barista

Start je eigen koffiebar

De koffiebars rezen de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ondertussen is deze markt matuurder geworden. De hobbyisten gaan er stilaan uit. Bij het runnen van een rendabele koffiebar komt meer kijken dan lekkere koffie en socialisen met klanten. 

Het succes van de koffiebar

Ondanks de toename is er geen overkill aan koffiebars. Dit concept spreekt dan ook een brede bevolkingslaag aan. Het succes kent 2 belangrijke verklaringen.

  • Sociale functie
    De koffiebar heeft voor een stuk de plaats van een café ingenomen en is een ontmoetingsplaats voor mensen. Het groeiend aantal singles versterkt dit nog.
  • Belevenis aan een kleine prijs
    Een kopje koffie is betaalbaar, de meerprijs voor het perfecte kopje met schuimlaag of gebakje in de juiste omkadering betalen we er graag bij. Het is een vorm van luxe die je je elke dag kan veroorloven.

Barista opleiding

Heb je een passie voor het zwarte goud ? Dat is alvast een goed begin om je eigen koffiebar te openen. In onze opleidingen leer je verschillende soorten koffies te zetten. Ook koffiebranden en het degusteren met het herkennen van de verschillende aroma's komt aan bod. Je krijgt zelfs een stukje geschiedenis over de koffieboon.

Je kan opteren voor de Barista-SCA opleiding als je een erkend koffiediploma wil behalen. Het Coffee Skills Program van SCA laat je toe om het opleidingstraject te volgen dat best aansluit bij jouw wensen.

Soorten koffies

Inhoud links

Espresso: fijngemalen koffie die onder hoge druk wordt geperst en in een klein kopje wordt geserveerd

Dubbele expresso: 2 shotjes espresso in één kopje, ook "doppio" genoemd

Macchiato: laagjeskoffie met espresso, gestoomde melk en schuim; de evenredigheid van de drie bestanddelen is belangrijk

Ristretto: espresso met de helft minder water

Americano: heet water met een espressoshotje erop gegoten

Inhoud rechts

Caffe latte: espresso met gestoomde melk en microschuim

Cappucino: een soort café latte maar dan met meer schuim en een topping van chocolade of cacao; wereldwijd de bestverkochte koffie in koffiebars

Mokka: mix tussen cappuccino en warme chocolademelk

Affogato: dessertkoffie met een bolletje vanille-ijs in een enkel of dubbel shotje espresso

Latte Art

In de opleiding Latte Art leer je technieken om met geschuimde melk decoratieve ontwerpen te maken in een cappuccino of caffé latte. Deze opleiding is "het schuim op de koffie" voor iedere barista.

Slow Coffee & Cold Coffee

In de opleiding Slow Coffee & Cold Coffee leer je alles over het langzame brouwproces van slow coffee. Hier draait het om de techniek van "het opgieten". Het is zoveel meer dan gewoon water door de filter gieten: wat bepaalt de smaak en de aroma's, welke zetwijzen zijn er, wat is de invloed van het soort water?

Je maakt ook kennis met de verfrissende wereld van ijskoffie. Zeggen de termen cold brew, iced cappuccino of iced americano je iets? Leer dan van een professionele barista hoe deze koffies worden gemaakt en hoe ze je aanbod verruimen.

 

Onze opleidingen worden georganiseerd in samenwerking met koffiebranderij Cross Roast en Cuperus Koffie

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
logistiek
Artikel

7 redenen om voor de logistiek te kiezen

De logistieke sector is enorm uitgebreid en daarom kan het soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Toch beschikt de sector over een pak voordelen die het zowel voor jongeren als voor ervaren medewerkers een aantrekkelijke werkplek maken. 

VCA-certificaat: veilig op de werkvloer
Artikel

VCA-certificaat: veilig op de werkvloer

5 goede redenen om je VCA-certificaat te behalen. Kies uit 2 opleidingen bij Syntra AB.
#SafetyFirst

Artikel

Welke Adobe-opleiding heb jij nodig?

Bij Syntra AB kan je terecht voor een hoop praktijkgerichte Adobe-opleidingen. Heb je interesse in videobewerking? Of wil je misschien liever aan de slag als grafisch vormgever? We geven hieronder alvast een overzichtje van de verschillende programma’s uit de Creative Cloud, zodat jij makkelijk kan zien wat je nodig hebt.
 

beroepskosten zelfstandige
Artikel

Beroepskosten zelfstandige: welke zijn fiscaal aftrekbaar?

Beroepskosten voor zelfstandigen zijn legitiem en essentieel om de hoge belastingsdruk in ons land enigszins te verminderen. Als zelfstandige betaal je immers belasting op je winst, niet op de beroepskosten die je maakt om winst te realiseren. Wij checkten met Peter Maginelle, docent en financieel expert enkele 'indianenverhalen' rond beroepskosten.