opleiding projectmanagement

Projectmanagement: hordenlopen en obstakels nemen

De opleiding projectmanagement legt de fundamenten van een goed project: planning, budgetbeheer, conflichtbeheersing en efficiënt vergaderen. Hands-on training van 4 sessies.

Al zo’n 10 jaar is Ruben Persoone docent bij Syntra. Dé klassieker onder zijn cursussen gaat over de grondslagen van projectmanagement. Daarnaast is hij ook populaire docent van opleidingen in Changemanagement, Scrum, Lean Management en Prince 2. Opleidingen waarbij je misschien vooral denkt aan dure woorden en de zogeheten ‘hard skills’. Ruben leert je dat het vooral zaak is van gezond verstand.

De projectmanager in elk van ons

Projectmanagement is hordenlopen, obstakels nemen, van jezelf aanvaarden dat je fouten gaat maken.
In de training Grondslagen van projectmanagement krijg je een compleet overzicht van de fundamenten van een goed project. We gaan in op competenties als planning en budgetbeheer, maar ook conflictbeheersing en efficiënt vergaderen komen aan bod.

‘Naast de hard skills (meetbare vaardigheden, systemen en technieken) wijs ik jou op de projectvaardigheden die je gebruikt in het leven. Bijvoorbeeld; je wil met het gezin op vakantie, de een verkiest het strand, de ander wil skiën. Je overlegt, bekijkt de financiën, maakt keuzes en regelt alles. Of nog: door corona zijn veel mensen begonnen aan de verbouwing of verfraaiing van huis en tuin. Je houdt rekening met je kroost, werkt met vakmensen en leveranciers … dat is stakeholdermanagement!’

Bij projectmanagement op het werk is de hiërarchie, de budgetten en de impact wezenlijk verschillend. Je krijgt een mandaat om mee te gluren onder de motorkap. ‘Soms moeten gewaardeerde werknemers plots hun collega’s aansturen. Achteraf zijn ze terug gewoon collega’s. Leiderschap gaat altijd over vertrouwen. En het vraagt om een goed kader.
In mijn trainingen vertaal ik de kennis uit frameworks naar praktijkgerichte modellen en cases. Je hoeft geen academicus te zijn om aan projectmanagement te doen. Ik ben een professional die zich op de praktijk richt van mijn deelnemende cursisten.’

Je hoeft geen academicus te zijn om projecten te trekken’

Projectmanagement voor nieuwe denkpistes

‘In de sessies creëer ik een kader, het is de meest veilige omgeving voor mensen om te vertellen hoe het er bij hen aan toe gaat. Zo krijg je info en reacties uit een volledig andere hoek. Mensen zijn gewoontedieren, we werken volgens systemen en procedures omdat we het zo geleerd en altijd zo gedaan hebben. Maar intuïtief weten we wel dat het beter kan. Vrijuit kunnen praten, brengt beweging in het denken. Lanceer ideeën, ga sparren. Je moet geloven dat je het kunt. Ik schud graag aan de boom, ik ‘stretch’ je gedachten, en haal de angst weg dat alles buiten je comfortzone een mijnenveld is.’

Bedrijven moeten schakelen

Projectmanagement, leiderschapsmodel en klantrelatie veranderen!
Elk bedrijf zoekt naar slagkracht, mensen zoeken naar betekenis. Bij zowel scrum, lean management als changemanagement is de vraag: waar willen we naartoe? Wat is onze identiteit? Bedrijven moeten kiezen, omdat mensen kiezen: wie ze willen zijn en waar ze willen bijdragen.
Organisaties moeten mee schakelen omdat hun omgeving constant verandert. Opleidingen over nieuwe managementtechnieken laat zien wat er anders en beter kan. ‘Waarom hebben wij zo’n berg papier voor iets dat zo eenvoudig is?’

Bij Syntra vind je managementcursussen die de vertaalslag maken naar de werkvloer. Geen zware academische modellen, maar expertise uit het werkveld, gestoeld op vakkennis en getest in de praktijk.
Onze docenten geven jou de nodige inzichten en hefbomen waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Aan de slag in HR of Payroll

Syntra AB biedt verschillende opleidingen aan op het vlak van HR en payroll. Wil je jouw kennis uitbreiden of starten in een job in deze boeiende sector, dan geven onze docenten je alle kennis die je nodig hebt.

19mei

Event

Online infoweken vanaf 19 mei

Twee keer per jaar organiseren we infomomenten en online infoweken. Gedurende 2 weken kan je vragen stellen, chatten met medewerkers en docenten. Vragen? We helpen jou verder! Nog niet zeker welke opleiding bij je past? Doe de test!

Artikel

Knelpuntberoepen: zeker van werk

Leer gegeerde knowhow en doe kennis op met doelgerichte trainingen. Zet jezelf op de arbeidsmarkt door opleidingen en ga aan de slag in een knelpuntberoep.

Artikel

Welke Adobe-opleiding heb jij nodig?

Bij Syntra AB kan je terecht voor een hoop praktijkgerichte Adobe-opleidingen. Heb je interesse in videobewerking? Of wil je misschien liever aan de slag als grafisch vormgever? We geven hieronder alvast een overzichtje van de verschillende programma’s uit de Creative Cloud, zodat jij makkelijk kan zien wat je nodig hebt.