Duur en data
  • 2 jaar (132u)
  • Eerstvolgende startdatum: 20/09/2021
Locatie
  • Campus Leuven
Kenmerken opleiding
  • Beroepsopleiding
  • Diploma of getuigschrift

Bespaar op je opleiding
  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

Ambachtelijk chocoladebewerker: waarom zou je deze opleiding volgen?

Belgian chocolates, of Belgische chocolade, kent men overal ter wereld. Onze vermaarde chocolatiers zijn bekend in alle windstreken. Dagelijks doen duizenden toeristen zich tegoed aan versbereide pralines en chocolade. En ook de Belgen zelf zijn grootverbruikers van chocolade. Elke Belg consumeert jaarlijks zowat tien kilo chocolade.

Met de opleiding ambachtelijk chocoladebewerker maak je van jouw liefde voor chocolade je beroep. In twee jaar tijd leer je alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als chocolatier in loondienst of op zelfstandige basis. Het hele productieproces komt aan bod, van de behandeling van grondstoffen tot de bewaring van je pralines en chocoladewerk. Zelf pralines maken, het is de droom van elke chocoladeliefhebber! Wie weet, open jij in de toekomst wel je eigen chocoladebar of pralinezaak.

Deze opleiding is een mooie aanvulling voor personen met een getuigschrift van brood- en banketbakker , banketbakker en ijsbereider.

Ambachtelijk chocolatier

Pralines zijn de kunstwerken onder het snoepgoed en chocolatiers zijn de kunstenaars. De oorsprong van België als chocoladeland dateert al van de 17'de eeuw. We hebben dus een sterke traditie als land van meester chocolatiers.

Ook vandaag nog worden de pralines, truffels en chocoladecreaties van lokale chocolatiers met de hand gemaakt. Ook de grotere chocoladebedrijven van ons land, zoals Neuhaus, Leonidas, Godiva en Guylian, werken nog steeds volgens ambachtelijke (en soms geheime) recepten.

Over de opleiding ambachtelijk chocoladebewerker

Tijdens de intensieve beroepsopleiding ambachtelijk chocoladebewerker ontdek je hoe je grondstoffen zoals cacaoboter, cacaomassa, suiker en melk omtovert tot verschillende chocoladeproducten. Wij leren je het gehele productieproces van chocolade en pralines op een ambachtelijke, efficiënte en vaktechnische manier. Voor, tijdens en na de bereiding houd je rekening met hygiëne, veiligheid en bewaartechnieken voor het product. In het tweede jaar staat ook toegepaste bedrijfsvoering op het programma. Zo krijg je inzichten op het runnen van een eigen chocoladebedrijf.

Liever overdag les volgen? Dan is onze versnelde opleiding ambachtelijk chocoladebewerker iets voor jou. Twee vliegen in één klap!

Programma


1ste jaar Ambachtelijk chocoladebewerker

Basis Chocolade 

  • Inleiding
  • Materiaal - Hygiëne en veiligheid - Productkennis
  • Maken van eenvoudige chocoladeproducten
  • Examen

Eenvoudige pralines, stuk- en holgoed

  • Toegepaste bedrijfsvoering
  • Vorm- en vulpralines
  • Stukgoed
  • Holgoed
  • Examen

Marsepein (8 sessies)

  • Productkennis
  • Fruitfiguurtjes
  • Opbouwfiguurtjes
  • Examen

2de jaar Ambachtelijk chocoladebewerker

Verfijnde pralines en stukgoed

  • Verfijnde pralines
  • Verfijnd stukgoed
  • Dessertkoekjes
  • Examen

Toegepaste bedrijfsvoering

  • Visie en strategie van de onderneming
  • Algemeen bedrijfskostenplan - uurloonberekening
  • Wetgeving en administratie
  • Hygiëne- en allergenenbeleid
  • Eindwerkbegeleiding
  • Examen

Chocoladekunst

  • Etalagetechnieken
  • Chocoladetechnieken
  • Examen

Eindproef

Voor wie?

Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die als zelfstandige of als werknemer in deze sector wenst werkzaam te zijn. Het is ook een aanrader voor personen die reeds beschikken over het getuigschrift van brood- en banketbakker of ijsbereider.

Daarnaast...

  • ben je minstens 18 jaar oud
  • heb je voldaan aan de leerplicht

Extra info

De grondstoffen zijn inbegrepen in het inschrijvingsgeld.

Wat is niet inbegrepen in het inschrijvingsgeld?:

  • Het handboek
  • Als bijkomende kosten heb je ook nog de verplichte aankoop van klein materiaal en kledij. Alle info krijg je bij de start van het cursusjaar.
Miek Paulus
Ket Baker

Syntra-bakker ‘down under’

Locatie & lesdata

Adres: Geldenaaksebaan 327, 3001 Heverlee

Eerste jaarStartEindeDuur
maandag18:4522:151 jr
donderdag18:4522:152 sessies

Deze gegevens zijn informatief en kunnen wijzigen. Neem contact met jouw campus bij vragen.

  • € 745.00
  • 2 jaar (132u)

Prijs

ExclIncl
Kostprijs voor deze opleiding (1ste jaar)€615.70€745.00

Bespaar op je opleiding

  • kmo-portefeuille
  • opleidingscheques

We hebben alle kortingen en voordelen gebundeld op één handige pagina. Ga naar overzicht.

kmo-portefeuille

Erkend dienstverlener
MO*KO**
€492.56€430.99

* Middelgrote onderneming

** Kleine onderneming

Meer info vind je op onze pagina van de kmo-portefeuille.

  • Campus Leuven
€187.55€155.00
  • Campus Leuven
€175.45€145.00
  • Campus Leuven
€121.00€100.00

Kok

/2 jaar (168u)

  • Campus Leuven
  • Campus Antwerpen
€865.00€714.88