Start and duration
 • There is no start date available yet, we'll keep you posted when available.
Location
 • Not available yet.
Type of training
 • Professional education
 • Certificate

 • Vlaams opleidingsverlof

Save money on your schooling
 • KMO Wallet
 • Training vouchers

Basisjaar hout: why follow this course?

Deze basisopleiding 'Hout', leert je alles over hout als materiaal en houtbewerking. Hout is een puur materiaal dat zich uitstekend leent voor het maken van meubels en voor toepassingen in en rond het huis. In deze cursus kom je alles te weten over de eigenschappen van hout, hoe je het kan bewerken en welke uitrustingen je nodig hebt als houtbewerker, meubelmaker of schrijnwerker. En je toekomst is alvast verzekerd, want de vraag naar traditionele, creatieve houtbewerkers groeit.

Houtbewerking: wat zijn de mogelijkheden?

De wereld van houtbewerking is heel divers. Een meubelmaker moet de kunst verstaan om functionaliteit en design tot een geheel te versmelten. Een schrijnwerker maakt en plaatst houten schrijnwerk voor binnen en buiten. Denk aan houten ramen, houten deuren, houten poorten, enz. Een houtsnijder is vooral bezig met het creatieve aspect van houtbewerking. Het is de artiest onder de houtbewerkers.

Over de opleiding basisjaar hout

Wat je ook wil doen in de houtbewerkingssector, alles begint met kennis van de eigenschappen van de verschillende houtsoorten en de specifieke houtbewerking technieken. Deze cursus is de ideale aanloop naar verschillende andere beroepsopleidingen in de houtsector: meubelmaker, aannemer interieurbouw, vervaardigen houten speelgoed, aannemer parket…

Bekijk zeker al onze houtbewerking opleidingen.

Dit basisjaar hout wordt gegeven in 34 sessies met een klein deel theorie en vooral heel veel leuke en leerzame praktijkopdrachten.
Na dit basisjaar ben je al de trotse drager van de beroepskwalificatie van machinaal houtbewerker.

Program

Basis werkvoorbereiding en machinale houtbewerking (34 sessies)

 • Inleiding en persoonlijke uitrusting (1 sessie)
 • Houtatelier en onderhoud (3 sessies)
 • Materiaalkennis (2 sessies)
 • Werktekening en –documenten (2 sessies)
 • Praktijkopdrachten vervaardigen van eenvoudige werkstukken in hout (23 sessies)
 • Bedrijfsspecifieke activiteiten (1 sessie)
 • Moduleproef (2 sessies)

Basis CAD-tekenen cluster hout (6 sessies)

opgelet: deze 6 lesmomenten kunnen op andere dagen dan het vaste lesmoment georganiseerd worden.

  For who

  Target audience

  Deze opleiding is een must voor alle mensen die geen ervaring hebben binnen de sector, maar die graag willen beginnen aan een opleiding in de houtsector over de materie van de inbouwmeubelen of de massieve meubelen.

  Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

  Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

  Extra information

  Basisjaar 'Hout' bestaat uit twee modules, nl. 'basis werkvoorbereiding en machinale houtbewerking' en 'basis CAD-tekenen cluster hout'.

  Voor beide modules kan je eventueel vrijstelling bekomen. Voor de module 'Basis werkvoorbereiding en machinale houtbewerking' door het slagen voor een theoretische en praktische test of door het voorleggen van reeds behaalde getuigschriften in het onderwijs of leertijd (ILW, leertijd, voltijds onderwijs). Voor de module 'Basis CAD-tekenen cluster hout' door het slagen voor een test basiskennis CAD-tekenen of door een kwalificatie die de kennis van CAD-tekenen aantoont.

  Grondstoffen:
  Als cursist zorg je zelf voor klein handgereedschap en aangepaste werkkledij zoals werkpak, veiligheidsschoenen, veiligheidsbril, ... . Je krijgt hierover uitleg tijdens de eerste les.
  Grondstoffen zijn begrepen in het inschrijvingsgeld.