Start and duration
  • There is no start date available yet, we'll keep you posted when available.
Location
  • Not available yet.
Type of training
  • Professional education
  • Certificate

  • Vlaams opleidingsverlof

Save money on your schooling
  • KMO Wallet
  • Training vouchers

Restauranthouder-kok: why follow this course?

De horecasector, met meer dan 32 000 KMO’s en meer dan 200 000 werknemers en werkgevers, heeft meer dan ooit nood aan goed opgeleide ondernemers en professioneel geschoold personeel. Een eigen restaurant is voor vele Belgen een droom. Mits een goede voorbereiding kan ook jij die droom succesvol waarmaken.

Deze opleiding restauranthouder/kok is bestemd voor personen die in de toekomst een restaurant wensen op te starten, over te nemen of het beheer en management ervan wensen waar te nemen. Ook wanneer je als kok aan de slag wil gaan is deze opleiding iets voor jou! Op een praktijkgerichte manier leer je alles rond keukentechnieken, hygiëne en veiligheid, dranken- en wijnkennis en bedrijfsvoering.

Na afloop van het tweejarig traject ontvang je een erkend getuigschrift tot kok.

Drie opleidingsvormen, jij kiest

Deze opleiding tot restauranthouder-kok wordt in drie verschillende vormen aangeboden. Aan jou de keuze welke vorm je verkiest!

  • Avondopleiding: 1 avond per week gedurende twee cursusjaren - campus Antwerpen & Leuven
  • Versnelde dagopleiding: 1 dag per week ongeveer anderhalf cursusjaar lang - campus Antwerpen & Leuven
  • Voltijdse dagopleiding: 2 dagen per week campusleren + 3 dagen per week werkplekleren gedurende 1 cursusjaar - campus Antwerpen & Leuven

 

Program

Deze opleiding loopt deels online.
Een aantal lessen volg je van thuis uit, een ander gedeelte vindt plaats op de campus. Deze mix biedt je enerzijds het comfort van kennisverwerving vanuit je zetel en anderzijds de dynamiek van leren op de campus. Daar stuwt de groep gepassioneerde medecursisten en het professionele docententeam je vooruit.
De lessen die je van thuis uit volgt, lopen ofwel via een virtual classroom ofwel via zelfstudie van online lesinhoud. Een laptop/PC/tablet, een webcam en een internetverbinding is het enige dat je hiervoor nodig hebt.

1ste jaar Restauranthouder/kok

Basismodule horeca (28 sessies)

  • Kennismaking en introductie (1 sessie)
  • Hygiëne en veiligheid (1 sessie)
  • Keukenbasissen (5 sessies)
  • Keukenbasissen: uitbreidingen (3 sessies)
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies)
  • Zaaltechnieken (3 sessies)
  • Examen (1 sessie)

 Hygiëne en veiligheid (6 sessies)

  • HACCP en voedselhygiëne
  • Onderhoud en reiniging
  • EHBO, milieu, brandbeveiliging en ergonomie
  • Bacteriologische en  temperatuurbeheersing
  • Examen 

Wijn leren proeven (6 sessies)

  • Degustatietechnieken
  • De druif als basis
  • Witte wijn als basis voor degustatie
  • Rode wijn als basis voor degustatie
  • Schuimwijnen als basis voor degustatie
  • Combinatie wijn en gerechten
  • Examen

2de jaar Restauranthouder/kok

 Specialisatie kok (19 sessies)

  • Gevorderde keukenpraktijk (4 sessies)
  • Warenkennis en praktijk (14 sessies)
  • Examen (1 sessies)

Drankenkennis (9 sessies)

  • Bier
  • Frisdranken en waters 
  • Distillaten, aperitieven, cocktails en mocktails
  • Warme dranken
  • Examen 

Bedrijfsvoering en management (11 sessies)

  • Algemeen en commercieel beleid
  • Personeelsbeheer en administratie
  • BTW in de horeca
  • Prijszetting en omzetberekening

Eindproef

For who

Target audience

  • Deze opleiding is een must voor iedereen die een eigen restaurant wil openen, aan de slag wil gaan als kok of in de horeca wil werken. 

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Extra information

  • Grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.
  • Handboeken dienen evenwel apart aangekocht te worden. Richtprijs: 95 euro.
  • Als bijkomende kosten heb je ook de verplichte aankoop van beroepskledij en klein materiaal. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar. Richtprijs: 250 euro, afhankelijk van de materiaalkeuze

Wegwijs in wijn proeven

/5 sessies (15u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€375.10 €310.00

Barista - SCA training

/5 sessies (15u)

  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
  • JAVA Coffee
  • Or on your location
€592.90 €490.00
€348.48 €288.00
  • Cuperus Koffie - Katelijnevest
€919.60 €760.00