cadcam

Technisch tekenen met AutoCAD, Revit of SketchUp

Leer technisch tekenen met de beste programma's op de markt. Ontdek de voordelen en verschillen van SketchUp, AutoCad en Revit en maak de juiste keuze.

autocad

AutoCAD

AutoCAD is een product van Autodesk en standaard in de CAD (Computer Aided Design) met meer dan 3.5 miljoen geregistreerde gebruikers. Met dit digitaal tekenbord leer je technisch tekenen in 2D. In Autocad teken je elk element apart, het is een grafische verzameling lagen met gegevens over punten, lijnen en richtingen.

AutoCAD wordt in verschillende technische toepassingen gebruikt zoals architectuur, bouwkunde, civiele techniek, ruimtelijke ordening, mechanische techniek en werktuigbouwkunde. De software heeft een open structuur en is gebruiksvriendelijk.

Heb je nood aan een cursus om je op weg te helpen?

In de basiscursus Autocad leer je stap voor stap 2D-tekeningen maken, arceren en bemeten maar vooral ook hoe je een technische tekening moet opbouwen om het duidelijk en overzichtelijk te houden. Voorkennis is niet nodig.

Omdat Syntra erkend is als professioneel opleidingscentrum, krijg je van Autodesk een jaar lange gratis educatieve toegang tot AutoCAD. Alle info hierover krijg je in je bevestigingsmail na je inschrijving. 

Naar opleiding Autocad

Revit

Revit (BIM Modelleren in 3D)

Revit is sterk opkomende software van Autodesk die is afgestemd op de bouw. Wie actief is in de bouwsector krijgt vroeg of laat met Revit te maken. Revit maakt gebruik van een informatieve 3D-database om uitgebreide en gedetailleerde 3D-ontwerpen te maken geschikt voor BIM (Building Information Modelling). 

Een Revit-ontwerp bestaat niet uit losse elementen maar uit 3D-componenten die productinformatie bevatten waardoor er intelligentie aan het model wordt toegevoegd.  Dit laat de gebruiker toe om ook sterkteberekeningen, energieprestaties en kostenramingen te maken.

Het verschil met Autocad is dat je niet langer enkel bezig bent met technisch tekenen maar ook met bouwen. De 3D-opbjecten zijn gelinkt waardoor een wijziging wordt doorgevoerd op alle gerelateerde plaatsen. Architecten, ingenieurs, installateurs en ontwerpers gebruiken Revit omwille van:

  • de ondersteuning in het gehele bouwproces: van idee tot uitvoering

  • de sterke aansluiting met het echte bouwen

  • de mogelijkheid om met meerdere partners aan één ontwerp te werken

  • de verschillende outputmogelijkheden, naast technische tekeningen ook data voor planning, kostenraming, materiaallijsten

Omdat Syntra erkend is als professioneel opleidingscentrum, krijg je van Autodesk een jaar lange gratis educatieve toegang tot Revit. Alle info hierover krijg je in je bevestigingsmail na je inschrijving. 

Naar opleiding Revit

Bekijk ook onze nieuwe gespecialiseerde opleidingen:

Revit - Specialisatie Infrastructure

Revit - Specialisatie Families

sketchup

SketchUp

SketchUp Pro is een krachtig en eenvoudig te leren programma voor technisch tekenen én presenteren in 3D. Het tekenen van 3D-objecten is een stuk simpeler dan met CAD-programma’s. Je geniet ontwerpvrijheid door het toevoegen van schaduw of het induwen of uittrekken van 3D-modellen.

SketchUp is dan ook een populair programma om o.a. interieurs, meubels en tuinen te ontwerpen. De aanpasbaarheid van deze tekensoftware is echter beperkt waardoor lastige vormen vaak niet mogelijk zijn.

Niettemin biedt het gebruiksgemak een enorm voordeel voor wie nog geen tekenervaring heeft op pc of niet iedere dag met tekenen bezig is.

Kost software SketchUp Pro 600 euro – gratis testversie

Naar opleiding SketchUp

Gespecialiseerde cursussen SketchUp

Wil je als tuinaannemer je tuinplan mooi presenteren in 3D? Leer er meer over in de cursus Tuintekenen met SketchUp. Ben je actief in duurzaam bouwen? In de cursus SketchUp voor energiedeskundigen en EPB-verslaggevers leer je in een handomdraai 3D-ruimtes te tekenen met berekening van oppervlaktes en volumes.

Bekijk het volledig aanbod in CAD-CAM met naast korte cursussen in technische tekenprogramma’s ook vakopleidingen tot BIM bouwkundig tekenaar of 3D-visualisator.

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

De kracht van stage bij voltijdse dagopleidingen in IT

In onze voltijdse dagopleidingen rond programmeren en netwerk- en systeembeheer, doe je een uitgebreide stage. Ontdek hier alle voordelen van onze aanpak.

Artikel

Top 10 opleidingen januari 2021

Mensen hebben meer dan ooit goesting om een opleiding of herscholing te volgen. Check hier onze top 10 opleidingen van januari 2021!

digital transformation
Artikel

4 mythes over digitale transformatie

Digitale transformatie is zonder twijfel een van de grootste trends van de laatste jaren. Moeten we ons zorgen maken over robots die onze job overnemen? 

Artikel

5 redenen waarom goed UX-design essentieel is

Als UX designer zorg jij ervoor dat gebruikers van websites en apps een vlekkeloze ervaring hebben. Zo zorg je voor meer gebruiksgemak, dat zich meteen vertaalt in meer leads en een hogere omzet.