barista

Start je eigen koffiebar

De koffiebars rezen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ondertussen is deze markt matuurder geworden. De hobbyisten gaan er stilaan uit. Bij het runnen van een rendabele koffiebar komt meer kijken dan lekkere koffie en socialisen met klanten. 

Het succes van de koffiebar

Ondanks de toename is er geen overkill aan koffiebars. Dit concept spreekt dan ook een brede bevolkingslaag aan. Het succes kent 2 belangrijke verklaringen.

  • sociale functie
    De koffiebar heeft voor een stuk de plaats van een café ingenomen en is een ontmoetingsplaats voor mensen. Het groeiend aantal singles versterkt dit nog.
  • belevenis aan een kleine prijs
    Een kopje koffie is betaalbaar, de meerprijs voor het perfecte kopje met schuimlaag of gebakje in de juiste omkadering betalen we er graag bij. Het is een vorm van luxe die je je elke dag kan veroorloven.

De opleiding Opstarten van een koffiebar is een SCA-training, goed voor 10 punten voor je internationaal koffiediploma. In deze cursus behandelen we verschillende aspecten die bij het runnen van een koffiehuis komen kijken zoals recepturen, het financieel plan, de inrichting optimaliseren voor een vlotte service, klantenservice en hygiëne.

Proef van het koffie-dna van Ellen Goormans, ervaren barista en SCA-trainer, werkzaam bij Cuperus koffie in Antwerpen.

 

Barista opleiding

Heb je een passie voor het zwarte goud ? Dat is alvast een goed begin om je eigen koffiebar te openen. In de opleiding Barista leer je verschillende soorten koffies te zetten. Ook koffiebranden en het degusteren met het herkennen van de verschillende aroma's komt aan bod. Je krijgt zelfs een stukje geschiedenis over de koffieboon.

Je kan opteren voor de Barista-SCA opleiding als je een erkend koffiediploma wil behalen. Het Coffee Skills Program van SCA laat je toe om het opleidingstraject te volgen dat best aansluit bij jouw wensen.

Inhoud links

Soorten koffies

Espresso: fijngemalen koffie die onder hoge druk wordt geperst en in een klein kopje wordt geserveerd

Dubbele expresso: 2 shotjes espresso in één kopje, ook "doppio" genoemd

Macchiato: laagjeskoffie met espresso, gestoomde melk en schuim; de evenredigheid van de drie bestanddelen is belangrijk

Ristretto: espresso met de helft minder water

Americano: heet water met een espressoshotje erop gegoten

Inhoud rechts

Caffe latte: espresso met gestoomde melk en microschuim

Cappucino: een soort café latte maar dan met meer schuim en een topping van chocolade of cacao; wereldwijd de bestverkochte koffie in koffiebars

Mokka: mix tussen cappuccino en warme chocolademelk

Affogato: dessertkoffie met een bolletje vanille-ijs in een enkel of dubbel shotje espresso

Wil je de technieken aanleren om met geschuimde melk decoratieve ontwerpen te maken in een cappuccino of caffé latte ? Schrijf je dan in voor de cursus Latte art (1 avond).

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels

25mei

Event

Online infoweken vanaf 25 mei

Van 25 mei tot 4 juni organiseren we opnieuw onze online infoweken. Gedurende 2 weken kan je vragen stellen, chatten met medewerkers en docenten. Je kan ook inschrijven op onze gratis webinars. Niet te missen! Vragen? We helpen jou verder! Nog niet zeker welke opleiding bij je past? Doe de test!
 

Schrijf je in voor gratis online infosessies

sofie vanrafelghem
Artikel

Leer alles over bieren met Sofie Vanrafelghem

‘In de hemel is geen bier, daarom drinken wij het hier’ is een leuze die je in veel biercafé’s terugvindt. België is dan ook hét land van de bieren met een grote diversiteit aan biersoorten en een rijke traditie van bierbrouwen die teruggaat tot de middeleeuwen.

25april

Event

Openklasweek voltijdse dagopleidingen (23 - 27 april)

Twijfel je nog aan je studiekeuze? Wil je graag een les bijwonen? Schrijf je in voor de open klasweek. Naast het bijwonen van een les, krijg je die dag ook een antwoord op al je vragen rond studiemogelijkheden, leerinhouden, stages en opleiding in een leerbedrijf.

Nieuws

Week van de slager

Tijdens de Week van de Slager, van 16 tot 22 april, wil de sector jongeren warm maken voor deze veelzijdige en boeiende job. Slager is al enkele jaren erkend als knelpuntberoep door de VDAB en zowel zelfstandigen, supermarkten als vleesverwerkingsbedrijven smeken om goed opgeleid personeel.