Start and duration
  • There is no start date available yet, we'll keep you posted when available.
Location
  • Not available yet.
Type of training
  • Professional education
  • Certificate

Save money on your schooling
  • KMO Wallet
  • Training vouchers

Zytholoog (bierkenner): why follow this course?

Wil je de wereld van de bieren op je duimpje kennen zoals een sommelier de wijnwereld kent? Brouwprocessen, foodpairing, leren bierproeven, .... Je leert het allemaal in de tweejarige opleiding zytholoog.

De zytholoog (afkomstig van het Griekse woord ‘zythos’ = bier) is naar analogie met de sommelier in de wijnbranche, dé bierkenner bij uitstek. Binnen de opleiding zytholoog wordt naast een basiskennis bier diep ingegaan op het professioneel bierproeven (a.d.h.v. degustatiefiches e.d.) en wordt een grondige kennis verworven in de combinatie bier en gastronomie.

Na deze opleiding heb je voldoende kennis en kunde verworven om:

  • in de gastronomie gepaste bieren bij een menu te adviseren en kundig te serveren;
  • een bierkaart op te stellen en de bieretiketten toe te lichten;
  • professioneel bier te degusteren/proeven;
  • het brouwen, bottelen en bewaren van bier toe te lichten;
  • de verschillende biertypes te onderscheiden;
  • het productieproces van bieren en de diverse grondstoffen die gebruikt worden te onderscheiden;
  • de verschillende (wetenschappelijke) categorieën van de smaken van bier in te delen en te herkennen;
  • de keuze van de grondstoffen inzake de bereidingswijze van het bier die determinerend zijn voor de smaken te verklaren;
  • de verschillende classificaties van de bieren (hoge gisting, lage gisting en spontane gisting en de betreffende onderverdelingen, voornamelijk Belgische bieren) te onderscheiden;
  • een volledige ‘bierdienst’ te vervullen.

Doorheen de opleiding zal er op regelmatige basis praktische ervaring opgedaan worden inzake het leren degusteren en analyseren van bier.

Program

1ste jaar Zytholoog - Bierkenner

Bier leren proeven (6 sessies)

  • Degustatietechieken
  • Basissmaken bitter, zuur, zoet, zout/umami
  • Examen

Algemene bierkennis (14 sessies)

  • Grondstoffen
  • Fabricatie
  • Bottelen en verpakking
  • Brouwerijbezoek
  • Bier en gezondheid
  • Examen

Biersommeliertechnieken (6 sessies)

  • Schenktechnieken
  • Taptechnieken
  • Organisatie van een bierproeverij
  • Communicatie over bier met verschillende types klanten
  • Adviseren en verkopen van bier (on trade / off trade)
  • Examen

2de jaar Zytholoog

Bier en gastronomie (11 sessies)

Project zytholoog (3 sessies)

Bierstijlen (6 sessies)

Eindproef (1 sessie)

For who

Target audience

  • Deze opleiding richt zich tot cursisten uit de bestaande horeca en voedingsopleidingen zoals restauranthouders, chocolatiers, bakkers, ijsbereiders, slagers en sommeliers.
  • Ook professionelen uit de horeca- en voedingssector, veelal in een bedieningsfunctie, die werken in restaurants, voedingsspeciaalzaken, drankenhandels en bierconsulenten kunnen hier zeker veel opsteken.
  • Voor deze cursus zijn er geen specifieke instapvoorwaarden.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra information

  • De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld, inclusief de degustatieglazen.
  • De brouwerijbezoeken dienen zelf nog bekostigd te worden.
Jan Paesen
Zytholoog

Oud-cursist bouwt digitaal bierplatform

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

  • JAVA Coffee
  • Or on your location
€568.70 €470.00
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€919.60 €760.00

Latte art

/1 sessie (3u)

  • JAVA Coffee
  • Or on your location
€145.20 €120.00