Leertijd, dat is werken en leren

De Leertijd, ook wel leercontract genoemd, is de ideale voorbereiding op een professionele loopbaan als werknemer of als ondernemer. Met beide voeten in de praktijk proef je van het echte beroepsleven. Als cursist leer je de skills op je werkplek, aangevuld met de kennis uit de Syntra-lessen. Werkplekleren of duale opleidingen vind je bij Syntra AB terug in Duaal Leren en in de voltijdse PACT-opleidingen. We verzamelen voor jou de veelgestelde vragen.

Graag een gratis infosessie bijwonen?

Inhoud links

Voor wie?

Jongeren tussen 15 en 25 kunnen via de Leertijd hun diploma voor het secundair onderwijs halen, terwijl ze al volop ervaring opdoen bij een leerbedrijf. Je komt één dag per week naar de les, de andere vier ben je aan het werk. Je krijgt maandelijks een vergoeding voor je inspanningen en behoudt de kinderbijslag.

Meer over Leertijd

Inhoud rechts

Stappenplan: hoe geraak je ingeschreven?

  1. Woon een infomoment bij. Contacteer Hanneke voor de data.
  2. Volg het intakegesprek.
  3. Je inschrijving gaat in van zodra je met je trajectbegeleider een overeenkomst hebt getekend bij je werkplek.

Bekijk de veelgestelde vragen

Wat mag je verwachten?

De stap van de schoolbanken naar het beroepsleven is vaak moeilijk. Niet in de Leertijd.

Leertijd bij Syntra AB

Als leerjongere draai je immers 4 dagen per week mee in een onderneming of zaak. Je steekt je handen uit de mouwen en ondertussen leer je de kneepjes van het vak.

Komt daarbij dat je maandelijks een vergoeding voor je inspanningen krijgt. Een toffe bonus, vind je niet? En de kinderbijslag blijft behouden.

Daarnaast ga je 1 dag per week naar de les bij Syntra AB, in campus Antwerpen of Mechelen.

De cursussen duren 30 lesweken per jaar. Je krijg een halve dag per week algemene vorming rond actuele thema’s en een halve dag/week beroepsgerichte vorming als aanvulling op wat je op de werkplek leert.

Kortom, de Leertijd is een minimum aan theorie en een maximum aan praktijk. Die praktijkervaring biedt jou achteraf alle kansen op de arbeidsmarkt.

Spreekt het je aan?

Zie jij deze actieve manier van leren wel zitten en wil jij je beste beentje voorzetten in een van deze opleidingen? Stuur een mailtje naar werkplekleren@syntra-ab.be voor meer info.

Inge helpt je verder

In samenwerking met Vlaanderen en VDAB

I.s.m. Vlaanderen en VDAB
Inhoud links

TipMet diploma Secundair

Via het systeem van leren en werken kan je nu ook je diploma Secundair Onderwijs behalen. Of de getuigschriften 2de en 3de graad Secundair Onderwijs. Handig als je verder wil studeren of later bij de overheid gaat solliciteren.

Behoud van kindergeld

Tijdens je studie blijf je ten laste van je ouders, voor kinderbijslag en fiscaliteit (weliswaar afhankelijk van hoeveel je bijverdient en je gezinssituatie). Je kan ook aanspraak maken op een studiebeurs.

Ontdek nog meer voordelen van werkplekleren

Inhoud rechts

Het project VW busje

VW busje van Syntra ABMet de steun van de provincie Antwerpen kocht Syntra-AB twee VW-oldtimerbusjes op in slechte staat. Het vele opknapwerk vormde een heuse uitdaging voor de leerjongeren van Voertuigen en metaal.

Het project, onder deskundige begeleiding van vakdocenten, groeide uit tot een precisiewerk van lange adem.

“Jongeren met slimme handen verdienen meestal goed hun boterham”

Leertijd bij Syntra AB

Yves Sneyers, docent fietshersteller in de leertijd: “Sommige jongeren starten met een negatieve schoolervaring, al dan niet met leermoeilijkheden. De leertijd biedt hen een schitterend alternatief: ze doen wat hen echt interesseert en ze groeien in arbeidsattitude, handigheid en inzicht. Onze leerjongeren hebben ‘slimme handen’ en vinden op deze manier hun weg in het leven. Daarbij komt dat ze als vakmensen meestal goed hun boterham verdienen.”

Leerjongeren Diether en Lucas winnen hoofdprijs Cup Cuisine

Leerjongeren Diether en Lucas winnen hoofdprijsLeerjongeren Diether de Latte en Lucas Beeckman wonnen de hoofdprijs in de horecawedstrijd “Cup Cuisine”. De koks in opleiding hebben een felbegeerde stageplaats verdiend in restaurant The Jane van Nick Bril. Op basis van vooraf opgelegde basisingrediënten maakten de leerlingen-koks een eigen creatie voor vier personen.

Centrumreglementen

Syntra AB wil een goede vorming geven, maar dit veronderstelt klare afspraken. Een goede inzet en een correcte houding bepalen in grote mate je slaagkansen. In deze centrumreglementen vind je per lesplaats inlichtingen en afspraken.