vitaliteitscoach

Welzijn op het werk: de taak van een Vitaliteitscoach

Tatiana Demesmaeker komt uit de bedrijfswereld waar ze jarenlang werkte in verschillende kaderfuncties, waar haar interesse steeds uitging naar het optimaliseren van de dynamieken en de samenwerking tussen mensen. Die drive geeft ze nu ook door aan anderen in de opleiding Vitaliteitscoach bij Syntra AB.

Zo’n twintig jaar geleden kwam Tatiana voor de eerste keer in contact met verschillende natuurlijke geneeswijzen. “De holistische visie boeide me enorm en al snel begon ik aan opleidingen aromatherapie, reflexologie en kinesiologie”

Tatiana startte haar eigen praktijk in 2005, waarbij haar klanten terecht konden voor natuurlijke geneeswijzen zoals voedingsadvies, relaxatiebegeleiding en pijnbestrijding. “Toch merkte ik dat er bij mijn klanten steeds meer vraag was naar gespreksbegeleiding. Daarom bekwaamde ik me verder in persoonlijkheidsmodellen en coachingtechnieken.”
 

Structuren analyseren en optimaliseren

Zo kwam ze toch terug in contact met het bedrijfsleven, waarbij ze als integraalcoach de interne dynamieken en structuren aanpakt. “Bedrijven bestaan uit mensen en het is dus uitermate belangrijk dat je medewerkers zich goed voelen binnen hun job en de structuur van je bedrijf.”

In de opleiding vitaliteitscoach leert Tatiana jou de juiste technieken om te kijken wat er binnen een bedrijf leeft rond vitaliteit. “We bekijken de huidige en de gewenste toestand en stellen van daaruit een plan op om een positieve wending te geven aan de mensen én het bedrijf. Verder leren we hoe we het welzijn op de werkvloer en burn-out en stresspreventie aansturen.”
 

Praktijkgerichte aanpak

“Als docent ben ik heel enthousiast over het ‘nieuwe’ leren. Ik breng een deel theorie aan, waar we meteen mee gaan experimenteren, zodat we alles zo snel mogelijk kunnen omzetten in de praktijk”, aldus Tatiana. “Verwacht dus zeker geen schoolse aanpak, maar een sterke nadruk op interactie en een open communicatie. Ik heb graag dat mijn cursisten al zoveel mogelijk onthouden zonder een boek open te doen (lacht)”

Dat zal je trouwens goed van pas komen in de praktijk, want in de opleiding ga je ook zelf aan de slag als coach binnen twee bedrijven. Daarnaast doe je ook een ‘fictieve’ stage, waarbij je vanuit een casus een volledig vitaliteitsbeleid opstelt voor een fictief bedrijf.

“Nadat je deze zeer innovatieve opleiding hebt gevolgd kan je aan de slag als zelfstandig coach voor individuen of bedrijven”, aldus Tatiana. “Verschillende grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld Medialaan, zijn zich zeer bewust van de noodzaak en hebben al een Director Wellbeing in vast dienstverband.”

 

Ook zin om de dynamieken tussen mensen en bedrijven te optimaliseren? Tatiana staat klaar om je alle technieken aan te leren!

Ontdek de opleiding

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Artikel

Opleiding Burn-out coach zit in de lift

Als de energie op is, spreekt men van een burn-out. Eén op de vijf werknemers heeft een verhoogd risico op burn-out, ook wel “de epidemie van de 21ste eeuw” genoemd. Als burn-out coach op de werkvloer kan je de epidemie mee helpen bestrijden.

Artikel

Wat als ...

je geen rijbewijs hoeft te halen, maar zonder rij-ervaring de openbare weg op mag? Je geen attest bedrijfsbeheer hoeft te halen, maar zonder voorkennis een bedrijf mag opstarten? Dit laatste is sinds 1 september realiteit.

27augustus

Event

Kom naar het infomoment

Tijdens het infomoment van maandag 27 augustus kan je van 18u tot 21u met je vragen terecht bij onze medewerkers. Bovendien kan je meteen inschrijven. Van harte welkom!
 

Bekijk zeker ook onze online-infoweek

Artikel

Bedrijfsbeheer met taalondersteuning

In campus Antwerpen kan je Basiskennis bedrijfsbeheer volgen met taalondersteuning Arabisch en Turks. Hüseyin Aslan is al meer dan 20 jaar één van de stuwende krachten in deze opleidingen.