ondernemerscompetenties

Wanted: kennis bedrijfsbeheer voor een vliegende start

Goed nieuws voor ondernemend Vlaanderen: het aantal starters zit in de lift. Kanttekening daarbij is dat de Vlaamse regering onlangs besliste om het attest 'Basiskennis bedrijfsbeheer' vanaf 1 september 2019 niet langer te verplichten. Wie een zaak wil starten in Vlaanderen, zal in de toekomst dus niet langer dat attest moeten kunnen voorleggen.

Bedrijfsbeheer mag dan binnenkort geen verplichting meer zijn voor de wet, een minimum kennis aan bedrijfsbeheer blijft wel een must om een gezonde zaak te starten en te runnen. Syntra biedt verschillende formules aan van bedrijfsbeheer - in deze blog zoomen we in op E-bedrijfsbeheer, de online formule waarbij je zelf je leertempo bepaalt, met slechts 7 klasmomenten.

Leer ondernemerscompetenties op je eigen tempo

Net zoals in de klassieke opleiding bedrijfsbeheer ontwikkel je in de cursus je ondernemerscompetenties. Je komt meer te weten over administratie en boekhouden, commercieel beleid, recht en financieel beleid. Werner: “Je bepaalt zelf waar en wanneer je er tijd aan besteedt, maar helemaal vrij ben je niet. Iedereen houdt in de 6 maanden van de cursus rekening met 4 vastgelegde samenkomsten, één na elke module. Dan helpen we elkaar bij vragen en vertellen hoe ons eigen project ervoor staat. Dat inspireert altijd. We doen een evaluatie om te weten of je mee bent met de inhoud. Er is dus wel een vorm van discipline nodig, je kan niet gaan slabakken.

Sommige mensen willen sneller gaan, maar ze komen dan meestal vast te zitten. Vergis je niet: de naam e-cursus betekent niet dat je je getuigschrift zal halen door louter en alleen aan je scherm te zitten. We sturen je ook op pad om de markt te verkennen, je visie en je strategie helder te krijgen. Daarna vul je voor je (toekomstige) zaak online een haalbaarheidsstudie in.

Vragen stellen kan altijd”, verzekert Werner. “Ik raad zelfs aan om niet te wachten tot we elkaar zien. Dan creëer je bottlenecks. Er is natuurlijk het besloten forum van de groep, waar ook ik alles volg, maar cursisten mogen mij altijd een mail sturen. Ik antwoord zo snel ik kan.

E-cursisten bedrijfsbeheer motiveren elkaar

E-cursisten zijn heel gedreven. Ze combineren de opleiding met een job, hebben vaak al een traject achter zich. Bij Syntra AB ontmoeten ze elkaar ook in het echt. Dan zie ik hoe ze met hun verhalen en ambities het vuur nog meer aanwakkeren.

Dat vertelt Werner Van Loo, sinds enkele jaren docent van de onlinecursus Bedrijfsbeheer bij Syntra AB. Werner werkte meer dan 20 jaar in commerciële functies en in de financiële wereld. Vandaag is hij zaakvoerder van Ad Medium. Naast financiële bemiddeling en het beheer van patrimoniumvennootschappen, houdt hij zich vooral bezig met het geven van opleidingen en trainingen in bedrijfsbeheer en financieel beleid.

Die vastberadenheid bij cursisten ligt me wel. Ik hou van interactie en enthousiasme en ik focus me graag op de mogelijkheden.” Werner begint de onlinecursus altijd met een gezamenlijk intakegesprek op de campus. “We komen bijeen zodat iedereen elkaar leert kennen. Om het ijs te breken, zeg maar. Als we nadien op het forum communiceren en mensen vragen stellen, kan iedereen naar elkaar toe reageren.

 

"De onlinecursus is zeer handig. Je kan overal aan en geen gesleur met papieren of boeken. Voor mij was het volledig nieuwe leerstof, maar je geraakt er wel goed door. De docent was zeer vriendelijk en behulpzaam." Jelrik Marechal-cursist E-bedrijfsbeheer

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
hanne waumans
Artikel

De opleidingscoach: onmisbaar in een modern bedrijf

Als opleidingscoach zorg jij ervoor dat bedrijven blijven groeien door te investeren in medewerkers. Levenslang leren is immers een must voor elk bedrijf. 

b&b starten
Artikel

Je eigen b&b starten, hoe begin je eraan?

Wil je een b&b starten of een familiehotelletje uitbaten? Denk je eraan kamers of een appartement te verhuren via Airbnb? In de 1-jarige avondopleiding Uitbater kleinschalige logies leer je wat er bij komt kijken, van opstart over uitbating tot positionering en promotie. De docenten zijn ervaren gastuitbaters die inzichten en wetgeving koppelen aan interessante b&b- en streekbezoeken.

rituelenbegeleider
Artikel

Rituelenbegeleider

Een mens is een sociaal dier en heeft nood aan rituelen om belangrijke gebeurtenissen met anderen te beleven. Een rituelenbegeleider helpt jou om de sleutelmomenten van het leven op een gepaste manier in te vullen.

Artikel

Welzijn op het werk: de taak van een Vitaliteitscoach

Tatiana Demesmaeker komt uit de bedrijfswereld waar ze jarenlang werkte in verschillende kaderfuncties, waar haar interesse steeds uitging naar het optimaliseren van de dynamieken en de samenwerking tussen mensen. Die drive geeft ze nu ook door aan anderen in de opleiding Vitaliteitscoach bij Syntra AB.