koeltechnieker

Opleiding koeltechniek: stap in de innovatieve sector van climatisatie

De sector van koeltechniek is volop in beweging. De vraag naar koelsystemen blijft groeien zowel op de private markt als in de industrie. Wie instapt in de opleiding koeltechniek kiest voor een innovatief, technisch beroep waar zeer veel vraag naar is. Koeltechniekers beleven dan ook gouden tijden.

Oorzaken stijgende vraag koeling

De strenge isolatienormen, met dikke isolatie in muren, vloeren en daken, zorgen voor oververhitting. In goed geïsoleerde woningen is het niet evident om de temperatuur naar beneden te krijgen omdat de warmte gevangen zit in een luchtdichte woning. We beginnen ook de klimaatopwarming te voelen waardoor koelinstallatiebedrijven in warme zomers de vraag naar airco’s niet meer kunnen bijhouden. Ook in de industrie groeit de vraag naar een betere koeling die minder verbruikt. Denk aan toepassingen in de voedingsindustrie, de pharmasector, de productie van staal, chemische producten en plastics, steeds groter wordende datacenters… De stijgende energiekosten en strengere regelgeving dwingt de industrie om performante en milieuvriendelijkere koeling te gebruiken.

Koeling met warmtepompen

Luchtwarmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen. Deze milieuvriendelijke technologie wordt meer en meer toegepast in nieuwbouw om oververhitting in huizen te voorkomen. De CO2-uitstoot is laag met weinig energieverbruik omdat het merendeel van de energie (warmte) uit de buitenlucht wordt gehaald, zelfs bij koud weer. Bij warme temperaturen verloopt het proces omgekeerd: de warme lucht wordt dan van binnen afgevoerd naar buiten. Warmtepompen laten het E-peil van je woning ook zakken met enkele punten.

Koeling en impact op het milieu

Koeling zorgt mee voor de opwarming van de aarde door het gebruik van chemische koelmiddelen met een CO2-footprint. Bedrijven kunnen nog heel wat milieuwinst boeken, er bestaan reeds milieuvriendelijkere alternatieven maar deze zijn vandaag de dag amper in de handel te vinden en hebben een meerkost van 50% tegenover een standaard koelinstallatie. Lekken hebben een enorme negatieve impact op de opwarming. Het voorkomen van lekken door goed opgeleide koeltechniekers, een correct onderhoud en het gebruik van de juiste koelmiddelen zijn essentieel voor de bescherming van het klimaat.

“In 2015 werd bij één op de drie van de 150 gecontroleerde koelinstallaties, een relatief lekverlies vastgesteld dat de maximaal toelaatbare grens van 5% overschreed. Een andere veel voorkomende tekortkoming bij bedrijven met koelinstallaties was het niet of onvoldoende uitvoeren van periodieke lekdichtheidscontroles. “ Bron afdeling Milieu-inspectie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE)

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
De 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB
Artikel

De 10 populairste opleidingen van 2022

Een overzicht van de 10 populairste opleidingen van 2022 bij Syntra AB, gebaseerd op het aantal inschrijvingen.

Opleiding KNX bij Syntra AB
Artikel

Word domotica-professional met de gecertificeerde opleiding KNX

Wie zich verder wil specialiseren in domotica kan bij Syntra AB terecht voor de opleiding KNX. Onze docent Kurt Vermeylen, gecertificeerd KNX Tutor, schijnt zijn licht over ons aanbod, de mogelijkheden en wat je mag verwachten.

sturing domotica
Artikel

KNX domotica: standaard in home automation

KNX is het protocol voor automatisering compatibel met EIB-installaties. Het combineert alle mogelijke Smart-Home oplossingen zoals slimme airco & verwarming, verlichting, ventilatie, zonwering, audio & multimedia, beveiliging, branddetectie, energiemeters, toegangscontrole en consumentenelektronica.

gasvormige brandstoffen
Nieuws

Vernieuwd labo installatietechnieken bij Syntra Mechelen nu erkend voor GI én GII

Het vernieuwde labo installatietechnieken van Syntra AB campus Mechelen is door het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid erkend voor de opleidingen Erkend Technicus Gasvormige Brandstoffen GI en GII.