De zomer loopt stilaan op zijn einde. De online infomomenten over onze opleidingen waren een succes, de inschrijvingen stromen binnen, op de campussen is iedereen volop met de voorbereiding bezig en ook bij jullie zal het stilaan beginnen kriebelen: het nieuwe cursusjaar staat voor de deur!

We beseffen heel goed dat vorig cursusjaar geen evidentie is geweest. Daarom bedanken we jou, uit naam van alle Syntra-medewerkers, voor de geleverde inspanningen

Online leren

Het is een understatement om te zeggen dat het een bijzonder uitdagend cursusjaar was. Covid-19 legde ons campusleven plots stil. Om onze cursisten toch continuïteit te bieden, moesten we snel schakelen en een alternatief vinden voor het lesgeven op de campussen. Online leren werd een concreet begrip voor Syntra AB. Heel wat docenten maakten kennis met de Big Blue Button en gaven op deze manier les. Dit heeft heel wat aanpassing, flexibiliteit en creativiteit van jullie gevraagd, want we beseffen heel goed dat niet elke lesinhoud zich leent om deze over te brengen via een webinar, maar toch zagen we week na week meer opleidingen online gaan, zelfs praktijkopleidingen. Toen half mei de campussen weer open mochten gaan, hebben we opnieuw veel van jullie gevraagd: herplanningen van lessenroosters zorgden bij velen van jullie voor overvolle agenda’s, door het dragen van een mondmasker werd het lesgeven er zeker niet makkelijker op, ook allerlei veiligheidsmaatregelen moesten door jullie mee opgevolgd worden.

Veilige opstart

Ook in het nieuwe cursusjaar zal Covid-19 nog een erg centrale rol opnemen in het ‘leren’ bij Syntra AB. Een versoepeling van de maatregelen is helaas nog niet in zicht. We moeten er samen op toezien dat we onze cursisten in een zo veilig mogelijk omgeving hun opleiding laten volgen. Zorg er dus zeker voor dat je onze veiligheidsmaatregelen goed kent en uitdraagt naar de cursisten. Zijn er ergens toch nog bezorgdheden? Bespreek deze dan zeker met je campusteam.

Meet Team Leren 4.0

Naast de klassieke campuslessen zal ook online leren voor sommige opleidingen een vaste waarde in ons programma worden. We willen jullie hier natuurlijk in ondersteunen: dit cursusjaar zal Team Leren 4.0 prominent zichtbaar worden in onze dagelijkse Syntra-realiteit. Pedagogisch ondersteuners Sanne, Kaat (voor Antwerpen) en Anne (voor Mechelen en Leuven) zullen jullie begeleiden in jullie groei en ontwikkeling als docent. Aan de hand van vrijblijvende pedagogische sessies en workshops op de verschillende campussen, zullen zij jullie onderdompelen in vernieuwende leermethodieken, het gebruik van ons online leerplatform Moodle en hoe kwalitatief online les te geven. 

Heel wat nieuwe uitdagingen en veranderingen voor onze Syntra-familie. Die veranderingen gelden ook voor mezelf, want enkele maanden geleden nam ik de positie van Directeur Ondernemerschapstrajecten en duaal leren op mij. Na vijf boeiende jaren als Campusmanager in Mechelen kijk ik ernaar uit om het nieuwe cursusjaar in deze rol te starten.

Vanuit het directieteam wens ik jullie dan ook uitdrukkelijk te verwelkomen in het cursusjaar 2020-2021.

Fijn dat jullie er bij zijn en dat we op jullie kunnen rekenen!

 

Kristof Meeus

Kristof Meeus
Directeur Innovatie, Ontwikkeling en Pedagogie