VCA-certificaat: veilig op de werkvloer

VCA-certificaat: veilig op de werkvloer

5 goede redenen om je VCA-certificaat te behalen. Kies uit 2 opleidingen bij Syntra AB.
#SafetyFirst

Opleiding VCA basis: een must bij technische beroepen

De opleiding VCA basis is geïntegreerd in de programmatie van de technische voltijdse dagopleidingen. Het wordt ook afzonderlijk aangeboden als korte cursus VCA basis van 7 uur.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Het is een certificering die vooral in de bouw, industrie en petrochemie wordt gebruikt en gevraagd. Het VCA-certificaat, of VCA-attest, heeft als doel om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren en het bewustzijn omtrent veiligheid, gezondheid en milieu te vergroten. Daarnaast stellen veel opdrachtgevers en aannemers het hebben van een VCA-certificaat als voorwaarde om opdrachten uit te voeren op hun locaties of projecten.

Bekijk opleiding

5 redenen om je VCA-certificaat te behalen
Veiligheid en gezondheid op de werkplek

Technische beroepen kunnen risicovol zijn vanwege het gebruik van machines, gereedschappen en materialen. Het VCA-certificaat helpt werknemers bewust te maken van potentiële gevaren en risico's op de werkplek, en leert hen hoe ze deze kunnen vermijden en beheersen. Hierdoor worden ongevallen en gezondheidsproblemen voorkomen.

Wettelijke verplichtingen

In veel landen en sectoren zijn er wetten en voorschriften die werkgevers en werknemers verplichten om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren en te onderhouden. Het hebben van een VCA-certificaat kan helpen aantonen dat een bedrijf aan deze wettelijke verplichtingen voldoet.

Risicobewustzijn

Het VCA-certificaat richt zich op het ontwikkelen van risicobewustzijn bij werknemers. Dit betekent dat werknemers leren hoe ze potentiële risico's kunnen identificeren, evalueren en verminderen. Dit komt niet alleen de veiligheid ten goede, maar kan ook de efficiëntie van het werk verbeteren.

Verhoging van de professionele waarde

Voor individuele werknemers kan het behalen van een VCA-certificaat hun professionele waarde verhogen. Het certificaat toont aan dat ze op de hoogte zijn van veiligheidsnormen en dat ze zich inzetten voor een veilige werkomgeving. Dit kan helpen bij het vinden van werk en het bevorderen binnen een organisatie.

Verbeterde bedrijfsreputatie

Voor bedrijven kan het hebben van een VCA-certificaat hun reputatie verbeteren. Klanten en opdrachtgevers geven vaak de voorkeur aan bedrijven die aantoonbaar aandacht besteden aan veiligheid en gezondheid. Dit kan leiden tot een grotere kans op contracten en zakelijke kansen

Opleiding VCA VOL (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden)

Naast een VCA-basis bieden wij ook een VCA-vol aan, d.i. een cursus van 10 uur verspreid over 3 sessies en gericht naar operationeel leidinggevenden.

Bekijk opleiding

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
elektro versneld
Artikel

Maak snel gebruik van je opgedane kennis!

Wil je een cursus of opleiding in elektro, installatietechnieken of preventie volgen? En hier snel de resultaten van plukken? Dan is een versnelde opleiding of een summerschool tijdens de vakantieperiode de ideale oplossing.

Artikel

EHBO: leer beroertes herkennen met FAST-test

Het is van levensbelang om een beroerte snel te herkennen en in te grijpen. Enkel zo kan de hersenschade beperkt worden.
Elke minuut telt. In onze EHBO-cursussen wordt de FAST-test opgenomen.

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels
Artikel

Vergroening autofiscaliteit: speel als bedrijf maximaal in op de (nieuwe) spelregels

De overgang naar een fiscale vergroening van de mobiliteit gebeurt via 3 fases waarbij de datum van aanschaf doorslaggevend is om te bepalen onder welk fiscaal regime de wagen valt. De datum van aanschaf is de datum van ondertekening van de bestelbon bij de garage of de leasingmaatschappij.

Naast fiscale aftrekbaarheid van brandstoffen en de impact op Voordelen Alle Aard behandelen we in het webinar Autofiscaliteit nog andere topics zoals CO2-taks, btw, verkeersbelasting, fiscale stimuli enz.

Ben je klaar voor de energietransitie?
Artikel

Ben je klaar voor de energietransitie?

De energietransitie is in een stroomversnelling gekomen. Overheden, bedrijven en particulieren streven naar een verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. Er is ook de switch van een centrale naar een decentrale energieproductie waardoor we voor een stuk zelfvoorzienend worden en de afhankelijkheid van dure energie-import verminderen.