De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waarmee u een groot deel van het inschrijvingsgeld kan recupereren. Syntra AB is als opleidingsinstelling een erkende dienstverlener.

Wat is de kmo-portefeuille?

Kno-PortefeuilleDe kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse overheid voor opleidingen georganiseerd door erkende dienstverleners. Met deze maatregel kan een middelgrote onderneming jaarlijks 15.000 euro subsidies krijgen en kleine ondernemingen jaarlijks 10.000 euro voor de volgende domeinen:

  • Opleiding
  • Advies over ondernemen
  • Advies over innoveren (technologieverkenning)

    Let wel op: om aanspraak te kunnen maken op de kmo-portefeuille, dient je opleiding of adviesproject een minimumbedrag van 100 euro excl. BTW te beslaan. 

Voor wie is de kmo-portefeuille?

Ben je de zaakvoerder van een kmo (kleine of middelgrote onderneming), beoefenaar van een vrij beroep of ben je zelfstandige, dan kom je in aanmerking voor de kmo-portefeuille.

De opleiding moet een verbeterd functioneren van het bedrijf als doel hebben en moet door een erkende dienstverlener zoals Syntra AB worden georganiseerd.

Alle verdere voorwaarden verbonden aan de kmo-portefeuille voor opleidingen vind je op de site van de Vlaamse overheid

Hoeveel subsidie krijg je? 

Een kleine onderneming kan jaarlijks een totaalbedrag van 10.000 euro krijgen en een middelgrote onderneming een bedrag van 15.000 euro krijgen voor de domeinen opleiding, advies over ondernemen en advies over innoveren samen.  Het steunpercentage dat je mag aanvragen is duidelijk omschreven in onderstaand tabel.
 

Percentage / plafond Opleiding of advies

steunpercentage

30% (MO) of 40% (KO)

steunplafond KO's

€ 10.000 (indicatief)

steunplafond MO's

€ 15.000 (indicatief)

Hoe vraag je de kmo-portefeuille aan?

Het bedrag dat je kan inbrengen omvat enkel het volledige cursusgeld exclusief btw.

Voor het exacte bedrag consulteer je onze website en zoek je de opleiding op waarvoor je bent in geschreven.

Stap 1: registratie
Registreer je Kmo online (enkel bij een eerste aanvraag) via www.kmo-portefeuille.be met je elektronische identiteitskaart (e-ID) of via je federaal token.

Vul de gegevens van je kmo in.

Na de registratie krijg je een activerings-url opgestuurd per post.
Tik de activerings-url op het internet in en login met je e-ID of federaal token.

Je bent nu gelinkt aan een kmo.

Stap 2: aanvraag
(pas mogelijk nadat er ingeschreven is voor een opleiding)
Vraag online via www.kmo-portefeuille.be de subsidie aan

Klik op 'nieuw project' en vul het erkenningsnummer van Syntra AB in: DV.O102557. Gaat het over een maatopleiding? Vul dan bij uw aanvraag het erkenningsnummer van Syntra Bizz in: DV.O215959.

Je hebt geen factuur nodig om de aanvraag in te dienen. Enkel het erkeniningsnummer van Syntra AB en de cursusprijs excl. BTW.
BTW blijft rechtstreeks te betalen aan Syntra AB. Opgelet: voor opleidingen waarvan het inschrijvingsgeld excl. BTW minder is dan 100 euro kan je geen kmo-portefeuille aanvragen.

Tip: Vraag je subsidie zo snel mogelijk aan en uiterlijk binnen de 14 dagen na de start van de opleiding. Aanvragen die niet tijdig gebeuren komen niet in aanmerking voor subsidie.

Je ontvangt een mail van Syntra AB die de aanvraag heeft bevestigd
Je stort jouw aandeel in de portefeuille, de Vlaamse overheid stort het overige aandeel bij in deze digitale portefeuille

Tip: stort snel jouw eigen aandeel, je hebt maar 30 dagen de tijd.

Je ontvangt een bevestigingsmail van kmo-portefeuille i.v.m. jouw storting in jouw portefeuille

Van zodra je je factuur hebt kan je de betaling doen vanuit de kmo-portefeuille. Het BTW bedrag dien je apart aan ons te betalen.