barista

Start je eigen koffiebar

De koffiebars rezen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ondertussen is deze markt matuurder geworden. De hobbyisten gaan er stilaan uit. Bij het runnen van een rendabele koffiebar komt meer kijken dan lekkere koffie en socialisen met klanten. 

Het succes van de koffiebar

Ondanks de toename is er geen overkill aan koffiebars. Dit concept spreekt dan ook een brede bevolkingslaag aan. Het succes kent 2 belangrijke verklaringen.

  • sociale functie
    De koffiebar heeft voor een stuk de plaats van een café ingenomen en is een ontmoetingsplaats voor mensen. Het groeiend aantal singles versterkt dit nog.
  • belevenis aan een kleine prijs
    Een kopje koffie is betaalbaar, de meerprijs voor het perfecte kopje met schuimlaag of gebakje in de juiste omkadering betalen we er graag bij. Het is een vorm van luxe die je je elke dag kan veroorloven.

De opleiding Opstarten van een koffiebar is een SCA-training, goed voor 10 punten voor je internationaal koffiediploma. In deze cursus behandelen we verschillende aspecten die bij het runnen van een koffiehuis komen kijken zoals recepturen, het financieel plan, de inrichting optimaliseren voor een vlotte service, klantenservice en hygiëne.

Proef van het koffie-dna van Ellen Goormans, ervaren barista en SCA-trainer, werkzaam bij Cuperus koffie in Antwerpen.

 

Barista opleiding

Heb je een passie voor het zwarte goud ? Dat is alvast een goed begin om je eigen koffiebar te openen. In de opleiding Barista leer je verschillende soorten koffies te zetten. Ook koffiebranden en het degusteren met het herkennen van de verschillende aroma's komt aan bod. Je krijgt zelfs een stukje geschiedenis over de koffieboon.

Je kan opteren voor de Barista-SCA opleiding als je een erkend koffiediploma wil behalen. Het Coffee Skills Program van SCA laat je toe om het opleidingstraject te volgen dat best aansluit bij jouw wensen.

Inhoud links

Soorten koffies

Espresso: fijngemalen koffie die onder hoge druk wordt geperst en in een klein kopje wordt geserveerd

Dubbele expresso: 2 shotjes espresso in één kopje, ook "doppio" genoemd

Macchiato: laagjeskoffie met espresso, gestoomde melk en schuim; de evenredigheid van de drie bestanddelen is belangrijk

Ristretto: espresso met de helft minder water

Americano: heet water met een espressoshotje erop gegoten

Inhoud rechts

Caffe latte: espresso met gestoomde melk en microschuim

Cappucino: een soort café latte maar dan met meer schuim en een topping van chocolade of cacao; wereldwijd de bestverkochte koffie in koffiebars

Mokka: mix tussen cappuccino en warme chocolademelk

Affogato: dessertkoffie met een bolletje vanille-ijs in een enkel of dubbel shotje espresso

Wil je de technieken aanleren om met geschuimde melk decoratieve ontwerpen te maken in een cappuccino of caffé latte ? Schrijf je dan in voor de cursus Latte art (1 avond).

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Nieuws

Erkende Syntra AB-opleidingen voor knelpuntberoepen

Ben je werkzoekend of wil je een carrièreswitch maken waarbij je een grote kans hebt om snel werk te vinden? Dan is een opleiding tot een knelpuntberoep zeker iets voor jou. Ben je graag met voeding of beauty bezig, of heb je liever iets technisch? In ons aanbod vind je vast wat je zoekt.

Nieuws

Week van de slager

Tijdens de Week van de Slager, van 16 tot 22 april, wil de sector jongeren warm maken voor deze veelzijdige en boeiende job. Slager is al enkele jaren erkend als knelpuntberoep door de VDAB en zowel zelfstandigen, supermarkten als vleesverwerkingsbedrijven smeken om goed opgeleid personeel.

Nieuws

Gloednieuwe infrastructuur voor bakkersopleidingen in Antwerpen

Wie houdt er niet van de geur van versgebakken brood en pistolets? Zelfs Vlaams minister Muyters gaf bij de opening van het Bakkersatelier in de Syntra-campus van Antwerpen toe dat de geur van vers brood hem gelukkig maakt.

Artikel

Syntra, pionier in werkplekleren (duaal leren)

De leertijd (ook gekend onder leercontract) is hét systeem van werkplekleren bij uitstek. Jongeren leren de job al doende bij een ondernemer-opleider. Syntra AB gelooft sterk dat het nieuwe ‘duaal leren’ de vervanger zal worden van onze huidige leertijd.