Leertijd, dat is werken en leren

De Leertijd, ook wel leercontract genoemd, is de ideale voorbereiding op een professionele loopbaan als werknemer of als ondernemer. Met beide voeten in de praktijk proef je van het echte beroepsleven.

Jongeren tussen 15 en 25 kunnen via de Leertijd hun diploma voor het secundair onderwijs halen, terwijl ze al volop ervaring opdoen bij een leerbedrijf. Je komt één dag per week naar de les, de andere vier ben je aan het werk. Je krijgt maandelijks een vergoeding voor je inspanningen en behoudt de kinderbijslag.

Voor wie?

  • voor jongeren tussen 15 en 25 jaar
  • die een praktische vakopleiding wensen
  • die na een gesprek met de leertrajectbegeleider arbeidsrijp worden bevonden

Download de folder Leertijd

Wat mag ik verwachten?

De stap van de schoolbanken naar het beroepsleven is vaak moeilijk. Niet in de Leertijd.

Als leerjongere draai je immers 4 dagen per week mee in een onderneming of zaak. Je steekt je handen uit de mouwen en ondertussen leer je de kneepjes van het vak;

Komt daarbij dat je maandelijks een vergoeding voor je inspanningen krijgt. Een toffe bonus, vind je niet? En de kinderbijslag blijft behouden.

Daarnaast ga je 1 dag per week naar de les bij Syntra AB, in één van onze campussen.

De cursussen duren 30 lesweken per jaar. Je krijg een halve dag per week algemene vorming rond actuele thema’s en een halve dag/week beroepsgerichte vorming als aanvulling op wat je op de werkplek leert.

Kortom, de Leertijd is een minimum aan theorie en een maximum aan praktijk. Die praktijkervaring biedt jou achteraf alle kansen op de arbeidsmarkt. Slagen = recht op stagebonus

Inhoud links

TipMet diploma Secundair

Via het systeem van leren en werken kan je nu ook je diploma Secundair Onderwijs behalen. Of de getuigschriften 2de en 3de graad Secundair Onderwijs. Handig als je verder wil studeren of later bij de overheid gaat solliciteren.

Behoud van kindergeld

Tijdens je studie blijf je ten laste van je ouders, voor kinderbijslag en fiscaliteit. Je maakt ook aanspraak op een studiebeurs.

Inhoud rechts

Het project VW busje

VW busje van Syntra ABMet de steun van de provincie Antwerpen kocht Syntra-AB twee VW-oldtimerbusjes op in slechte staat. Het vele opknapwerk vormde een heuse uitdaging voor de leerjongeren van Voertuigen en metaal.

Het project, onder deskundige begeleiding van vakdocenten, groeide uit tot een precisiewerk van lange adem.

“Jongeren met slimme handen verdienen meestal goed hun boterham”

Yves Sneyers, docent fietshersteller in de leertijd: “Sommige jongeren starten met een negatieve schoolervaring, al dan niet met leermoeilijkheden. De leertijd biedt hen een schitterend alternatief: ze doen wat hen echt interesseert en ze groeien in arbeidsattitude, handigheid en inzicht. Onze leerjongeren hebben ‘slimme handen’ en vinden op deze manier hun weg in het leven. Daarbij komt dat ze als vakmensen meestal goed hun boterham verdienen.”

Leerjongeren Diether en Lucas winnen hoofdprijs Cup Cuisine

Leerjongeren Diether en Lucas winnen hoofdprijsLeerjongeren Diether de Latte en Lucas Beeckman wonnen de hoofdprijs in de horecawedstrijd “Cup Cuisine”. De koks in opleiding hebben een felbegeerde stageplaats verdiend in restaurant The Jane van Sergio Herman. Op basis van vooraf opgelegde basisingrediënten maakten de leerlingen-koks een eigen creatie voor vier personen.

Centrumreglementen en kalender

Syntra AB wil een goede vorming geven, maar dit veronderstelt klare afspraken. Een goede inzet en een correcte houding bepalen in grote mate je slaagkansen. In deze centrumreglementen vind je per lesplaats inlichtingen en afspraken.