
"Premier Michel en bedankingskaartjes… de uitdagingen van een medisch secretariaat"
Tijdens de info-avond op de Syntra-campus in Leuven, gaf Huguette De Boey met plezier uitleg over de opleiding Medisch secretaresse. Het leuke aan zo’n babbel is dat je tegelijk kennismaakt met de mens, de docent die jou tijdens de opleiding zal begeleiden. En dat je de sprankel in haar ogen ziet terwijl ze haar verhaal doet.
Doorheen heel de cursus besteden we veel aandacht aan de discretie en vertrouwelijkheid

Wat is er zo specifiek aan deze opleiding?
“Allereerst krijg je alles mee over de organisatie van een medisch secretariaat en de taken waar je mee te maken hebt: onthaal, telefoon, afspraken maken, dossiers opvolgen, maar ook wat de courante onderzoeken inhouden… Het gebeurt immers regelmatig dat mensen vragen of ze er ongemakken of pijn bij zullen ondervinden. Jij bent degene die hen op hun gemak kan stellen. Ook de belangrijkste medische termen moet je kennen om bv. dossiers goed te beheren en met dokters te communiceren. Tijdens het tweede jaar gaan we ook dieper in op de RIZIV-reglementering, de structuur van de sociale zekerheid…”
Wat als…
“Een zeer belangrijk aandachtspunt in het hele verhaal is de deontologie. Doorheen heel de cursus besteden we veel aandacht aan de discretie en vertrouwelijkheid. Stel dat je premier Michel in het ziekenhuis tegenkomt, mag je dat thuis vertellen? Niet als jij in dat ziekenhuis aan het werk bent. Wel als je er als bezoeker bent. Dat is een zeer belangrijk verschil.”
Carrièreswitch
De keuze om aan het werk te gaan in een medisch secretariaat, neemt niet iedereen meteen na de schoolbanken. Ook mensen die al wat werkervaring hebben, voelen zich geroepen. Zo iemand is ook Huguette. Ze studeerde scheikunde en kwam in het bedrijfsleven terecht. Daar werkte ze 17 jaar, tot op directieniveau. “Ik kreeg te maken met reorganisaties, waar we mensen vooral als cijfers moesten zien. Mijn man was arts en ik besloot het bedrijfsleven te laten voor wat het was. Ik ging werken op het secretariaat van de dienst neurologie. Een totale omwenteling, want ik was gewend om anderen te vragen dingen voor mij te doen, nu moest ik zelf de handen uit de mouwen steken. Emotioneel was het ook best zwaar, want elke dag kreeg ik te maken met mensen die hulp vroegen. Ik heb ernstig zieke kinderen gezien, mensen die boos waren. Daar moest ik mee leren omgaan. Maar het persoonlijke contact gaf me ontzettend veel voldoening en ik deed het zeer graag.”
Bedankingskaartjes
Met jaren aan ervaring als medisch secretaresse op zak, begeleidt Huguette vandaag de cursisten Medisch secretariaat bij Syntra in Leuven. Ze doorspekt haar lessen met praktijkvoorbeelden, dingen die ze zelf heeft meegemaakt. “Het zijn de verhalen die cursisten meedragen. Ze denken eraan terug wanneer ze zelf in de praktijk staan en de situaties herkennen. Ik ontvang regelmatig bedankingskaartjes, waarop ze vertellen dat mijn voorbeelden heel waardevol zijn voor wat ze zelf meemaken.”
Aan het eind van de opleiding zoeken de cursisten een stageplek. In de ziekenhuiswereld heeft de opleiding een zeer goede reputatie. “Gasthuisberg in Leuven biedt onze cursisten graag stageplaatsen aan, maar ook UZ Antwerpen. Onlangs hadden we iemand die haar stage startte in Lier. En dan is er nog het Medisch Centrum Huisartsen (MCH) dat elk jaar stagiairs verwelkomt. Heel vaak krijgen de stagiairs nadien een echte job aangeboden.”