Online lesgeven is dus meer dan alleen maar een webinar geven.
Wat komt er allemaal bij kijken? Nog enkele begrippen ...

Leerplatform

www.syntra-cloud.be/ab

Een leerplatform is een website waarop een opleidingscentrum alle communicatie tussen cursisten en docenten laat verlopen die het leerproces beïnvloeden.

Niet alleen kan er lesmateriaal worden uitgewisseld. Er zijn ook mogelijkheden tot het opzetten van virtuele klaslokalen, het inleveren van opdrachten, maken van toetsen etc. De mogelijkheden zijn oneindig!
Het voordeel van een leerplatform is dat alles overzichtelijk samen staat voor cursist, docenten & medewerkers.

De meesten onder jullie kennen ons leerplatform onder de naam Moodle, nu Syntra Cloud.

E-content

E-content is leerstof die cursisten zelfstandig of in groep doornemen en verwerken. Verwerken betekent dat er een instructie of opdracht aan verbonden is, want e-leren is GEEN e-lezen.

De begeleiding erna bestaat uit een opvolging online (bijvoorbeeld in de vorm van een live-chat of BBB).

Een voorbeeld? De cursisten nemen de theorie thuis door en verwerken ze. Tijdens de lessen op de campus wordt er vooral toegespitst op het toepassingsniveau. Dit biedt voor een heel aantal docenten ook comfort. Zij kunnen vooral vanuit hun vakmanschap en expertise lesgeven.

Leerpad

Een voorbeeld van e-content is een leerpad. Aan de hand van een leerpad kan je lesinhoud digitaal overbrengen, dit kan door middel van tekst, audio of video. Gebruik je een leerpad dan heb je een afgesloten lesonderdeel waarin de lesinhoud maar ook oefeningen verwerkt zitten.

Website waarmee je een leerpad maakt zijn bijvoorbeeld Xerte, H5P in ons leerplatform of Rise. Als je een leerpad ergens maakt, dan kan je dit op ons leerplatform opladen door er een scorm van te maken.

E-coaching

Een coachende houding van de lesgevers wordt alsmaar belangrijker.  
Coaching komt voor bij het begeleiden en ondersteunen van hetgeen online geleerd is, coaching bij eindewerkbegeleiding, coaching bij projecten etc.

Naast de offline coaching, krijgt ook e-coaching een belangrijke rol toebedeeld binnen het e-leren.