cadcam

Technisch tekenen met AutoCAD, Revit of SketchUp

Leer technisch tekenen met de beste programma's op de markt. Ontdek de voordelen en verschillen van SketchUp, AutoCad en Revit en maak de juiste keuze.

autocad

AutoCAD

AutoCAD is een product van Autodesk en standaard in de CAD (Computer Aided Design) met meer dan 3.5 miljoen geregistreerde gebruikers. Met dit digitaal tekenbord leer je technisch tekenen in 2D. In Autocad teken je elk element apart, het is een grafische verzameling lagen met gegevens over punten, lijnen en richtingen.

AutoCAD wordt in verschillende technische toepassingen gebruikt zoals architectuur, bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ordening, mechanische techniek en werktuigbouwkunde. De software heeft een open structuur en is gebruiksvriendelijk.

Heb je nood aan een cursus om je op weg te helpen?

In de basiscursus AutoCAD leer je stap voor stap 2D-tekeningen maken, arceren en bemeten maar vooral ook hoe je een technische tekening moet opbouwen om het duidelijk en overzichtelijk te houden. Voorkennis is niet nodig.

Omdat Syntra erkend is als professioneel opleidingscentrum, krijg je van Autodesk een jaar lange gratis educatieve toegang tot AutoCAD. Alle info hierover krijg je in je bevestigingsmail na je inschrijving. 

Naar opleiding AutoCAD

Revit

Revit (BIM Modelleren in 3D)

Revit is sterk opkomende software van Autodesk die is afgestemd op de bouw. Wie actief is in de bouwsector krijgt vroeg of laat met Revit te maken. Revit maakt gebruik van een informatieve 3D-database om uitgebreide en gedetailleerde 3D-ontwerpen te maken geschikt voor BIM (Building Information Modelling). 

Een Revit-ontwerp bestaat niet uit losse elementen maar uit 3D-componenten die productinformatie bevatten waardoor er intelligentie aan het model wordt toegevoegd.  Dit laat de gebruiker toe om ook sterkteberekeningen, energieprestaties en kostenramingen te maken.

Het verschil met Autocad is dat je niet langer enkel bezig bent met technisch tekenen maar ook met bouwen. De 3D-opbjecten zijn gelinkt waardoor een wijziging wordt doorgevoerd op alle gerelateerde plaatsen. Architecten, ingenieurs, installateurs en ontwerpers gebruiken Revit omwille van:

  • de ondersteuning in het gehele bouwproces: van idee tot uitvoering

  • de sterke aansluiting met het echte bouwen

  • de mogelijkheid om met meerdere partners aan één ontwerp te werken

  • de verschillende outputmogelijkheden, naast technische tekeningen ook data voor planning, kostenraming, materiaallijsten

Omdat Syntra erkend is als professioneel opleidingscentrum, krijg je van Autodesk een jaar lange gratis educatieve toegang tot Revit. Alle info hierover krijg je in je bevestigingsmail na je inschrijving. 

Naar opleiding Revit Basisopleiding

Bekijk ook onze andere gespecialiseerde opleiding:

Naar opleiding BIM - Bouwkundig Tekenaar

sketchup

SketchUp

SketchUp Pro is een krachtig en eenvoudig te leren programma voor technisch tekenen én presenteren in 3D. Het tekenen van 3D-objecten is een stuk simpeler dan met CAD-programma’s. Je geniet ontwerpvrijheid door het toevoegen van schaduw of het induwen of uittrekken van 3D-modellen.

SketchUp is dan ook een populair programma om o.a. interieurs, meubels en tuinen te ontwerpen. De aanpasbaarheid van deze tekensoftware is echter beperkt waardoor lastige vormen vaak niet mogelijk zijn.

Niettemin biedt het gebruiksgemak een enorm voordeel voor wie nog geen tekenervaring heeft op pc of niet iedere dag met tekenen bezig is.

Naar opleiding SketchUp

 

Ontwerp je graag tuinen in 2D of 3D, dan is de 'opleiding tuintekenen met SketchUp' ongetwijfeld ook iets voor jou.

Bekijk het volledig aanbod in CAD-CAM met naast korte cursussen in technische tekenprogramma’s ook vakopleidingen tot BIM bouwkundig tekenaar.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Welke Adobe-opleiding heb jij nodig?

Bij Syntra AB kan je terecht voor een hoop praktijkgerichte Adobe-opleidingen. Heb je interesse in videobewerking? Of wil je misschien liever aan de slag als grafisch vormgever? We geven hieronder alvast een overzichtje van de verschillende programma’s uit de Creative Cloud, zodat jij makkelijk kan zien wat je nodig hebt.
 

Artikel

Data science: SQL als jouw geheime wapen

Ontdek de voordelen van SQL om je data en databases te beheren.

Artikel

Leren programmeren bij Syntra AB: Python, Java, C#, PHP, …

Wil jij graag leren programmeren? Goed, want dan ben je bij Syntra AB aan het juiste adres! Yes! Dankzij ons ruim aanbod heb je keuze uit de meest courante programmeertalen en kan je kiezen waar, wanneer (overdag of ’s avonds) en hoelang (enkele sessies, 1 jaar of 2 jaar) je een opleiding volgt. Lekker handig, toch?

hacker
Artikel

Opleiding Cybersecurity - Certified Ethical Hacker (CEH) v12: een unieke training bij Syntra AB.

Strijd mee in de cyberwar en word Certified Ethical Hacker (CEH v12). Schrijf je nu in voor deze erkende 5-daagse opleiding bij Syntra AB in Antwerpen.