Een syndicus staat sterk in zijn schoenen

Sta jij als syndicus sterk in je schoenen?

De vastgoedsector boomt nog steeds. Maar door de schaarsheid van bouwgronden wordt er nog meer in de hoogte gebouwd. Nog meer appartementen dus of gebouwen waar de bewoners dicht bij elkaar leven en een aantal ruimten moeten delen. 

In appartementen of andere gebouwen met meerdere eigenaars onder eenzelfde dak, is men wettelijk verplicht om een syndicus aan te stellen. Ook al zijn er maar twee verschillende eigenaars van panden in het bewuste gebouw.

De minimumactiviteiten van de syndicus zijn bij wet geregeld. De syndicus is verantwoordelijk voor de organisatie en het bij elkaar roepen van de algemene vergadering van mede-eigenaars. De beslissingen die tijdens deze vergadering worden genomen, worden uitgevoerd door de syndicus. Een goede syndicus moet geduldig en flexibel zijn. Hij of zij wordt is immers het eerste aanspreekpunt bij problemen in of aan het gebouw. Daarom moet je als syndicus ook sterk in je schoenen staan, zowel op sociaal als verbaal vlak. Je brengt de juiste boodschap over en je bemiddelt bij mogelijke geschillen.

Het is echter een job met veel vrijheid en zelfstandigheid. Een job die ook constant evolueert, alleen reeds door de steeds wijzigende wetgeving.

 

Een witte raaf in een mannenwereld

Stephanie Dedecker werkt als syndicus. Een drukke job, inclusief gemiddeld twee avondvergaderingen per week, combineren met een gezinsleven is niet altijd evident. “Toch mag dat geen alibi zijn om het niet te proberen als syndicus. Met een goede organisatie en een gestructureerde agenda is veel mogelijk.
 
Beheer van gebouwen maakte al een beperkt onderdeel uit van mijn opleiding tot vastgoedmakelaar bij Syntra AB. Ik had al twee jaar ervaring als rentmeester, de tussenpersoon tussen eigenaar en huurder. Een spontane sollicitatie opende voor mij deuren om als syndicus aan de slag te gaan, maar het is pas in de praktijk dat je de knepen van het vak leert.”
 
Stephanie ervaart haar job als zeer intensief maar ze haalt er ook veel voldoening uit. Haar taken als syndicus worden complexer, ze wordt geconfronteerd met alle soorten problemen. Verzekeringskwesties, bouwkundige problemen, conflicten tussen bewoners, herstellingen in gangen ed.: ze passeren allemaal de revue. “Ik ben nu bijna drie jaar technisch beheerder en dat betekent dat ik het aanspreekpunt ben voor de mede-eigenaars voor wie wij werken. Soms gaat het om banale, ‘vreemde’ of ingewikkelde zaken en dan is het aan ons om dit te filteren. Klantvriendelijkheid is een must, een verkeerd woord kan tegen jou gebruikt worden. Ik neem de problemen ter harte maar ik neem ze niet mee naar huis.”
 

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels

25mei

Event

Online infoweken vanaf 25 mei

Van 25 mei tot 4 juni organiseren we opnieuw onze online infoweken. Gedurende 2 weken kan je vragen stellen, chatten met medewerkers en docenten. Je kan ook inschrijven op onze gratis webinars. Niet te missen! Vragen? We helpen jou verder! Nog niet zeker welke opleiding bij je past? Doe de test!
 

Schrijf je in voor gratis online infosessies

Artikel

Top 10 opleidingen januari 2021

Mensen hebben meer dan ooit goesting om een opleiding of herscholing te volgen. Check hier onze top 10 opleidingen van januari 2021!

tips vastgoedfotografie
Artikel

Vastgoedfotografie: tips om panden in de kijker te zetten

Vrijwel alle kandidaat-kopers of huurders starten hun zoektocht op het internet met een aanbod van honderden panden. Met vastgoedfotografie zorg je voor goede foto's die opvallen, de interesse prikkelen en de sfeer in een woning zetten.

Interieurstylist
Artikel

Met vastgoedstyling een huis of appartement sneller verkopen

Veel kandidaat-kopers of huurders zijn op zoek naar een pand waarmee ze een klik hebben, met vastgoedstyling kan je de kans op die klik groter maken. De aankoop van een huis of appartement is een zaak van het hoofd én het hart.