ondernemerscompetenties

Wanted: kennis bedrijfsbeheer voor een vliegende start

Goed nieuws voor ondernemend Vlaanderen: het aantal starters zit in de lift. Kanttekening daarbij is dat de Vlaamse regering onlangs besliste om het attest 'Basiskennis bedrijfsbeheer' vanaf 1 september 2019 niet langer te verplichten. Wie een zaak wil starten in Vlaanderen, zal in de toekomst dus niet langer dat attest moeten kunnen voorleggen.

Bedrijfsbeheer mag dan binnenkort geen verplichting meer zijn voor de wet, een minimum kennis aan bedrijfsbeheer blijft wel een must om een gezonde zaak te starten en te runnen. Syntra biedt verschillende formules aan van bedrijfsbeheer - in deze blog zoomen we in op E-bedrijfsbeheer, de online formule waarbij je zelf je leertempo bepaalt, met slechts 7 klasmomenten.

Leer ondernemerscompetenties op je eigen tempo

Net zoals in de klassieke opleiding bedrijfsbeheer ontwikkel je in de cursus je ondernemerscompetenties. Je komt meer te weten over administratie en boekhouden, commercieel beleid, recht en financieel beleid. Werner: “Je bepaalt zelf waar en wanneer je er tijd aan besteedt, maar helemaal vrij ben je niet. Iedereen houdt in de 6 maanden van de cursus rekening met 4 vastgelegde samenkomsten, één na elke module. Dan helpen we elkaar bij vragen en vertellen hoe ons eigen project ervoor staat. Dat inspireert altijd. We doen een evaluatie om te weten of je mee bent met de inhoud. Er is dus wel een vorm van discipline nodig, je kan niet gaan slabakken.

Sommige mensen willen sneller gaan, maar ze komen dan meestal vast te zitten. Vergis je niet: de naam e-cursus betekent niet dat je je getuigschrift zal halen door louter en alleen aan je scherm te zitten. We sturen je ook op pad om de markt te verkennen, je visie en je strategie helder te krijgen. Daarna vul je voor je (toekomstige) zaak online een haalbaarheidsstudie in.

Vragen stellen kan altijd”, verzekert Werner. “Ik raad zelfs aan om niet te wachten tot we elkaar zien. Dan creëer je bottlenecks. Er is natuurlijk het besloten forum van de groep, waar ook ik alles volg, maar cursisten mogen mij altijd een mail sturen. Ik antwoord zo snel ik kan.

E-cursisten bedrijfsbeheer motiveren elkaar

E-cursisten zijn heel gedreven. Ze combineren de opleiding met een job, hebben vaak al een traject achter zich. Bij Syntra AB ontmoeten ze elkaar ook in het echt. Dan zie ik hoe ze met hun verhalen en ambities het vuur nog meer aanwakkeren.

Dat vertelt Werner Van Loo, sinds enkele jaren docent van de onlinecursus Bedrijfsbeheer bij Syntra AB. Werner werkte meer dan 20 jaar in commerciële functies en in de financiële wereld. Vandaag is hij zaakvoerder van Ad Medium. Naast financiële bemiddeling en het beheer van patrimoniumvennootschappen, houdt hij zich vooral bezig met het geven van opleidingen en trainingen in bedrijfsbeheer en financieel beleid.

Die vastberadenheid bij cursisten ligt me wel. Ik hou van interactie en enthousiasme en ik focus me graag op de mogelijkheden.” Werner begint de onlinecursus altijd met een gezamenlijk intakegesprek op de campus. “We komen bijeen zodat iedereen elkaar leert kennen. Om het ijs te breken, zeg maar. Als we nadien op het forum communiceren en mensen vragen stellen, kan iedereen naar elkaar toe reageren.

 

"De onlinecursus is zeer handig. Je kan overal aan en geen gesleur met papieren of boeken. Voor mij was het volledig nieuwe leerstof, maar je geraakt er wel goed door. De docent was zeer vriendelijk en behulpzaam." Jelrik Marechal-cursist E-bedrijfsbeheer

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Bedrijfsbeheer met taalondersteuning

In campus Antwerpen kan je Basiskennis bedrijfsbeheer volgen met taalondersteuning Arabisch en Turks. Hüseyin Aslan is al meer dan 20 jaar één van de stuwende krachten in deze opleidingen.

Artikel

Inzicht en controle over het groeipad van je bedrijf

Key Performance Indicators, kortweg KPI’s, zijn de knipperlichten die vertellen waar in je bedrijf de dingen al of niet lopen zoals gewenst. Ze geven bedrijfsleiders en managers inzicht en controle: waar een KPI niet wordt gehaald, kan worden bijgestuurd. 

Artikel

Experten in voedselhygiëne zijn hard nodig

In België wordt jaarlijks zo’n 3,6 miljoen ton aan voedsel weggegooid. Meer dan 60% daarvan wordt gelinkt aan de voedingsindustrie. Voor een groot deel is dit het gevolg van voedselverontreiniging. Door strengere regels stijgt de vraag naar hygiëne-experten in de hele voedingssector.

Artikel

Verbluf jij binnenkort je collega's met je kennis van MS Excel?

Microsoft Excel. Voor de ene een handige tool, voor de andere een programma waarbij ie meermaals met de handen in het haar zit. Bij Syntra AB kan iedereen terecht voor een uitgebreide Excel-opleiding, wie weet word jij wel de volgende Excel-expert op je werkplek!