Start and duration
  • There is no start date available yet, we'll keep you posted when available.
Location
  • Not available yet.
Type of training
  • Professional education
  • Certificate

  • Vlaams opleidingsverlof

Save money on your schooling
  • KMO Wallet
  • Training vouchers

Microbrouwer: why follow this course?

Belgen en bier, het blijft een mooie combinatie. Het brouwen van bier zit in onze genen. Dat bewijst onze rijke geschiedenis.

Wat is bier?

Nat het volgen van onze tweejarige opleiding tot microbrouwer kan je zelf aan de slag. Je ontdekt alles over bier en bierstijlen. Je verdiept je in de grondstoffen, gistingsmethodes en het brouwproces zodat je zelf een eigen bierrecept kan ontwikkelen, rekening houdend met kostprijs, rendement en kwaliteit. Een basiskennis chemie voor de brouwerij mag natuurlijk niet ontbreken.

Van 'Blonde Ale' en 'Tripel' tot 'IPA' en 'Cradle to cradle bier'

In de modules 'Praktijk brouwen' gaan we bij 8 bierstijlen dieper in op de receptontwikkeling, het brouwproces, het bottelen, de etikettering en degustatie. Stap voor stap leer je de kneepjes van het vak en weet je ook hoe je kan omgaan met eventuele problemen die opduiken tijdens het brouwen.

Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij

Om een microbrouwerij te runnen is het belangrijk dat je ook alles weet over beheer, wetgeving en commerciële bedrijfsvoering. Je leert hoe je bier in distributie kan brengen en waarmee je rekening moet houden. We hebben daarbij ook oog voor crowdfunding en het creëren van een community! Na het succesvol afronden van deze opleiding kan je dus je eigen microbrouwerij opstarten.

Program

Deze opleiding loopt deels online.
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.
De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.

1ste jaar Microbrouwer

Grondstoffen en gistingsmethodes (19 sessies)*

  • Inleiding en kennismaking
  • Wat is bier?
  • Grondstoffen
  • Brouwproces
  • Gistingsmethodes/fermentatie
  • Receptuur en berekeningen
  • Brouwerijtechnologie
  • Basis chemie voor de brouwerij
  • Biologisch brouwen
  • Hygiëne en voedselveiligheid
  • Botteling en etikettering
  • Veiligheids- en milieuwetgeving
  • Moduleproef

Praktijk brouwen 1 (12 sessies)

  • Blonde Ale
  • Donkere Ale
  • Tripel

*Deze module is vrijstelbaar d.m.v. een vrijstellingsproef.

2de jaar Microbrouwer

Praktijk brouwen 2 (20 sessies)

  • IPA
  • Witbier
  • Fruit- en kruidenbier
  • Cradle to cradle bier
  • Saison

Toegepaste bedrijfsvoering in de brouwerij (12 sessies)

  • Voorraadbeheer
  • Registratiesoftware
  • Productieplanning
  • Accijnswetgeving
  • Commercieel beleid
  • Marketing
  • Crowdfunding en alternatieve financieringsmethodes
  • Financieel plan
  • Eindwerkbegeleiding
  • Moduleproef

Eindproef Microbrouwer

For who

Target audience

  • Deze opleiding is een must voor iedereen die als microbrouwer aan de slag wil.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra information

  • Grondstoffen en degustatieglazen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Het lesprogramma omvat 8 brouwdagen. De 3 brouwdagen van het 1ste jaar zijn gepland op 1 vrijdag & 2 zaterdagen. Data worden bij de start van de opleiding via het lessenrooster bekend gemaakt. 
Artikel

Het borrelt in onze biercultuur

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

  • JAVA Coffee
  • Or on your location
€568.70 €470.00
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€919.60 €760.00

Latte art

/1 sessie (3u)

  • JAVA Coffee
  • Or on your location
€145.20 €120.00