De kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse Overheid waarmee je een groot deel van het inschrijvingsgeld kan recupereren. Syntra AB is als opleidingsinstelling een erkende dienstverlener.

Ik wil gebruik maken van de kmo-portefeuille, hoe doe ik dit?

Het bedrag dat je kan inbrengen omvat enkel het volledige cursusgeld exclusief btw. Voor het exacte bedrag consulteer je onze website en zoek je de opleiding op waarvoor je bent in geschreven.

Ontdek welke opleidingen in aanmerking komen

Stappen
Je schrijft in voor een opleiding en ontvangt een bevestigingsmail en een betaalverzoek van Syntra AB
Je betaalt de btw rechtstreeks aan Syntra AB met de gestructureerde mededeling uit de bevestigingsmail
Je registreert en meldt aan op kmo-portefeuille.be
 • Registreer je Kmo online (enkel bij een eerste aanvraag) via www.kmo-portefeuille.be met je elektronische identiteitskaart (e-ID) of via je federaal token. Vul de gegevens van je kmo in.
   
 • Na de registratie krijg je een activerings-url.
  Tik de activerings-url op het internet in en login met je e-ID of federaal token.
   
 • Je bent nu gelinkt aan een kmo.
Je dient een projectaanvraag in en geeft als projectbedrag het inschrijvingsgeld excl. btw in

Je vindt dit bedrag en het thema terug in de bevestigingsmail van Syntra AB of op de website.

De portefeuille geeft aan hoeveel zij subsidiëren en hoeveel jij dient te betalen
Je betaalt jouw deel
 • Bij factuurnummer geef je de gestructureerde mededeling, factuurnummer of OGM-code in en geef je toestemming om de portefeuille door te storten op onze rekening.
 • De betaling van KMO-portefeuille naar ons duurt gemiddeld 14 kalenderdagen!
Na 14 werkdagen ontvangen wij jouw volledige betaling, wij maken de factuur op met de melding voldaan en versturen die naar jou

Belangrijke info

 • Het inschrijvingsgeld excl. BTW moet minstens 100 euro bedragen.

 • Je aanvraag moet ten laatste 2 weken na de startdatum vermeld op webpagina van de opleiding gebeuren. 

 • Wij hebben 2 erkenningsnummers: ons erkenningsnummer voor de lange gecertificeerde opleidingen (getuigschrift of diploma - Syntra AB) is DV.O102557. Voor alle korte (niet gecertificeerde, enkel attest lesvolging, Syntra BIZZ) opleidingen en bedrijfstrainingen is het erkenningsnummer Syntra Bizz DV.O215959. De juiste nummer vind je steeds terug in je bevestingsmail. 

Kmo-portefeuille is een dienst van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Heb je vragen? Je kan hiervoor terecht op het gratis nummer 1700 of check de uitgebreide faq  op de site van KMO portefeuille.

Wat is de kmo-portefeuille?

Kno-PortefeuilleDe kmo-portefeuille is een subsidie van de Vlaamse overheid voor opleidingen georganiseerd door erkende dienstverleners. Met deze maatregel kan een onderneming tot 7.500 EUR subsidies krijgen voor de volgende domeinen:

 • Opleiding
 • Advies over ondernemen
 • Advies over innoveren (technologieverkenning)

  Let wel op: om aanspraak te kunnen maken op de kmo-portefeuille, dient je opleiding of adviesproject een minimumbedrag van 100 euro excl. BTW te beslaan. 

Voor wie is de kmo-portefeuille?

Ben je de zaakvoerder van een kmo (kleine of middelgrote onderneming), beoefenaar van een vrij beroep of ben je zelfstandige, dan kom je in aanmerking voor de kmo-portefeuille. Om bedrijven actief aan te moedigen te investeren in cyberveiligheid, voorziet de Vlaams minister van Economie sinds september 2021 via de KMO-portefeuille in een hoger subsidiepercentage voor de aankoop van opleiding rond cybersecurity. Dit kadert in de doelstelling van de Vlaamse overheid om de cyberveiligheid bij zo veel mogelijk Vlaamse ondernemingen duurzaam te verhogen. Als kleine onderneming krijg je 45% korting op je inschrijvingsgeld en als middelgrote onderneming 35%. Kies hiervoor in stap 2 van je aanvraag het thema ‘cybersecurity’.

De opleiding moet een verbeterd functioneren van het bedrijf als doel hebben en moet door een erkende dienstverlener zoals Syntra AB worden georganiseerd.

Alle verdere voorwaarden verbonden aan de kmo-portefeuille voor opleidingen vind je op de site van de Vlaamse overheid

Hoeveel subsidie krijg je? 

Het steunplafond is afgetopt op maximaal 7.500 EUR voor de domeinen opleiding, advies over ondernemen en advies over innoveren samen. Het steunpercentage dat je mag aanvragen is duidelijk omschreven in onderstaand tabel.
 

Percentage / plafondOpleiding of advies

steunpercentage

20% (MO) of 30% (KO)

steunplafond KO's

€ 7.500 (indicatief)

steunplafond MO's

€ 7.500 (indicatief)