Baat je eigen webshop uit met WooCommerce?

Je eigen webshop uitbaten met WooCommerce?

WooCommerce is het e-commerce platform van WordPress. Net als WordPress – intussen het meest populaire programma voor de aanmaak en het beheer van websites, is WooCommerce een veel gebruikte software: bijna 40 % van alle online winkels werken intussen met WooCommerce. 

Heb je al een WordPress website? En heb je plannen om een webshop te runnen? Dan is het een kleine maar logische stap om de WooCommerce plugin te installeren. Zodat je meteen succesvol aan de slag kan.

Maar is het allemaal wel zo eenvoudig? Wat zijn de voordelen van WooCommerce? En zijn er ook nadelen?

WooCommerce is gebruiksvriendelijk

Het belangrijkste voordeel van WooCommerce? Je kan het heel eenvoudig installeren. Het is een plugin van WordPress die je via dit programma kan downloaden. Eens je de plugin geïnstalleerd hebt, kan je aan de slag met je webshop!

Niet alleen het installeren is eenvoudig: ook de backend van WooCommerce is erg handig en eenvoudig te gebruiken. In tegenstelling tot andere e-commerce platformen zoals bv. Magento heeft WooCommerce een korter leerproces. Zodat je sneller kan beginnen met de bouw van je webshop. Van zodra dat je webshop actief is, gaat het management van je bestellingen in je webshop veel vlotter via WooCommerce.

WooCommerce is een Open source systeem

Een Open Source systeem houdt in dat veel ontwikkelaars aan het systeem werken en bijdragen tot de ontwikkeling ervan. Hierdoor worden er veel WooCommerce plugins gemaakt. Als je zelf functionaliteiten zou willen bouwen, zou het best wel kunnen dat die al eens gemaakt werden door andere gebruikers en dat het volstaat om deze gewoonweg te downloaden en te installeren. Dat spaart je een pak werk.

Wil je toch nog een nieuwe toepassing in je webshop stoppen? En bestaat deze nog niet? Dan kan je eenvoudig een WooCommerce plugin (laten) bouwen.

Een WooCommerce-webshop is makkelijk te vinden

Het CMS-systeem van WordPress baseert zich op content en is een SEO-vriendelijke toepassing. Er zijn meerdere SEO-plugins beschikbaar die ervoor zorgen dat je WooCommerce-webshop goed scoort in de diverse zoekmachines.

Heb je al een WordPress-website? Maak dan een WooCommerce-webshop als onderdeel van je website. Op die manier kan je ook nog een blog bijhouden. Door een blog met de juiste en vooral relevante content toon je dat je de nodige expertise in huis hebt over de producten of de diensten die je verkoopt.  Deze relevante content is ook de basis om gevonden te worden in de zoekmachines.

 

Maatwerk of standaard?

Je maakt je WooCommerce webshop zo ingewikkeld of makkelijk als je zelf wilt. Net zoals bij een WordPress website kan je bij een WooCommerce webshop er ook voor kiezen om gebruik te maken van thema’s. Dat maakt het eenvoudig als je niet zo handig bent in het gebruik van codetaal. De indeling van deze thema’s werd door de vele makers van WooCommerce ontwikkeld waardoor je in principe enkel nog je content en je producten moet toevoegen. 

Heb je toch specifieke wensen? Dan is het misschien toch handiger om een WooCommerce webshop te laten bouwen. Je bent dan niet beperkt tot de thema’s en de templates van WooCommerce zodat je verder kan gaan qua opmaak en gebruiksmogelijkheden.  

WooCommerce is snel

Vandaag de dag moet het laden van websites en webshops zeer snel gaan. Als een bezoeker op je site of in je shop langer dan 2 seconden moet wachten alvorens ze geladen wordt, is de kans zeer groot dat hij de pagina verlaat of het koopproces afbreekt.

WooCommerce is een heel licht en daardoor zeer snel programma. Uiteraard is het platform niet alleen bepalend voor de snelheid van uw webshop. Ook de grootte en de hoeveelheid van de data, de beelden enz. hebben hierop uiteraard invloed. Net als de hosting en de manier waarop de webshop werd gebouwd.

En zijn er ook valkuilen?

Hou WooCommerce beperkt tot kleine en middelgrote webshops

Wil je heel veel producten verkopen op meerdere webshops tegelijkertijd, een webshop die internationaal gaat en dus meertalig moet zijn of wil je koppelingen doorvoeren met je kassa-, CRM- of andere ERP-systemen? Dan is WooCommerce niet het juiste e-commerce platform. Dan is het verstandiger om in zee te gaan met Magento. Dit platform geeft je meer mogelijkheden voor het beheer van meerdere shops, in meerdere talen en is sterker in de koppeling met andere programma’s of toepassingen.

Zorg voor de juiste hosting

Ook al worden ze aan elkaar gekoppeld, toch is een WooCommerce-webshop toch wel iets anders dan een WordPress-website. Zo moet een webshop veel meer filters, query’s of zoekopdrachten verwerken dan een website. Een webshop moet dus voortdurend meer data opvragen, waardoor ze een krachtigere en snellere hosting vraagt dan een gewone website met content en foto’s. De cachetechnieken van je webshop en de hostingomgeving moeten dan ook goed ingericht zijn zodat alle gevraagde info, snel en juist geladen worden. Zodat je potentiële klant niet ongeduldig wordt.

Wil je meer weten over WordPress-WooCommerce?

Tijdens de nieuwe interactieve training WordPress - WooCommerce, die op 25 april start in onze Campus Antwerpen (Berchem) en op 15 mei in onze campus Mechelen, overloopt onze docent Bart Van Deuren alle aspecten van dit knappe programma. Zodat je snel aan de slag kan met je eigen webshop!

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

E-mailmarketing is not dead. Leve e-mailmarketing!

Het lijkt wel of online marketing in de hoek zit waar de klappen vallen. Sommige marketeers of zaakvoerders trekken het nut van e-mailmarketing in twijfel en poneren stellingen als: "Mensen lezen geen mails meer” of “Je mag niet meer mailen omwille van GDPR".

Artikel

Leer games maken in Unity bij Syntra AB

2017 was het eerste jaar waarin de game-industrie door de magische grens van de 100 biljoen dollar ging. Voor 2018 verwacht men een groei van 13.3% tegenover 2017 naar een totaal van 137.9 biljoen dollar. 

Artikel

Welk Adobe programma heb jij nodig?

Bij Syntra AB kan je terecht voor een hoop praktijkgerichte Adobe-opleidingen. Heb je interesse in videobewerking? Of wil je misschien liever aan de slag als grafisch vormgever? We geven hieronder alvast een overzichtje van de verschillende programma’s uit de Creative Cloud, zodat jij makkelijk kan zien wat je nodig hebt.
 

Artikel

5 tips om de conversie van je website te verhogen

Het conversiepercentage van een website (het aantal bezoeken dat uitmondt in een actie) is zowat de graadmeter voor het succes van een site. Een positieve evolutie van het conversiepercentage zorgt direct voor meer resultaat, zonder dat daarvoor meer bezoekers moeten worden gevonden. Er zijn heel wat manieren om de conversie van je site te beïnvloeden. Docent Lieven Van De Velde somt er hier 5 op.