Loopbaanbegeleiding bij Syntra AB: maak werk van je toekomst.

Loopbaanbegeleiding bij Syntra AB: maak werk van je loopbaan

Wist je dat Syntra AB ook een erkend centrum is voor loopbaanbegeleiding? Michel Commerman twijfelde niet en schreef zich meteen in.

Wat was de aanleiding om je in te schrijven voor loopbaanbegeleiding bij Syntra AB?

‘Ik ben interieurarchitect van opleiding. Dan ben ik in de standenbouw terecht gekomen, waar ik vooral werkte voor allerlei beurzen. Daarna ben ik doorgegroeid als project manager in de sector van de indoor pretparken, waar ik in landen als China en Dubai gewerkt heb.

Tot voor kort was ik aan de slag bij de Zoo van Antwerpen. Maar helaas, toen kwam Covid en vielen alle projecten stil. Ik ben lang op zoek geweest naar werk, wat voor mij een vreemde situatie was. Ik was het namelijk altijd gewoon dat mensen zelf naar mij kwamen met opdrachten. Mijn laatste sollicitatiebrief dateert volgens mij van 1986 (lacht). Dat maakte ook dat ik totaal geen ervaring had met het klassieke sollicitatiegesprek. Als je wordt gevraagd voor een opdracht is dat uiteraard een heel andere dynamiek dan dat je zelf ergens moet proberen binnen te raken.

Ik heb een A2-bouwdiploma, dus ik solliciteerde vooral bij grote bouwbedrijven en aannemers. Voor mij was dat geen vreemde wereld, maar veel recruiters trokken natuurlijk wel hun wenkbrauwen op als ik aankwam met een CV vol pretparkprojecten.

Na zo’n jaar vruchteloos zoeken, kreeg ik een mail van Syntra AB waarin stond dat ik vanaf 40 euro al loopbaanbegeleiding kon volgen, dus besloot ik om het eens te proberen. Dat leek me een buitenkans en zo ben ik bij Brigitte terecht gekomen. Dat was een bijzonder interessant parcours, waarin zowel ikzelf als mijn CV grondig werden doorgelicht.’

Michel Commerman

Hoe verliep de loopbaanbegeleiding voor jou?

‘Brigitte stelt tijdens de loopbaanbegeleiding heel eenvoudige, pertinente vragen die je goed doen nadenken over jezelf en hoe je overkomt tijdens een sollicitatiegesprek. Ik was het wel gewend om mezelf en mijn project te verkopen aan potentiële klanten als ik zelf werd gevraagd. Maar als een recruiter de klassieke vraag stelt om drie sterke en drie zwakke punten van mezelf te geven, had ik daar niet meteen een antwoord op, omdat ik dat nog nooit had moeten doen.

Daarnaast was er ook nog een persoonlijkheidstest, met een vragenlijst die bepaalt wat voor type je bent. Ben je eerder een leider, een diplomaat of een ander type. In mijn geval was de test redelijk accuraat. Natuurlijk geldt voor zowel de test als het hele gesprek dat je compleet eerlijk moet antwoorden, anders zal je er weinig aan hebben.’

Zou je de loopbaanbegeleiding bij Syntra AB aanraden?

‘De loopbaanbegeleiding bij Syntra AB is wat mij betreft een absolute aanrader en ik heb zelfs al een vriend en mijn broer aangespoord om het ook te doen. De instapdrempel is zeer laag en je komt buiten met een hoop concrete tips. Hoe scherp je je sollicitatiebrief aan, hoe zet je jezelf beter in de markt en ken je jezelf wel goed genoeg? Allemaal dingen waar mensen dikwijls niet mee bezig zijn tot het effectief moet en dan is het fijn om daarin begeleid te worden. Wie weet komen er zelfs jobs of sectoren naar boven waar je tot hier toe nog nooit over nagedacht had.

Ik was absoluut van plan om het traject verder te zetten, maar ondertussen bleef ik natuurlijk solliciteren. Kort na de eerste gesprekken met Brigitte had ik twee nieuwe opdrachten beet om mijn tanden in te zetten. Zelf heb ik dus intussen geen loopbaanbegeleiding meer nodig, maar ik kan het nog steeds van harte aanbevelen.’

Ook zin om werk te maken van je toekomst?

Schrijf je nu in voor loopbaanbegeleiding

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Aan de slag in HR of Payroll

Syntra AB biedt verschillende opleidingen aan op het vlak van HR en payroll. Wil je jouw kennis uitbreiden of starten in een job in deze boeiende sector, dan geven onze docenten je alle kennis die je nodig hebt.

19mei

Event

Online infoweken vanaf 19 mei

Twee keer per jaar organiseren we infomomenten en online infoweken. Gedurende 2 weken kan je vragen stellen, chatten met medewerkers en docenten. Vragen? We helpen jou verder! Nog niet zeker welke opleiding bij je past? Doe de test!

Artikel

Knelpuntberoepen: zeker van werk

Leer gegeerde knowhow en doe kennis op met doelgerichte trainingen. Zet jezelf op de arbeidsmarkt door opleidingen en ga aan de slag in een knelpuntberoep.

Artikel

Welke Adobe-opleiding heb jij nodig?

Bij Syntra AB kan je terecht voor een hoop praktijkgerichte Adobe-opleidingen. Heb je interesse in videobewerking? Of wil je misschien liever aan de slag als grafisch vormgever? We geven hieronder alvast een overzichtje van de verschillende programma’s uit de Creative Cloud, zodat jij makkelijk kan zien wat je nodig hebt.