Knelpuntberoepen: zeker van werk

Knelpuntberoepen: zeker van werk

Leer gegeerde knowhow en doe kennis op met doelgerichte trainingen. Zet jezelf op de arbeidsmarkt door opleidingen en ga aan de slag in een knelpuntberoep.

De arbeidsmarkt is oververhit en de vraag naar specifieke skills is sinds corona nog toegenomen. 2022 telt maar liefst 207 beroepen op de knelpuntberoepenlijst van VDAB. Syntra AB biedt in haar programmatie doelgerichte trainingen aan om jezelf of je medewerkers veel gevraagde knowhow en skills aan te leren. Onze trainingen zijn flexibel en worden aangeboden in verschillende leervormen afhankelijk van de noden:

 • korte bijscholingen
 • beroepsopleidingen overdag of avond
 • werkplekleren
 • bedrijfstrainingen op maat

VDAB erkende knelpuntopleidingen

Voor het cursusjaar 22-23 erkent VDAB onze onderstaande knelpuntopleidingen. Dit betekent dat de opleiding voor werklozen door VDAB kan worden terugbetaald, meer info vind je op de opleidingspagina.

Knelpuntberoep bakker

Doelgerichte trainingen als brug tussen vraag en aanbod

Wil je een skill of beroep aanleren dat zich vertaalt in veel werkopportuniteiten en/of een knap loonbriefje? Slaag je er niet in om een witte raaf te vinden maar ben je bereid om deze zelf te creëren met de nodige opleiding en ondersteuning? Check dan zeker onze knelpuntberoepen in open aanbod of op maat. Of scroll door de belangrijkste knelpuntberoepen per sector.

Administratie & management

 • Beleggingsadviseur: je geeft professioneel advies aan particuliere klanten of instellingen over de manier waarop ze hun geld het best kunnen beleggen. Je koopt aandelen van bedrijven met de bedoeling dat die aandelen groeien. Zo kan de belegger ze op termijn met winst verkopen.

 • Management assistent: jij bent de administratieve spil in een organisatie met een uitgebreid takenpakket. Na onze 6-daagse training kan je beter communiceren, plannen, samenwerken en je tijd efficiënter beheren.

 • Payroll consulent of medewerker personeelszaken: je staat o.a. in voor een correcte en tijdige loonverwerking en je hebt een grondige kennis van de sociale wetgeving.

 • Leidinggevende industriële / mechanische productie: in de opleiding Leidinggeven aan arbeiders breiden we jouw technische en organisatorische capaciteiten uit met leiderschapsvaardigheden zoals coachen, motiveren, informeren en overtuigen.

 • Boekhouder is nog steeds een knelpuntberoep. De avond- en voltijdse dagopleiding starten opnieuw in september. In tussentijd kunnen we jou de korte cursus ‘Basisprincipes boekhouden’ aanbevelen. In 9 sessies krijg je een stevige basiskennis over de wettelijke verplichtingen van de behouding voor eenmanszaken en vennootschappen. Peter Maginelle is jullie ervaren gids, lees zijn blog over beroepskosten.

Bouw- en industriële beroepen

Andere veel gezochte vaardigheden waarin we training geven zijn elektronica, PLC, lassen, pneumatica ...

Nog niet helemaal overtuigd? Docent Ludwig licht de opleiding elektriciteit toe:

Horeca en verkooppersoneel

Het is algemeen geweten dat onder andere de horecasector zwaar getroffen werd door de coronacrisis. Zij zijn dan ook op zoek naar heel wat werkkrachten zoals verantwoordelijke restaurant en koks. Bij Syntra AB kan je de avondopleiding volgen alsook een versneld traject om kok te worden.

Industriële ambachten

 • Bouwkundig tekenaar: je maakt tekeningen voor bouwprojecten zoals uitvoeringstekeningen voor de werf, met alle onderdelen en maten. Hierbij houd je rekening met de technische mogelijkheden en de materiaalkeuze. Je kan deze opleiding volgen in avond- of dagonderwijs.

 • In de zoetere sector zijn beroepen als bakker, patissier, ijsbereider en chocolatier gegeerd. Je kan verschillende opleidingen zowel ’s avonds als overdag volgen.

Informatica

ICT-bedrijfsanalist, Businessanalist en IT-projectmanager zijn veel gezochte functies op de arbeidsmarkt. Syntra AB zet sterk in op IT met een gevarieerd aanbod van +90 trainingen door vakexperten.

Tip: wil je leren programmeren? Docent Kian vertelt in onderstaand filmpje waarom Python een goede keuze is.

Pedagogische beroepen

Kinderen zijn de toekomst. Jammer genoeg is er een tekort aan werknemers die zich hiervoor willen inzetten. Begeleider of verantwoordelijke kinderopvang en rijschoolinstructeur zijn enkele voorbeelden van knelpuntberoepen in deze sector.

Vastgoed

Syndicus: de vraag naar professionele syndici groeit. In deze cursus van 10 sessies krijg je zicht op de verschillende taken van een syndicus en hoe je de Wet op de mede-eigendom in praktijk brengt.

Ook de vraag naar structurele knelpuntberoepen zoals kapper, schoonmaker, kelner en rijschoolinstructeur is na de lockdown weer gestegen.

In de opleiding Syndicus krijg je veel praktische tips van een docent die er midden in staat.

— cursist Luc Op de Beeck

Syntra Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij Syntra AB

Naar alle artikels
Taalcursussen - meertalig op je werk
Artikel

Taalcursussen - meertalig op je werk

Met onze flexibele taalcursussen overwin je je professionele taaldrempel. We werken in kleine groepjes en focussen op spreektaal. Je bent 80% van de tijd aan het woord.

De opleiding Galeriehouder laat je meteen starten in de cultuursector
Artikel

De opleiding Galeriehouder laat je meteen starten in de cultuursector

In de opleiding Galeriehouder geeft docent Paul Poelmans je een breed overzicht van de moderne culturele sector. De perfecte start voor een boeiende carrière.

Duaal leren zit in de lift bij Syntra
Nieuws

Duaal leren linkt onderwijs met de arbeidsmarkt

Van 24 tot 28 april introduceren de sectorfondsen Constructiv, Woodwize, Educam, Mtech+ en Volta de Week van Duaal, een initiatief om de huidige duale trajecten in Vlaanderen te versterken en mensen vertrouwd te maken met deze onderwijsvorm.

Artikel

Aan de slag met video en videomarketing

Wist je dat meer dan 60% liever kijkt naar beeld dan tekst, YouTube de tweede grootste zoekrobot is na Google en meer dan een half miljoen mensen dagelijks video kijkt op Facebook? In 2023 zal het belang van video enkel nog toenemen.