Start and duration
  • 3 jaar (132u)
  • There is no start date available yet, we'll keep you posted when available.
Location
  • Campus Leuven
Type of training
  • Professional education
  • Certificate

  • Vlaams opleidingsverlof

Save money on your schooling
  • KMO Wallet
  • Training vouchers

Slager-spekslager: why follow this course?

Studies wijzen uit dat de slagerijsector nood heeft aan goed opgeleide vakmensen. Deze opleiding wil toekomstige slagers een praktijkgerichte scholing bieden, die voldoet aan de hoge eisen die momenteel gesteld worden aan de vleessector. Denk hierbij aan hygiëne & veiligheid, maar ook aan bewaartechnieken bijvoorbeeld.

Toekomst ligt breed open

Of je nu aan de slag wil gaan als zelfstandig ondernemer of als bekwame medewerker in de vleesbusiness, in deze boeiende opleiding leer je de kneepjes van het vak. Ook indien je nog geen voorkennis hebt, ligt de toekomst breed voor je open!

De opleiding bestaat uit meerdere praktijkmodules die elkaar opvolgen. Stap voor stap leer je producten en grondstoffen kennen, en ga je er zelf mee aan de slag. Voor je het weet, tover jij heerlijke vleesbereidingen uit je mouw. 

Program

1ste jaar Slager-spekslager

Basis slager-spekslager (10 sessies)

  • Inleiding
  • Hygiëne en veiligheid
  • Product- en grondstoffenkennis
  • Moduleproef

Vers vlees (15 sessies)

  • Varkensvlees
  • Runds-, kalfsvlees en schaap
  • Gevogelte en konijn
  • Moduleproef

Vleesbereidingen (8 sessies)

  • Gehakt
  • Braadworst, Filet americain
  • Kalfsgehakt/worst, Blinde vink, Crépinette
  • Schnitzel, Gyros/pita
  • Brochette, Cordon bleu
  • Fondue en gourmet, Steengrillschotel en barbecue, wok
  • Moduleproef

2de jaar Slager-spekslager

Vleesproducten (18 sessies)

  • Rauwe en gekookte zouterijproducten
  • Kookworsten en vleesbroden
  • Droge worsten
  • Leverbereidingen
  • Bloedbereidingen
  • Geleibereidingen
  • Moduleproef 

Warme en koude verkoopklare gerechten  (11 sessies)

  • Koude sauzen
  • Warme sauzen
  • Soepen
  • Dagschotels
  • Koude schotels en eenvoudig koud buffet
  • Pizza, lasagne, quiches
  • Aardappelbereidingen
  • Moduleproef

3de jaar Slager-spekslager

Fijne vleesproducten en verkoopklare gerechten (20 sessies)

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Verhitte vleesproducten, buiten de koeling bewaarbaar
  • Frituursnacks (boulet, etc.)
  • Verfijnde gekookte en rauwe zouterijproducten
  • Verfijnde kookworsten
  • Charcuterie op basis van gevogelte
  • Droge worsten en salamisoorten
  • Verfijnde leverbereidingen
  • Verfijnde bloedbereidingen
  • Verfijnde verkoopsklare gerechten (op basis van wild, vis, konijn, paard,...)
  • Moduleproef 

Toegepaste bedrijfsvoering slager-spekslager (11 sessies)

  • Inleiding - strategie onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef 

Eindproef - verdediging van je praktisch en theoretisch eindwerk voor een jury

For who

Target audience

  • Deze opleiding richt zich tot kandidaat-zelfstandigen en werknemers uit de slagerijsector die zich wensen te specialiseren.
  • Beroepsbekwaamheid is niet langer verplicht, maar wel essentieel. Onze opleiding is afgestemd op de beroepsvereisten waardoor je een extra troef in handen hebt om je te onderscheiden van je concurrenten.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Cursisten in het bezit van een getuigschrift Leertijd Slager-Spekslager of hiermee gelijkgesteld getuigschrift of diploma behaald in DBSO, BSO of TSO, kunnen worden vrijgesteld voor de module basis slager-spekslager. Diploma’s worden gecontroleerd tijdens de eerste lesweken.

Extra information

  • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • De handboeken dienen apart aangekocht te worden. Richtprijs: 96 euro.
  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van een uitbeenmes en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: 240 euro.

Locations and start data

This course is currently full, but you subscribe yourself on the waitinglist

First year Start End Durarion
donderdag 18:45 22:15 1 jaar
zaterdag 8:30 12:00 2 sessies
maandag 18:45 22:15 1 sessie

This info is purely informative and can change. Contact your campus if you have any question.

  • € 530.00
  • 3 jaar (132u)

Price

Excl Incl
Signup fee for this course (first year only) €438.01 €530.00

Save on your eduction

  • KMO Wallet
  • Training vouchers

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

KMO Wallet

Licensed service provider
MO* KO**
€350.41 €306.61

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Campus Antwerpen
Leertijd only
  • Campus Antwerpen
Leertijd only
€181.50 €150.00