Duur en eerstvolgende startdatum
  • Nog geen startdatum bekend. Klik op "Hou me op de hoogte", wij doen de rest
Locatie
  • Nog niet beschikbaar
Kenmerken opleiding
  • Attest van lesvolging
  • Diploma of getuigschrift

  • Educatief verlof

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques
  • Unizo korting

Over de cursus

Belgian chocolates, of Belgische chocolade, kent men overal ter wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Dagelijks doen duizenden toeristen zich tegoed aan versbereide pralines en chocolade. En ook de Belgen zelf zijn grootverbruikers van chocolade. Elke Belg consumeert jaarlijks zowat tien kilo chocolade.

Met de opleiding ambachtelijk chocoladebewerker maak je van jouw liefde voor chocolade je beroep.

In twee jaar tijd leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als chocolatier in loondienst of op zelfstandige basis. Het hele productieproces komt aan bod, van de behandeling van grondstoffen tot de bewaring van je pralines en chocoladewerk. Zelf pralines maken, het is de droom van elke chocoladeliefhebber! Wie weet, open jij in de toekomst wel je eigen chocoladebar of pralinezaak.

Deze opleiding is een mooie aanvulling voor personen met een getuigschrift van brood- en banketbakker.

Ambachtelijk chocolatier

Pralines zijn de kunstwerken onder het snoepgoed en chocolatiers zijn de kunstenaars. De oorsprong van België als chocoladeland dateert al van de 17'de eeuw. We hebben dus een sterke traditie als land van meester chocolatiers.

Ook vandaag nog worden de pralines, truffels en chocoladecreaties van lokale chocolatiers met de hand gemaakt. Ook de grotere chocoladebedrijven van ons land, zoals Neuhaus, Leonidas, Godiva en Guylian, werken nog steeds volgens ambachtelijke (en soms geheime) recepten.

Over de opleiding ambachtelijk chocoladebewerker

Tijdens de intensieve beroepsopleiding ambachtelijk chocoladebewerker ontdek je hoe je grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk omtovert tot verschillende chocoladeproducten. Wij leren je het gehele productieproces van chocolade en pralines op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. In het tweede jaar staat ook toegepaste bedrijfsvoering op het programma. Zo krijg je inzichten op het runnen van een eigen chocoladebedrijf.

Programma

1ste jaar Ambachtelijk chocoladebewerker

  • Basis chocolade (8 sessies);
  • Eenvoudige pralines, stuk- en holgoed (17 sessies);
  • Marsepein (8 sessies).

2de jaar Ambachtelijk chocoladebewerker

  • Verfijnde pralines en stukgoed (17 sessies);
  • Chocoladekunst (9 sessies);
  • Toegepaste bedrijfsvoering ambachtelijk chocoladebewerker (10 sessies);
  • Eindproef - verdediging van je theoretisch eindwerk voor een jury.

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die als zelfstandige of als werknemer in deze sector wenst werkzaam te zijn.

Deze opleiding is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker.

Deze cursus mag je volgen als je minstens 18 jaar bent of als je voldaan hebt aan de leerplicht.

Toelatingsvoorwaarden

Je dient een medisch geschiktheidsattest voor te leggen, opgemaakt door de huis- of bedrijfsarts, dat verklaart dat je geschikt bent om levensmiddelen te manipuleren.

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

  • Campus Leuven
€70.50 €58.26
€70.50 €58.26