders zijn vaak op zoek naar interessante startups om geld in te stoppen. Daarnaast kunnen ook vrienden, familie en kennissen je geld lenen via bijvoorbeeld een Winwinlening om jouw zaak op te starten. Ook het brede publiek kan je steunen als je bijvoorbeeld een crowdfundingactie op poten zet. Ten slotte moedigt de overheid beginnende ondernemers ook aan met allerlei subsidies en steunmaatregelen.

Tip 4: Ken je boekhouding

Als ondernemer is het belangrijk om je cijfers te kennen. Je kan een boekhouder onder de arm nemen om je financiƫn in kaart te brengen of je kan zelf het heft in eigen handen nemen. Hoe dan ook is het noodzakelijk om op de hoogte te zijn van het financiƫle reilen en zeilen van je onderneming. Welke kosten maak je? Hoe zit het met je inkomsten? Waar kan je misschien besparen? Of waar kan je meer winst maken? Zonder al deze kennis is het moeilijk om goede zakelijke en financiƫle beslissingen te nemen.

Zie je het niet zitten zelf je boekhouding op te stellen, maar wil je wel je financiƫn begrijpen? Misschien is onze cursus Meepraten met de boekhouder dan wel iets voor jou. En als je toch liever jouw boekhouding zelf regelt, kan je natuurlijk ook onze opleiding Praktijkcursus Boekhouden volgen.

Tip 5: Vraag financieel advies

Een eigen onderneming opstarten is geen fluitje van een cent. Elke startende ondernemer die jou is voorgegaan heeft vast heel wat (financiƫle) ups en downs gekend. Goede raad is dan ook meer dan welkom. Niet alleen bij Syntra zijn er heel wat opleidingen rond financiƫle topics te vinden. Er zijn ook heel wat organisaties zoals Vlaio of Unizo die advies geven aan beginnende ondernemers. Ook op LinkedIn of in je kennissenkring kan je andere ondernemers om tips en advies vragen. Heel wat van de informatie die je online kan vinden, is bovendien gratis. Met andere woorden: durf te vragen!

Heb je nood aan meer ondersteuning?
Doe beroep op onze Starterscoach en volg een Start Me Up-traject, afgestemd op jouw maat.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Aan de slag met video en videomarketing

Wist je dat meer dan 60% liever kijkt naar beeld dan tekst, YouTube de tweede grootste zoekrobot is na Google en meer dan een half miljoen mensen dagelijks video kijkt op Facebook? In 2023 zal het belang van video enkel nog toenemen.

De 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB
Artikel

De 10 populairste opleidingen van 2022

Een overzicht van de 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB, gebaseerd op het aantal inschrijvingen.

Artikel

Hoe onze docent van de 'opleiding creatief schrijven' romanschrijfster werd.

Lore Mutsaers, docent van de opleiding creatief schrijven, legt uit hoe ze romanschrijfster is geworden. Al haar eigen ervaringen steekt ze nu in deze praktijkgerichte opleiding.

Artikel

Aan de slag in HR of Payroll

Syntra AB biedt verschillende opleidingen aan op het vlak van HR en payroll. Wil je jouw kennis uitbreiden of starten in een job in deze boeiende sector, dan geven onze docenten je alle kennis die je nodig hebt.